2016. június 24., péntek

British exit – Brexit - EU exit
-Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme.
-A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre, vagyis a kilépésre leadott voksok -száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot.
-Az eredmények alapján a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra.


Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre, vagyis a kilépésre leadott voksok száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot.Az eredmények alapján a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 
48 százalék a bennmaradásra.

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

A Brexit-tábor győzelmének hírére a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült. A font jóval nagyobb mértékben esett, mint az 1992-es fekete szerda után, amikor a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból.

A népszavazási eredmény nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia azonnal kilép az Európai Unióból. A lisszaboni szerződés vonatkozó cikkelye két évig terjedő tárgyalási folyamatot irányoz elő ilyen esetekre a kilépési feltételekről, és ez meghosszabbítható, ha ebbe az összes EU-tagállam beleegyezik.

A referendum előtt a brit kormány visszatérő érve volt a bennmaradás mellett, hogy Brexit esetén akár egy évtizedig elhúzódó tárgyalássorozat és az ezzel járó bizonytalanság várhat Nagy-Britanniára.

A népszavazás eredménye ugyanakkor azt jelenti, hogy nem lép életbe az a reformcsomag, amelyről David Cameron miniszterelnök a referendum kiírása előtt Brüsszellel és az uniós társállamok vezetőivel megállapodott. Ennek fő elemei közé tartozott volna a külföldi EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátását szabályozó előírások jelentős szigorítása. A reformok életbe lépésének feltétele az volt, hogy a britek a népszavazáson a bennmaradásra voksolnak.

A Brexit-párti kampány vezetői által a népszavazás előtt felvetett tervek alapján ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást kellene meghonosítania az EU-tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.

Ezt a tervet Boris Johnson volt londoni polgármester és a Brexit-párti kampánytábor másik frontembere, Michael Gove igazságügyi miniszter terjesztette elő június elején. Az elképzelés alapján Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket a külföldi EU-tagállamokból érkezők esetében is.

A tervezett kritériumok között szerepel az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.

Ha ez a terv megvalósul, az véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának, jóllehet a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna.

A Brexit-tábor győzelme felveti az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségét is, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken már alig burkolt utalást is tett erre, kijelentve: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Sturgeon elődje, Alex Salmond - aki a 2014 szeptemberében tartott, az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött első függetlenségi népszavazás után adta át helyét a jelenlegi skót kormányfőnek, és most a brit parlament alsóházában képviseli skóciai választókörzetét - a minap már az új függetlenségi referendum lehetséges időpontjára is egyenes utalást tett. Az EU-népszavazás kampányának egyik televíziós vitaműsorában kijelentette: Brexit esetén már a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások két évben megszabott időszaka alatt meg kellene rendezni az újabb skóciai függetlenségi népszavazást.

Salmond véleménye szerint ha Skóciát "akarata ellenére kirángatnák az EU-ból", akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba "az ír sziget egyesítéséről", miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

BBC/MTI


2016. június 22., szerda

Designer drogokÉrettségi dolgozat biológiából 

Az ember gondjai enyhítésére évezredek óta különböző pszichoaktív anyagokat keresett és használt. A drogokat bizonyos vallásos célú tudatállapotok elérésében is használták. Ennek legtipikusabb formája maga a legprimitívebb vallási gyakorlat, a sámánizmus gyakorlása volt. Hatásmechanizmusuk változó volt, viszont a hallucinációk után fájdalmas ébredés következett, ahol a gondok csak tornyosultak.

A modern kor újabb megoldást kínál és az ember által létrehozott viselkedési szabályokat, törvényeket ravaszul megkerülő tevékenységekkel találkozunk nap, mint nap. A cél, a törvényes szankciókat ravaszul kikerülni, nevezetesen amire nincs törvény, rendelkezés, szabályzat, az nem büntetendő.

A közerkölcs lezüllesztésének egyik sarkalatos tevékenysége a tiltott, illegális szerek terjesztése és piackeresése. Míg az „őskorban” a piacot „tiszta” szerekkel, anyagokkal látták el, addig a mai korban minden kémiailag előállított, legtöbbször biológiailag is fertőzött anyagokat juttatnak a piacra. Mára már majdnem eltűntek a kokain, LSD, amphetamin, gomba, meth… és a kiszámítható, esetenként teljesen kigyógyítható páciensek.A designer drogok a kiskapun szépen lassan begyűrűztek hétköznapjainkban és a fejlődésben lévő társadalmi réteget célozták meg potenciális vevőkörnek, minket, fiatalokat! E drogok hatásmechanizmusa teljességgel ismeretlen, pontos összetételüket nem lehet meghatározni, ezért a fogyasztóknak fogalmuk sincs, mit tartalmaznak. Ezeket a tudatmódosító szereket a kokainról és a cannabisról mintázzák. Naponta fejlesztenek ki újabbnál újabb designer drogokat, amelyeket általában nem tesztelik sem embereken, sem állatokon. Az európai lakosság 8%-a kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert. Nem tudni honnan származnak, ki árusítja, mindenhol beszerezhető, a sarki zöldségestől kezdve a közösségi oldalakon keresztül bárhol. A boltok nem emberi fogyasztásra való szerekként árulják. A legtöbb ilyen szert Kína és India árusítja. Akár postai úton is el tudják juttatni Európába, ahol különböző kémiai szerekkel keverve designer drogként terjesztik.

A legfőbb veszély, hogy minden próbálkozás teljességgel egy újabb kísérleti alanyt hoz létre, e tényt a fogyasztó fel sem fogja! Az egészsége károsodása garantált!

Mit tehetünk mi fiatalok? A válasz egyszerű: nemet mondunk e szereknek. De mi van akkor, ha a terjesztők csapdájába esünk és italunkba, ételünkbe becsempészik valamelyik designer drogot? A társadalom megfelelőképpen foglakozik-e e témával, vagy a profit érdekében hallgat és elhallgat, esetenként védelme alá veszi a terjesztést?

Ezekre a kérdésekre keresve a választ kezdtem e téma felől érdeklődni, de a drogok kémiai és biológiai tulajdonságainak részletes bemutatásával, szeretnék hozzájárulni barátaim és osztálytársaim időben való tájékoztatásához, mert úgy látom, hatalmas veszéllyel állunk szemben és jobb a bajt megelőzni, mint a designer drogok kiszámíthatatlan hatásmechanizmusa által okozott bajt orvosolni!

Margit Marianna


Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék