Margit Zoltán: 2010. 05. 23. - 2010. 05. 30.

2010. május 28., péntek

"Kézfogás a Magyarságért- Polgári Mozgalom Bunyik Zoltán és Rácz Szabó László"

1. Bunyik Zoltán, újvidéki segédpolgármester
2. Rácz Szabó László, zentai önkormányzati testületi elnök
3. dr. Végh Enikő ügyvédnő
4. prof. dr. Bogner István egyetemi tanár
5. prof. dr. Kasztori Rudolf akadémikus
6. Mester-Kúti Csilla tanítónő
7. Margit Zoltán kertészmérnök
8. Mirnics Gyula író, szerkesztő
9. mgr. Krakovszki Nagy Anna vállalkozónő
10. dr. Sass György orvos - belgyógyász
11. prof. Kálmán Imre zeneakadémiai katedravezető
12. prof. Vitkay Kucsera Veronika, a Művészeti Akadémia tanára
13. dr. Csányi Ferenc orvos - kardiológus
14. prof. dr. Zavargó Zoltán, a Technológiai Kar dékánja
15. Fodor Gabriella vállalkozónő
16. Ancsány György villamossági mérnök
17. Bicskei István színművész, művészeti igazgató
18. mgr. Rontó Bozóki Judit történelem tanárnő
19. Csík Nagy Ferenc független újságíró
20. Tót Ervin vállalkozó
21. dr, Borbás Nagy Gabriella orvosnő
22. Tóth Hunor népitánc-pedagógus
23. Kiss Samu zenetanár
24. Majoros Nyilas Erzsébet okleveles táj és kertépítő mérnöknő
25. dr. Juhász Gábor állatorvos
26. Kovács Tamás gépésztechnikus
27. Péter Krisztina egyetemi hallgató
28. Takács Gyula válallkozó
29. Káplár Szilvia informatikai mérnöknő
30. Fischer Balla Karolina okleveles fizikusnő
31. Hangódi Zoltán értékesítési vezető
32. Patyi Sándor karate edző
33. Varga Andrea okleveles növényvédelmi mérnöknő
34. Kiss Zsélykó koreográfus
35. mgr. Zavarkó Sándor jogász

2010. május 26., szerda

Az Országgyűlés elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt

 2010. május 26.

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot.
A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket, amelyet nagy taps fogadott az ülésteremben.
Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Tartózkodott három MSZP-s - Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván - és két LMP-s - Dorosz Dávid és Szabó Tímea - képviselő.
Az igen szavazatokat 224 fideszes, 34 KDNP-s, 32 szocialista, 43 jobbikos és 11 LMP-s képviselő adta le.
Nem voksolt 21 szocialista frakciótag, köztük Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök. Támogatta szavazatával a javaslatot az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila és a volt házelnök, Szili Katalin.
Az elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.
A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.
Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet.
Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a "kettős állampolgárságról" szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni.
A törvényjavaslatot eredeti formájában fogadta el az Országgyűlés. A szöveghez csak az ellenzék nyújtott be módosító indítványokat, ezek közül azonban egyet sem támogatott a többség.
Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.
A pozsonyi parlament kedden rendkívüli ülésen foglalkozott a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvényjavaslattal. A Fidesz a szlovákiai választási kampány részének értékelte a pozsonyi kritikákat és jelezte, nem ül fel a szlovák kormány, illetve kormányzó pártok provokációjának.
A pozsonyi parlament keddi rendkívüli ülésén Robert Fico szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát és sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály szerinte ellentétes a nemzetközi egyezményekkel. "Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico, megismételve: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad. (MTI)

2010. május 23., vasárnap

XVI. Benedek: Az egyház menedéket kínál a meghasonlott világnak

XVI.Benedek pápa vasárnapi pünkösdi miséjén emlékeztette a hívőket arra, hogy az egyház "az egység és az emberiesség mentsvára a meghasonlott világban".
Ellentétben a diktátorok csiholta tűzzel, amely a történelem során mindig, így a 20. században is felperzselt földet hagyott maga után, az egyház keltette lánglelkű hit nem pusztít - mondta a pápa a Szent Péter-bazilikában.

"Az egyházat soha sem lehet bezárni politikai, kulturális vagy faji korlátok közé, és nem lehet államokhoz vagy föderációkhoz hasonlítani" - jelentette ki.

A pápa a Szentlélek ünnepén leszögezte: "az egyháznak mindenki számára mindenütt és mindig katolikus és egyúttal egyetemes otthont kell nyújtania, ahol mindenki ismét magára találhat".

Ez az egység az egyház egyetemes történetének "névjegye", amellyel bárki azonosulhat - mondta XVI. Benedek.
Forrás: MTI

ELISMERÉS A VAJDASÁG MÁNAK AZ OBJEKTÍV ÉS PÁRTATLAN TÁJÉKOZTATÁSÉRT


2010. május 22. [19:02]
MPSZ: Ismét Rácz Szabó László az elnök
ELISMERÉS A VAJDASÁG MÁNAK AZ OBJEKTÍV ÉS PÁRTATLAN TÁJÉKOZTATÁSÉRT
A Magyar Polgári Szövetség ma Zentán megtartotta a párt újbóli bejegyzését követő első tisztújító közgyűlését, amely elnökké ismét Rácz Szabó Lászlót, alelnökké ismét Sass Tamást választotta meg. Az összejövetel ünnepi részében a Himnusz és a köszöntők elhangzását követően Rácz Szabó László elnök az újságíróknak és szerkesztőségeknek a polgárok hiteles tájékoztatásában betöltött szerepét méltatva átnyújtotta a Magyar Polgári Szövetség által az objektív és pártatlan tájékoztatásért odaítélt elismeréseket. Elismerésben részesült Kruncz Anikó, az Újvidéki Televízió munkatársa, Tormás Nándor, az adai kábeltelevízió tulajdonosa és a Vajdaság Ma vajdasági magyar hírportál szerkesztősége. Az erről szóló oklevelet szerkesztőségünk nevében munkatársunk, Friedrich Anna vette át (képünkön).
Az összejövetelen vendégként jelen volt Bunyik Zoltán, a Kézfogás a Magyarságért – Polgári Mozgalom listavezetője, aki a magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvétel indokairól kiemelte, hogy Rácz Szabó Lászlóval együttműködve azért indított polgári listát, mert a választásokon elsőként egy olyan lista jelent meg, amely egy párt segédletével jött létre, de az a párt nem nevezte meg magát listaállítóként, visszaélve a választók bizalmával. Aztán, egy másik párt is jelezte részvételét, amelynek jelöltjei esetében a tapasztalat hiányzik, mondta Bunyik, s hozzátette: ezért gyűjtöttek maguk köré olyan hiteles, szakmai tekintélyt élvező embereket, akik a leendő Magyar Nemzeti Tanács által változásokat hoznak, mert a törvény ugyan négy hatáskört részletez, de a nemzeti tanácsnak minden olyan témakörrel foglalkoznia kell, amihez nemzeti érdek kötődik.
- Európában hamarosan két magyar parlament lesz, az egyik az anyaországi nagy magyar parlament, a másik pedig a vajdasági magyarok „miniparlamentje”, amely bár kicsi lesz, de így is, kisebbségi parlamentként is képes lesz képviselni a nemzeti érdekeket – mondta Bunyik Zoltán.
A Magyar Polgári Szövetség zentai önkormányzati koalíciós partnere, a Demokrata Párt nevében dr. Lódi Gábor szerbiai parlamenti képviselő üdvözölte a közgyűlést, hangsúlyozván, hogy a Demokrata Párt az európai értékeket követi, az államhatalom tekintetében decentralizációra törekszik, és ennek a folyamatnak részeként támogatja a kisebbségi nemzeti pártok tevékenységét, s magukat a kisebbségi nemzeti közösségeket, hogy nemzeti megmaradásuk kérdéseiben önállóan döntsenek. A Demokrata Párt a Humentis civil szervezet Vajdasági Magyarként Európába elnevezésű listáját segíti a nemzeti tanácsi választások kampányában nemcsak azért, mert a tagjai közül többen szerepelnek ezen a listán, hanem azért is, mert a listán szereplő emberek segítséget tudnak nyújtani nemcsak a nemzeti tanácsok négy jogkörének érvényesítésében, hanem a gazdaság depolitizációjában, valamint a részarányos foglalkoztatás megvalósításában is – hangoztatta dr. Lódi Gábor a Magyar Polgári Szövetség mai zentai közgyűlésén.
A közgyűlés ünnepi részében fellépett Koncz Éva operaénekes.
F-ch
 TwitThis
http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=vajdasag&id=10252

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin