Margit Zoltán: 2011. 07. 31. - 2011. 08. 07.

2011. augusztus 1., hétfő

RückWärtS nincs hátra arc!



Miért kell a tanulás
Ha úgyis jön a butulás
Minek kell a szerelem
Ha úgyis elvesztem...


Küzdjél! Harcolj! Tüntess! Rombolj!

RückWärtS - Nincs hátra arc!

Elgondolkodtató mondanivaló, a mai XXI. századunk nyers valósága a sztereotipiák médiális mágiája, valahogyan ma minden kimondott szó fordítva felfogandó? Az egyértelmű beszéd több értelművé vált! A nagyapáink erkölcse ma erkölcstelenséget jelent?  A RückWärtS zenekar e folyamatokra kívánja felhívni a figyelmet, helyenként bizarr szinpadi arculattal és indusztriális zenei világgal, ez történt Zentán is a fellépésük alkalmával.

Szubkultúrális jelenség lenne a RückWärtS, amely a társadalmat kívülről, madártávlatból szemléli, talán. A többségi társadalomtól eltérő jegyeket hordozó, igen! A legfontosabb, hogy gondolkodó és szókimondó! Sokan klisék közé próbálják szoritani és a magyar "Rammstein"-nek vélik beazonosítani, mindenkinek szíve joga a beazonosítás módja, RückWärtS uniqum a magyar zenei élet palettáján az holt-biztos!

A formáció 2oo2-ben jött létre ipari rockzenei stílusként lettek jegyezve, 2oo7-ben jelent meg debütáló lemezük "Ha meg is tennéd" c. ezt követette 2oo9. ben megjelent "Asszony ember" c. második lemezük, amellyel a "magyar-nyelterületet" barangolják így a nyár tájékán, jellegzetes "fallosz-ágyújukkal", amely megosztja a hallgatóságot, volt aki botránkozott...de a RückWärtS szekér ismét Zentára látogatott!

Egy kis önbizalom az kell a déli végeken, bíznunk kell főként magunkban és utána a társainkba belekapaszkodva könnyebben menne, de az ősi átok ül a nyakunkon meg öt vajdasági magyar párt, amely szépen osztogat, meg kiosztogat nékünk, de indul a koncert félre kakas-félre tyúk, itt már nem a politika az úr, felcsendül a "Bízz magadban"! Kemény kezdés és a közönség veszi a lapot!

...Történetünk látom ember, szomorúan véget ért
Te is magadra ismersz, de gondolkodnod nincs miért
Az álszentek is a bőrüket viszik a vásárra,
De a menyben nincs már hely, csak az angyalok számára!

Ne taposs el! Zakatol a következő dal:

Harcba szállunk a sikerért,
Harcba szállunk az életért
Harcolni fogunk mindenért
Magbosszuljuk, ami minket ért!...

Ha meg is tennéd...inkább ne!

Az asszony ember második album címadó dala, egy kicsit a feleselő mondókákat idézi fel bennem, amelyekben az ellentétek vitájából az ellentétek vonzódását célozza meg:

Ha te azt mondod, hogy fegyelem 
Én azt mondom, hogy félsz
Ha úgy érzed, hogy keserű
De édes mint a méz
Ha azt gondolod sikerült,
Akkor próbáld még
Ha azt akarod egyedül,
De kettő kéne még!

Miért kell...Lovagolj...felrázta a közönség figyelmét, igen miért kell a legtöbb válasz csak azért szokott lenni! Egyszerű nem? Egyszerű, ha a peremre szorultak hangjára odafigyel valaki! Figyelj oda rám, igazi fesztivál hangulatot adott a kisszimpadnak, mert az idén a szervezők jóvoltából ennyire tellett, valahogy egy versak ide vág:

A világ az aminek mutatják
Az embert védik vagy eltapossák
Csak addig lehet jó nekik,
Amig nem szól és nem gondolkodik!

A mindennapjaink fő kereskedelmi beszervezési technikája az MLM (Multi-level Marketing) a fáráók egyiptomban ezzel a technikával épitették fel piramisaikat...

A piramis épül, ahogy kell,
Veled vagy nélküled, most döntsd el.
Ugye nem akarsz lemaradni? 
A nagy lehetőségtől elesni?

Következett kettő feldolgozás a Depeche Mode-tól a Photografic és a Question..., most már az is "mulatot", aki csak a fejét csóválva sóhajtozott...

Az indusztriális sztárock: Depeche Mode
Megöl a por:


Az együttes névadó száma következett "RückWärtS"és a konceret: "A kellesz nekem" zárta. Így van! Igen, egy érdekes kora-délutánt éltünk meg ismét Zentán, amikor is a "fallosz ágyú - névjegy" megint kipukkadva kispolgárt pukasztott, amúgy RückWärtS módra! Ihaj-csuhaj! A RückWärtS-nak igen-csak jól áll a rúdja!

Számomra élmény volt az együttessel koncert előtt elbeszélgetni a "világunk" sorsát röptében átbeszélni és az erdélyi koncertélményekről elbeszélgetni. Beszédtémánk volt a "Rammstein" budapesti vendégszereplése a Papp László sportarénában november 1o.-én, ahol is előzenekarként tőkéletsen megfelelnének, szerintem, de a német zenekar közelébe nagyon nehéz beférkőzni! Talán lesz egy kis szerencséje addig a csapatnak!
Made in Germany 1995-2011

A szekér halad, nincs RückWärtS! A közönség lassan megszokja, hogy a magyar rock-zenei élet ipari oldalán egy együttes helyezkedik el, amely évről-évre "csiszolódik" és jobbat teljesít! Az arculat és a hangzás jellegzetes, a témák érdekesek, tömegeket érintő és kispolgárt pukassztó!

Köszönöm a dedikált "Asszony ember" CD-ét, amely a "fesztiváli ereklyék" sorát gazdagítja és sok sikert kívánok!

Tudjuk, ha RückWärtS, akkor nincs hátra arc!

Az együttes tagjai:

Kaltenecker Emil - ének
Fülöp István-dob, szemplerek
Székely Karesz-gitár
Fülöp Zsolt-basszusgitár

http://rockgyemantok.hu/index.php?option=com_content&catid=3&id=1001&view=article
IFI 2011 ZENTA - SETLIST:


01_Bízz_magadban
02_Ne_Taposs_el
03_Ha_meg_is_tenned
04_Asszony-Ember
05_Miért_kell
06_Lovagolj
07_Figyelj_oda_rám
08_MLM
09_Depeche_Mode_photographic
10_Depeche_Mode_question
11_Megöl_a_por
12_Rückwärts
13_Kellesz_nekem

RückWärtS - MLM / Székelyudvarhely

The End

Margit Zoltán

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin