Margit Zoltán: 2019. 07. 28. - 2019. 08. 04.

2019. augusztus 2., péntek

Jankó* - Asterix-re avagy Sir Giles-re hasonlít?!


Történt, hogy a nagy mágusok eldöntötték a nagy haverság jegyében szobrot emelnek, olyankor jókat lehet ölelkezni, meg lehet békélni egyoldalúan, olyan magyar "jó-szokásosan" (mi adót fizetünk, abból a szomszéd jót mulatozik...) és aztán a történelmi baklövéseket, majdan az utókor történészei megmagyarázzák, lásd a tisztán-látó vajdasági Pistánk-"Stefanunk" után szabadon, -ki mindig a tiszta vizet keresi a pohárban és a családban már a Bodri kutya is funkcióban van, olyan belbiztonságiban...

Találtak is egy "dalnokot" Pest városában, akit éppen a vidám gallok nem kötöttek fel a tölgyfára, így kiélhette "mű-vészi" ambícióját! No, de egy picinyke csalán esett a Csodaturmix főzetébe, (attól verik miszlikbe a híres római légiót). A francia főmágus beelőzte őket és előbb érkezett Nándorfehérvárra, mint ahogy a dicső gallnak emlékművet állítottak, ő már július 15-én körbenézett és nem látta híres földije emlékművét, gondolom meg is sértődött ismét az általa nem EU kompatibilis hungarikumok cselszövését láthatta benne, de nagyon fúrta az oldalát, -gondolom én! No, de úgyis, úgy lesz a végén, ahogyan mi akarjuk, az EU élére is a mi jelöltünk kerül és csipisz! Pedig már, azt hitte, hogy lesz majd jó-barátság, olyan trianoni! Nos, erre a politikai margóra még várni kell! 

Így indulhatna az újabb Asterix képregény, ha a drága szerzők folytatnák a történetet, de aki még nincs képbe, azt most képbe teszem idézve a Híradó jelentését:

"Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát a múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő. Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart. A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban.A nándorfehérvári csatát – amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira – a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor."

Hunyadi János képe a XV. század utolsó negyedének lovagi vértezetében. 
A Thuróczy-krónika 1488. évi brünni kiadásából.

Nézegetem a képet, egyiket, másikat, valahogy az alkotó képzelő ereje picit nagyon elszállt, hogyan mondják ma a politikusok, ja, megvan! Olyan liberális lett a Hunyadi Jánosunk, olyan hetyke, udvari táncos, nem egy erős hadúr! Valójában a Jankó* Szibinyanin névre keresztelve említi Hunyadi Jánost a szerb történelem, el is várták volna, hogy egy marcona, kemény legény áll majd a vártán Nándorfehérvárott, erre meg jött ez a valami, ami azóta is a szerbiai média témája...


Fotó MTI-Koszticsák Szilárd
A magyar narancs jut eszembe....

Készültek is ám a képek, mémek a témában, próbálta a nagyérdemű megérteni, amit nem lehet, viták is indultak két rajzfigura, képregényhős ihlette a "mű-vészt" az egyik a már említett Asterix a Gall, avagy Sir Giles!? Azóta a szerencsétlen kardja is eltűnt, majd meglett... A nagy akarásnak nyögés lett a vége, de legalább a jó szomszéd, jót derül a történelmen, hát ezek a magyarok vicces emberek! :)

Így lett Jankóból Asterik, avagy Sir Giles Nándorfehérvárott egy összbaráti összeröffenés alkalmából! Ki is írja a történelmet? A győztes! Helyes a válasz!

A képek magukért beszélnek:


Hunyadi János - Budapest / Janko Sibinyanin - Beograd


Janko Sibinyanin / Sir Giles

Asterix / Janko Sibinyanin


Ilyenkor a végére, azt szokás írni: Mese vót, igaz se vót!



Margit Zoltán





Sokan kérdeztétek, mi a véleményem a július 22-én Belgrádban (a hajdani Zimonyban) felavatott Hunyadi János emlékműről. Egy rádióinterjúban elmondtam: bármennyire igyekeztem megszeretni – nem, az reménytelennek tűnt az első pillanattól kezdve -, inkább csak elfogadni valamelyest, bevallom: nem ment.

Ez a szobor – véleményem szerint –, nem méltó Hunyadi János szellemiségéhez, történelmi jelentőségéhez. Madarassy István alkotása, főképp az arc csakugyan jobban emlékeztet Krisztoforóra, a Süsü a sárkány zsoldosainak bohókás vonásaira, semmint a kereszténység hősére. Felfoghatatlan, hogy milyen célt akart szolgálni ez a szobor Szerbia fővárosában. Karikatúrának talán beillene; ha a szerbek ilyen módon ábrázolnák Hunyadit, nagyon fel lennénk (akkor is) háborodva. Az sem mentség, hogy állítólag az egyetlen, valamelyest hitelesnek tekinthető krónika-ábrázolást vette a művész alapul. Nem… Ott sem ilyen szerencsétlen, nyomorult arcot láthatunk… Egyszerűen felfoghatatlan.

Mellékelek néhány képet. Az egyiken Franjo Mačković szabadkai Mátyás király szobra látható. Szeretem ezt a szobrot. Egy másik képen a nemrég Ásotthalmon felállított Szilágyi Mihály szobor látható, Megyeri János alkotása. Tisztességes, nagyon fontos szobor. Szeretem ezt is. Aztán itt van még a napokban Ópusztaszeren átadott Árpád és a vezérek szobor Kligl Sándor műve. Ez is szerethető. Persze tudom, ízélesek és pofonok. No de mégis… A Zimonyban felállított Hunyadi szobor túlzás nélkül Hunyadi örökségének kigúnyolása. Pedig nem kis diplomáciai bravúr kellett ahhoz, hogy Hunyadi Jánosnak szobra álljon végre Belgrádban. S akkor még valami. Ez a gúnyrajz-Hunyadi szobor a közvélekedéssel ellentétben nem a hajdani Nándorfehérváron áll, hanem hajdani Zimonyban. Ma mindkettő Belgrádban egyesült, de a kettő mégsem ugyanaz. Az igazi helye majdan egy méltó, Hunyadi Jánost ábrázoló szobornak mégiscsak a várban lesz, ott, ahol magyar és szerb védőivel együtt a vérét hullatta Magyarországért ás a keresztény Európáért.

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin