Margit Zoltán: Serbia headline - Balkaán

2010. október 15., péntek

Serbia headline - Balkaán

Az elmúlt héten Szerbia címlap "story" volt a vezető médiaházaknál a világ minden pontján. No-nem a kimagasló teljesítmény végett, hanem a társadalmi deviancia hathatós prezentálásával.
A "mások" büszkeségének bemutatását szolgáló parádé csak gyújtó láng volt és nem pedig célzott támadás pont. A Szerb társadalomban a "demokratikus tisztulási" folyamat hosszadalmassá vált és magának a hordozójának mondott Demokrata Párt hatalmi násztánca tette azzá. A "huligánnak" nevezett elégedetlen fiatalok csoportjának nagyobb részének a szociális helyzete vitte az elítélendő incidensekre, ugyanúgy, ahogyan 2000.október ötödikén történt tíz évvel ezelőtt, akkor is a mindenkor aktuális hatalom huligánnak nevezte a Belgrádban "randalírozó" tömeget. Egyértelműen politikai és egyházi suggalata is volt a dolognak, bár az érintettek tagadják, hivatkozva az alkotmány adta egyéni szabadságra... A rend-szer nem tisztult le és belátható időn belül nem is fog. A politikai színterén mindenki-mindenkivel jó baráti-komasági-rokonsági viszonyban van és az egyéni érdek a mérvadó. A tűz a szikrától indul és az "alvó" parázsról sem szabad megfeledkezni, mert könnyen lángra kap...A nép szeme lát mindent. Látja a kiskirályiságokat és kiskirályokat úgy községi-tartományi és köztársasági szinten. Látja azt is, hogy elérhetetlenek és érinthetetlenek a választottak...
Dalai Láma budapesti értekezése kívánkozik ide miszerint: "Az emberekben van arra képesség, hogy istenségként vizualizálják magukat...A hálátlanok ugyanis megtaníthatnak minket arra, hogy miként lehetünk türelmesek egymással, s hogyan keltheti fel bárki magában a végtelen odaadás érzetét." A barátomat idézve, aki nem Láma: "Az ember ott kezdődik amikor rájön, hogy nem ő az Isten" 
Vaskos gondolatok, mélyen összegyúrva tárják elénk a valóságot. E gondolatokért nem kellett pályázati összegeket-közpénzeket költeni a tolerancia és a másság elismerése céljául. Az utóbbi időben sokan visszasírják Titó rend-szerét sokan már Milosevity éráját is jobbnak vélik a jelenleginél, erre oda kellene figyelni és nem csodálkozni, hogy bekövetkezett, aminek be kellett következnie! Mi történik ma? Az állam nem lát és nem hall, mint a kínai majmok szimbolikája. Az "istenek" meg teszik a dolgaikat. Az átmenti időszak a módszer váltások között visszacsúszott a rabszolgatartó rend-szer és a manufakturális iparosodás mód-szere közé. Sokan panaszkodnak az "isteni" vállalkozók kegyetlenkedéseire. Asszonyok nem mernek a munkagépeiktől eltávolodni, kis és nagy dolgaikat helyben végezik el. Fiatal asszony a kezét veszíthette volna el egy munkafolyamat során és nem jár neki semmi illeték. Férfiakat vernek át és félemlítenek meg felmondásokkal. A béreket késve kapják kézbe és nagyobb részét le kell vásárolni...Amennyiben panasszal élne atyók leánya s fia nincs aki meghallgassa, mert még az "isten-mezei" polgármesterekhez sem lehet bejutni polgári ügyes bajos ügyintézés során sem...Eddig a többség hallgatott, mert kell a könyör adomány kenyérkére-tejecskére...Mit lát a "huligánnak" nevezett nem divathóbortos és feltűnési viszketegségben sem szenvedő fiatal? Látja szülei megaláztatását, kizsákmányolását, a mindennapos veszekedéseket a számlák   körül...Az "Istenek", meg Kánaánról regélnek, fejlődik-szépül az országunk, hidakat-utakat-intézményeket adnak át. Kaliforniában élünk és fontosak a város államaink, mint pl. Zenta... csakis a népért és csakis a nép nevében teszik(!?)...
Egyszer minden pohár betelik, részben ez történik napjainkban Belgrádban is. Felháborodott politikusok egy millió eurós kárról regélnek a belgrádi "más" felvonulásáért! Fizetett már Szerbia népe egy pofozkodó "csere" egyetemistáért egy millió dollárt is és akkor nem volt ekkora felhajtás. Időközben sztár rendőrt avattak, aki kőkemény szitkozódást mért egy szerencsétlen belgrádi hajléktalannak tűnő egyénre a más felvonulás jegyében az állam a néptől való védelmének nevében...
http://www.youtube.com/watch?v=tevNVjw6wfw
A szegénység, szerénység, alázatosság, kisebbség, heteroszexualitás... elismerésével mint, "másság" elismerésével, hogyan állunk a bérces BALKAÁNON?
Sajnos a történet folytatódik az Olasz honban való randalírozással. Nemzetközi porondon is bemutatkozott a válogatott szurkolói delegációnk. Az Olasz - Szerb válogatott megmérettetése elmaradt hat perc "játék" után. Az eredmény három - nullás veszítés újabb egy millió eurós bünti, talán kizárás is jár, amelyről a UEFA október 28-án fog dönteni!
A szerbia adófizető állampolgára, (van ilyen...) kettő millió eurót perkál le (2.000.000,oo EURO) az ország tekintélyének helyreállítása céljából egy hét gyakorlati demokrácia után! Meg kellene szervezni a huligano turizmust, ha már a jenkik kitalálták a katasztrófa turizmust. Az országimázshoz tartozik az utcai kődobálás, rendőrök elöli futás, kirakatok betörése...Érdekes képek alakulnak ki az országunk újabb nemzetközi megítélése előtt, de majd a kicsi Vuk megmagyarázza, őnéki volt Karak a nagybátya...
Gazdag egy ország lehetünk, hinnünk kellene a politikusainknak, hogy "Semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint a környező országok: ha Románia meg Bulgária EU-tag tudott lenni, akkor mi már Kalifornia szintjén állunk". Egyben egyezünk meg: ők hozzánk képest Kalifornia szintjén állnak, mi meg a bérces BALKAÁNON!

A visszaköltöző vándormadarak arról értesültek, hogy a hétvégén újra meleg lesz Belgrádban...

Margit Zoltán

1 megjegyzés:

  1. 0:3 és zártkapus meccs(ek)

    Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága pénteki ülésén úgy döntött, hogy az Olaszország–Szerbia mérkőzésen történt rendbontások miatt a vendéglátó együttes 3:0-s győzelmével regisztrálja a találkozót, s mivel a találkozó a szerbiai huligánok miatt maradt el, a szerbiai válogatottnak a következő két mérkőzésén nézők nélkül kell lejátszania, azzal, hogy a második mérkőzésre szóló büntetés feltételes.

    Ez azt jelenti, hogy 2011. március 25-én a Szerbia–Észak-Írország találkozót nézők nélkül rendezik majd, s ha szeptember 6-ig a szerb szurkolók nem okoznak semmilyen incidenst, akkor a Feröer szigetek elleni mérkőzésen már ott lehetnek a nézők. Az olasz válogatottat a fegyelmi bizottság egy zártkapus mérkőzéssel büntette. A szerb szövetség a szurkolók viselkedése miatt 120000 eurót köteles fizetni, míg az olaszok – a szervezési hiányosságok miatt – 100000 eurós büntetést kaptak.

    Forrás: Magyar Szó

    VálaszTörlés

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin