Margit Zoltán: 2011. 08. 14. - 2011. 08. 21.

2011. augusztus 17., szerda

A Nevergreen nem Evergreen!

A történet egy messzi - messzi mélyzöld galaxisból 
a naptól számított negyedik bolygón:
Az Úr 1994. évében a béke oázisának nevezett Szabadkán Bob Macura és Matláry Miklós életrehívta kelet európa góthikus szellemiségét prezentáló  zenekarát a Nevergreent. Súlyos és nehéz évek jártak errefelé, az apokalipszis négy lovasa ámok-futóként keresztül kasul repkedett felettünk. Az első lemez címe „Game Over” lett, érdekes kezdés, amennyiben a játék végét jelenti, egyértelműen nem azt jelentette, hanem egy új kezdetet egy új világrendben, új érték zavarban egy Új sötét korszak” kezdetére hívták fel figyelmünket, amelyben újra nyergeli lovát a barbár, zászlaján éhes bálvány, megalázott asszony testek férjeik már rég elestek!

„Az éj szeme”  a debütáló album után kettő évre jelent meg, a vezér fonal tovább bogozódik és megjelenik a fémjel és utalás a zenei stílusra a Gótikus erotikában”. A harang értünk és sokunkért szól, hiszen a forradalom nemzedéke voltunk a félhomály sötét tengerén!

Az álnok „Ámok”  1999.-ben újra megnyergelte lovát, mi biztunk, hogy immáron pontot teszünk a Georg Orweli disztópiával átitatott társadalmunkra, de a Nevergreen-nek lett ismét igaza, hogy hiába épitünk kő katedrálist, hiába száll a szó mindenkihez, megint feltört az Ámok, új köntösben, így is lett. A harmadik albummal kitűnő dalokat kaptunk, melyeket a Nevergreen koncertjein ma is repertoáron tart: Ó fortuna, A szerelmed vágya vér, Ámok. Meg kell említeni, hogy a bársony zöld köntös mögött a Kreaton projekt gyűrűzött Macbeth-el, előszőr a Gyilkosok éjszakája-val, majd A tör követte e zenei  tervezetet.


Elérkeztünk a beharangozott „Új sötét kor”-ba a sokak által megregélt világvégének titulált 2ooo. évbe. E évben a katasztrófa elméletek sorra megdöltek, számítógépek is szépen átáltak az új sötét kor éveinek számlálására, nem dölt lényegében össze semmi, csak a módszerek változtak egy picinykét, de tudjuk a leckét megint jön az új Ámok! Jött is az eső egy kíválló feldolgozással: „Here comes the rain again”. Megtudtuk, hogy az új sötét kor nevezetű nyavaja bennünk van, a szívünkben. Talán árnyékok is vagyunk, és a kigyó vére hoz gyógyírt, ezt követően újra sötét győzelem, akkor amikor eljön a vég? Egyszer felragyog a napunk és megértjük Káint, ha a tűz velünk jön? E album választ ad feltett kérdéseimre Cedeum” bónusz betéttel!


„Ezer világ őre” is szerelmes lehet egy picinykét, a szerelem magányos templomában.  A 2oo2 ben megjelent album már az érzelmekkel is foglalkozik, amelyek parányi földi létünket teszik szebbé és örökkön örökkévalóvá, bár minden szó félreértés lehet, de vár ránk ezer világ egy csokor gótikus szépséggel a színfalak mögött! Ego Sum, Az Isten arca, Vágyaid őre... Arany hajnal alkonyán, forró bőröd bársonyán. Virág nyílt a testeden, néma nászajándék. Idegen szenvedély a bőröd alatt él, idegen szenvedély az ajkaidon él!  Az ezer világ őrei a Strange Love átdolgozott gótikájával zárják le a rózsafűzért! Úgy legyen, ámen!


„Ab ovo” a háromnyelven felvett album 2oo3. év első termése. Kicsi pihenő, átgondolva a jövő, merre tovább ill. egy összegzés eddigi dalok újra vételezésével, egy picinyke „best off-Nevergreen” és próbálkozás a balkáni kánaán meghóditását célozva, - e útóbbi várat még magára, de a vízió a fontos, akkor már jöhet a misszió is!  Ámok, Gótikus erotika, Sva zvona zvone za nas, The battle, Running deep...

A második termés e évben igen termékenységet mutatva a „Mindörökké” albumba záródott. Az „Ab ovo” méltó záró akordja és az eddigi munkásság bemutatója. Requiem, Új sötét kor, O fortuna...e sort az Ámok zárja, már megint jött az a fránya barbár, amely a lovát lovagolja folyton folyvást, most Szerbia első demokratikusan megválasztott miniszterelnökét síratja...hiába épitesz kőkatedrálist...ez a Nevergreen, tudja mindig mikor jön az az Ámok nevezetű fránya barbár!

 „Ősnemzés/New religion” 2oo4-ből, teljesen új dalokat hozott és összefort a Nevergreen! „Vérből vér”, „Sír a csönd”, „Háború visszatér”. Kreaton projektből ismert immáron trilógiát képviselő Macbeht, „Macbeth – A tor”  immáron a Nevergreen opuszán belül jelent meg és egy sor angolul felvett dal: „Blood for Blood”, „Dying Breed”, „Frozen Sun”...”New Religion” egy kicsi rádolgozva az angol-szász nyelvterületre, reménykedve egy nagyobb sikerben, „próba – szerencse” mondja a fáma!


„Erős mint a halál”  dupla CD-és alkotás 2oo7-ből a következő állomás. Szinkronban megjelenő magyar és angolszász dallamvilág igen ritkaság a rock világ palettáján. Az együttes hitben megerősödött keménységét tükrözi, mert ugyebár kettőzőtt munkáról van szó, igaz e dupla CD három évet váratott magára, de megérte a várakozás, mert sok együttes, ha a monotónia hullámvölgyébe kerül inkább rossz albumot adott ki, ezzel a süllyesztőbe kerülve a Nevergreen bölcsen döntve reá várt az ihletre, ispirációra, az alkotás vágyálmát tükrüző gótikus lázra, ez olyan mint egy vámpír csókja? Megrészegül az alkotó és az alkotást csodáló! Az album hátterében erződik Nitche filozófiáját tükröző gondolatmenetet vezénylő okkultinista gondolatmenet, hittel, reménnyel átítatott szeretet kényszere időben és térben. „Árnyak az éjben”, A bosszú hajnalán”, „Kereszt az égen” és egy kítűnő átdolgozás a „Wonderful life”. Kevés együttes mondhatja el magáról, hogy átdolgozásai megállják a helyüket és beépülnek a CD gondolatmenetébe és zenei mondanivaló tükröző felvázolt világába.


„Új birodalom/New empire  -2oo9. Tökéletesre sikeredett alkotás, amelyben minden a helyére állt! A már megszokott összefonódást az előző évekkel most „A szerelmed vágya vér” biztosítja, (Istennek hála az Ámok most egy picinykét pihen, de mint tudjuk nem-sokáig, hozza a világválságot...türelem!) Gondolatban végigsiklot a Nevergreen opuszán, akkor egy több felvonásos szimfóniában találom magam, ahol peregnek az események és a vezérdallam folyamatosan visszatér a főszereplők megjelenésével ill. sejtető közeledésével!  Picinykét tovább álmodoztam és lelki szemeim és füleim előtt egy szinfónikus kisérettel játszó Nevergreent láttam-hallottam...újra nyergeli lovát a barbár..., szerintem igen érdekes alkotás lenne! Maradjunk az albumnál Most és mindörökké a végtelen folyamon bevezetőt egy új kítűnőre sikeredett feldolgozás az USA első számú zenei ikonjától a „Frozen”, sokan mondják, hogy a legsilányabb eredeti jobb a legsikeredettebb másolatnál, itt vitáznék, mert ebben az esetben a feldolgozás jobb lett az eredetinél, főként a hitelesség szempontjából is, mert ugyebár Madonna a gótikus-misztikus formát csak a kasszasiker érdekében hozta, amelyet a menagementje írt néki elő, amíg a Nevergreen tökéletesre csiszolta a művet, abba a gótikus formába, amely immáron az eredetiségét hozta a fagyos-rideg hangulatnak! Az „Elveszett világ”-ban „Új birodalom”!  Új birodalmak születséséről sokáig tudnánk elmélkedni, látjuk mi történik közép-kelet európában, a történet ugyanaz csak a színészek mások a darabban, de peregjenek a sorok:


Az anarchia szülte mámor éjszakában.Új monarchia sírjainkon tornyosul.
Új Babilon árnya nő a senki földjén.
Ezer világ a holtak népe felvonul.


Ezer tónusán felel az álom testvér, megváltást ígér az új Messiás
Isten árnyéka borul az alvilágra, arany hajnalt prédikál az éjkirályi!
Húsz-ezer év nemzedéke hamvába halt.  Kétezer év vértanúja még remél az anarchia,
monarchia árnyékábana birodalom nemzedéke elvetélt

1000 tónusán felel az álom testvér Megváltást ígér az új Messiás.
Isten árnyéka borul az alvilágra.
Arany hajnalt prédikál az éjkirályi
1000 tónusán felel az álom testvérMegváltást ígér az új Messiás...




Istenem, de sok új Messiás tekereg e földön a legújabb  „MLM”  trükkökkel felvértezve, Jézusom tudtad, hogy a keresztény világunk piramis elméleteinek atyja leszel és néked lesz e legkevesebb hasznod az egészből? Tudjuk, nem ezért tetted, hanem azért, hogy megválts minket a bűntől...”Miatyánk ez egekben, megváltónk jele ég. Emlékmű annyi szívnek hiába ontja a vért”-„A holtak nemzete” ezt követően a megszokott angol-szász környezet dallamai következnek csokorban: „Eternal Avenuas, White Russian, New Empire, Hunger for blood...”


Az együttes által bemutatott alkotás az  „Imperium” címmel 2011. január elején jelent meg a gótikus, doomos metalban elévülhetetlen érdemeket szerzett Nevergreen 4 CD-bõl álló exkluzív díszdobozos kiadványa, amelyhez az elsõ négy Nevergreen lemez remaszterizált újrakiadása mellé rengeteg bónuszdalt ásott elõ a csapat. A Nevergreen elsõ két albuma (Game Over 1994, Az éj szeme 1996) õsidõk óta beszerezhetetlen, az elsõ szériák kifutása után már nem is történt utángyártás.A csapat tervei között régóta szerepelt a két klasszikus - amelyek olyan himnuszokat rejtenek, mint az "Ámok", a "Szerelmed vágya vér", a "Húszezer év hiába", az "A harang értünk szól" vagy a "Furor Christiani"), de nemcsak az elsõ két albumuk került a dobozba, hanem az utánuk következõ kettõ is, így a '99-es Ámok és a 2000-es Új sötét kor is beszerezhetõ a kiadvánnyal.


Az ifjúsági játékokon Zentán felcsendültek az ismert dallamok, ismét egy tökéletes koncertnek voltunk résztvevői. A kivetnivaló a szervezők számlájára írható korai kezdés és három helyszínen "hasonló" műfaj léptetett fel a nagyérdemű közönség előtt. Mi volt ennek a célja? A jó öreg oszd meg és uralkodj, netalán a rock és metál zene kiszorítása statisztikai adatokkal való bizonyítás mellett, amely a jegyeladásban csapódik le (MLM)? Meglátjuk és halljuk egy szép napon ebben az új birodalomban az "izmusokkal" terhelt korszakunkban!

Nevergreen IFI - fotó: Horváth Zsolt
Zenta IFI setlist:

1.   Gótikus erotika
2.   Idegen Vér
3.   A szerelmed vágya vér
4.   A tested íze
5.   Új sötét kor
6.   Wonderful life
7.   Sír a csend
8.   Árnyak az éjben
9.   A bosszú hajnala
1o. A harang értünk szól
11. O Fortuna
12. Vérből vér
13. Most és mindörökké
14. Fehér orosz
15. Frozen
16. Az elveszett világ
17. Here comes the rain again
18. Furor Christiani
19. Ámok

Az ipafai pap, akinek fapipája van, mondaná: egy híján húsz dal csendült fel Zentán! A koncertet követően elbeszélgettünk Matláry Miklóssal az együttes billentyűsével az elmúlt időszakról. Leányommal, aki zongorán tanul játszani és lassan végzős (leendő billentyűssel), megvitatták, hogy a Yamaha helyett jobb lesz a Corg és a Roland csak úgy a hangzás és nem a reklám érdekében! Témánk volt Marco Hietala (Nightwish-bass) örültsége, amellyel Tarja Turunent kiszorította a Nigtwishből és egy komolyatan zenekart hozott létre ez álltal a Nightwisből, de lehet, hogy "üröm az örömben" ez álltal Tarja töretlen ívelő szólókariert fút be, beszéltünk sok egyéb dologról, de az maradjon a mi picinyke titkunt csak úgy Nevergreen-esen!

Két billentyűs egy fesztiválon, milyen jól megfér

Summa-summárum... Igazi fesztiváli hangulat volt Zentán a parányi kellemetlenségeket félretéve, a fontos, hogy a "kemény-mag" képviseltette magát! A suttógó árnyak a mélyzöld-feketében sustorogják, hogy az őszben új albummal rukkol elő a Nevergreen! 

Az új album megjelenéséig élvezzük a nyarat, a Nevergreen-t a fesztiválokon keressünk és ne a vasárnapi "szív küldi" műsorban, mert tudjuk a gótika éllovasa térségünkben a Nevergreen és még nem evergreen!

Végezetül a záró akkord, amikor is a csapat meghajol, gondoljunk Aracsra a puszta templomára, államalapító Szent István királyunkra, ünnepeljünk és ne feledjük e sorokat:


Háborúk százada, szűz hagyaték,
Új világ száműzze, ősök sírját.
Áldozat és hóhér,

vére összefolyt,
Minden éj magzata, örök árnyék.
Minden vér elfolyt, reményünk sötét volt, Minden éj nászán, végítélet.
Istenek vére, kereszt lesz az égen, Álmaink végén örök árnyék.
Árnyékunk égig nő, új istent szül,névtelen áldozat, legyen szentéj.
Vértelen bűnünk old fel, ezredév, Bűntelen vérünket, új világért.
Minden vér elfolyt,
reményünk sötét volt,
Minden éj nászán, végitélet.
Istenek vére, kereszt lesz az égen,
Álmaink végén örök árnyék.



További sikeres pályát kívánok, az Úr egyengesse útjaitokat!

Margit Zoltán
Nevergreen Front Line:

BOB MACURA - vocals, bass and rhythm guitars
MIKLOS MATLÁRY – keyboards
SZABOLCS ERŐS - lead guitar
 
TAMÁS KOVÁCS - MOTI - drums

Front Line II:

MIĆA KOVAČEVIC - MC MIKE -drums
VALENTINA SIMON - TINA - vocal
ANDRÁS ISPÁN - bass guitar

 Discographia: 

Új Birodalom / New Empire (Hammer Records, 2010)
Ősnemzés / New Religion (Hammer Records, 2004)
Ab Ovo (Hammer Records, 2003)
Mindörökké CD1/2 (Hammer Records, 2003)
Cedeum (Hammer Records, 2000)
Új Sötét Kor (Hammer Records, 2000)
Ámok (Hammer Records, 1999)
Az Éj Szeme (Polygram, 1996)
Game Over (Polygram, 1994)



 www.nevergreen.hu

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin