Margit Zoltán: 2010. 07. 25. - 2010. 08. 01.

2010. július 26., hétfő

Kárpátok zengjetek soronpón át ne engedjetek...

Diplomáciai botrány a Kárpátia miatt?


A Jobbik szerint a fokozott rendőrségi jelenlét az EMI-táborban hisztériakeltés volt – Korhecz Tamás: Az MNT-hez senki sem fordult jogorvoslatért

Már a Magyar Országgyűlésben is téma volt a magyarkanizsai EMI-táborral kapcsolatos botrány. Lenhardt Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlament múlt heti ülésén beszámolt arról, hogy az Egyesült Magyar Ifjúság által szervezett tábor egyes meghívottjai a szerb hatóságok rendszeres vegzálásának voltak kitéve. Nehezményezte, hogy a szerb hatóságok feltartóztatták a Kárpátia együttes tagjait a horgosi határátkelőnél, majd ki is tiltották a zenekar tagjait Szerbiából. A jobbikos képviselőnek válaszoló Németh Zsolt államtitkár elmondta: a Külügyminisztérium felszólította a szerb illetékeseket a törvények betartására.

A Jobbik politikusa a Magyar Szónak nyilatkozva kiemelte: ez volt az ötödik EMI-tábor, s eddig soha semmilyen atrocitás nem kísérte a rendezvényt, ezért a fokozott rendőrségi jelenlétet, a fokozott mértékű ellenőrzéseket és az igazoltatásokat hisztériakeltésnek tartja. Lenhardtnak adott válaszában Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelentette: a zenekar kitiltása miatt a Külügyminisztérium felszólította a szerb hatóságokat, tartsák be a törvényeket.
– Nagyon alaposan számon fogjuk tartani a külügyi államtitkár ígéretét, reméljük, be is tartatja azt, és számon kéri a szerb hatóságok magatartását a belgrádi kormányon – hangsúlyozta a jobbikos politikus, aki szerint a kitiltás ellenkezik az Emberi Jogok Európai Chartájával.
Martonyi János külügyminiszter kijelentette: Magyarországnak elsődleges nemzeti érdeke a szerb EU-csatlakozás előmozdítása. Tekintetbe kell venni, hogy nem minden EU-tagállam áll hozzá ilyen pozitívan Belgrád uniós integrációjához. Ilyen szempontból a szerb kormánynak sem érné meg, ha nem venné maximálisan figyelembe a magyar szempontokat. Nem kell azt hinni, hogy Magyarország úgyis hiába mond bármit, hiába tiltakozik, mert elég nagy súlya lehet a szavunknak – emelte ki a lapunknak nyilatkozó Lenhardt Balázs.
MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKAT ÉRT INCIDENS
Dr. K. T., a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva megjegyezte, hogy az EMI-táborral kapcsolatos történésekről a sajtóból értesült, valamint kiemelte, hogy az MNT-hez senki sem fordult jogorvoslatért, jogi segítségért, sem tanácsért. (?!)
– Az EMI egy Magyarországon bejegyzett szervezet, amely határon túl is különböző tevékenységeket folytat, valamint vannak helyi emberekből álló támogatói, illetve szervezői. Az EMI-nek ez a tábor egy kihelyezett rendezvénye volt és örülök, hogy meg lett tartva, hogy nem voltak kilengések, incidensek, súlyosabb bűncselekmények, a látogatók pedig megkaphatták azokat a tartalmakat, amelyek miatt ez a tábor létrejött – mondta az MNT elnöke.
Mint megjegyezte, a jogsértésekről és a korlátozásokról a sajtóból értesült, miszerint a magyarországi szervezőktől a munka- és propagandaanyag egy részét elkobozták a határon, valamint hogy a Kárpátia zenekart visszafordították.
Nem vajdasági magyarokat ért inzultus, hanem magyarországi állampolgárokat. Ezért jogos, hogy a magyar Külügyminisztérium foglalkozik vele és nem az MNT. Ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjak szólni az ügyhöz, pontosan kellene látnom, hogyan járt el a hatóság a határon. Azonban erről nem kaptunk nyilatkozatot sem a határról, sem a sajtótól, csupán az érintettek nyilatkoztak, amely szubjektív, de megfelelhet a valóságnak is. Ez alapján nehéz lenne ítélkezni. (?!) Mindig számon kérem a törvényességet, a jogszerűséget és ez az elvárásom ugyanúgy érvényes az állambiztonsági hatóságok, a határőrizeti szervek felé. Csak remélni tudom, hogy minden a megfelelő dokumentáció kíséretében történt a törvényes felhatalmazások alapján. Amennyiben a hatályos szerbiai törvényeket megszegték, akkor ezt ki kell vizsgálni, de elsősorban a magyar Külügyminisztériumnak, ugyanis magyar állampolgárokat érintő ügyről van szó – emelte ki Korhecz.
Azzal kapcsolatban, hogy az EMI vagy a Kárpátia ideológiája kinek mennyire szimpatikus, kinek mennyire egyeztethető össze az elvárásaival, az MNT elnöke nem kívánt nyilatkozni, mint megjegyezte, az MNT nem volt szervezője, nem is vett részt benne, így nem áll jogában nyilatkozni róla. Mint elmondta: a hasonló táborokat az MNT támogatja, sőt vannak olyan rendezvények, amelyet az MNT közvetve is támogat, mint például a Dombos Fest, a zentai Nyári Ifjúsági Játékok, vagy amelyeket az MNT szervez, mint például a Neumann Informatikai Tábor. http://magyarszo.com/fex.page:2010-07-24_Diplomaciai_botrany_a_Karpatia_miatt?start=10 Ídőközben a  belügyminiszter Bácstopolyán megnyította a TOLERANCIA tábort...ídézem: "Egy olyan időszakban, amikor világunk az  erőszakról híres  és az intolerancia uralkodik, nem csak sportrendezvényeken, hanem a mindennapi életben, a tolerancia, ami hiányzik leginkább"  - Magyarkanizsa...???...!!!
Egyszerűen nem értem a fenti Dr K.T. kijelentését és megnyilatkozását a témában, ha egyszer nincs semmiről informálva és nem tartozik hatáskörében, akkor mi ez a nyilatkozat ?! Jogász kollégájára emlékeztet, -Vojislav Dr Kostunicára, aki pont ugyanígy nyilatkozott hatalom gyakorlás közben. -Nem vajdasági magyarokat ért inzultus...NA-NE ! A Kárpátia népszerű zenekar a vajdasági magyarok körében is! A délvidéki rajongói tábora nagyon is meg lett KÁROSÍTVA, hogy a kedvenceit nem láthatta, sokan ővégettük mentek el az EMI-re! A Szülőföld Alap - Szekeres László alapítvány szép pénzel támogatta(ja) a MAGYAR-MAGYAR kapcsolatok előmozdítását, fenntartását...amit az MNT osztogat szét...Tolerancia tábor okés...az EMI-re meg rendőr kordon...szép kis kapcsolattartás és szép kis leosztás! 
Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában védett jogok: 10. A mozgás szabadságához való jog,11. A gondolat, lekiismereti- és a vallásszabadsághoz való jog 12. a szólásszabadságához való jog 13. a gyülekezési és egyesülési szabadságához való jog, e jogokat egy MNT elnöknek is tudnia kellene mit foglalnak magukban! A továbbiakban lehet mellé magyarázni, hogy kit és mit ért jogsérelem...Józan paraszt gondolkodásban a Kárpátia zenekart magyar emberek alkotják és e magyar emberek a vajdasági magyar emberekkel szerettek volna találkozni, amit a NAGY VAJDASÁG -SZABAD VAJDASÁG elmélet emberének a baloldali Nenad Csánaknak és a szélsőséges nacionalista Vuk Draskovitsnak sikerült meghiúsítani, e cselekedetüket a médián keresztül vitték végbe. A vajdasági magyarok "szélsőséges nacionalista orgiát" rendeznek, hogy nem sűl le a bőr a képükről!!!  E cselekedetüket a vajdasági magyarság ellen indított leszámolási hadjárat részekénti kell elkönyvelni és harcolni kell ez ellen, és az ehhez hasonlatos túlkapások ellen, főként, hogy semmilyen bizonyítási eljárás nélkül ítélkeztek és ezt a rendőrség támogatta! Ez Csának meg Draskovits demokráciája!  SZÉGYEN!!! Egy ilyen gyenge MNT-és magyar érdekvédelem mellett meg lehet ezt tenni, Dr K.T. miért nem ítéli el a ravnagorai csetnik megmozdulásokat, ahol  Draskovits  szónokolgat ?Miért nem ítéli el Csának 1000 zászlós újvidéki sétáját...Az nem "szélsőséges nacionalista orgia"?  Hosszú...
Egy rövid történet alant a hamisságról:
Nenad Čanak

Beograd | 29. 07. 2010. | Nenad Čanak
Neistina

Ispravljamo pravo

"Bilo bi protivpravno i nemoralno da se post festum i retroaktivno na njih (poslanike) primenjuje bilo kakav zakon koji bi ih onemogućio da obavljaju funkcije na koje su izabrani."
Narodni poslanik Čanak o usvojenim izmenama Zakona o borbi protiv korupcije. (Blic, 29. 7. 2010. godine)
Komentar Istinomera
Pre bi se moglo dovesti u pitanje da li je u skladu sa pravom amandman na izmene Zakona o Agenciji koji je usvojen u Skupštini Srbije i koji omogućava poslanicima da u isto vreme sede u više fotelja. Naime, Ustavom Srbije jasno su razgraničene vlasti, pa bi istovremeno vršenje funkcije poslanika (zakonodavna) i gradonačelnika (izvršna) bilo u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom države.
Izvor: Ustav Republike Srbije

Takođe, u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ne pominju se nikakva "retroaktivna" dejstva, već je jasno propisan datum od kada stupa na snagu, kao i rok do kojeg funkcioneri mogu da se odluče za jednu od dužnosti.
Izvor: Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije

S druge strane, i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, ocenila je da se tom odlukom "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".
"Princip da neko ko je u izvršnoj vlasti ne može obavljati funkciju i u zakonodavnoj važio bi čak i da se ukine i ceo Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, pa i sama agencija. Njima to nije dozvoljeno ni zakonom o lokalnoj samoupravi."
Politika, 13. 7. 2010. godine
Na osnovu gorepomenutog, Istinomer izjavu Nenada Čanka da je dosadašnji zakon bio protivpravan i da je retroaktivno delovao ocenjuje kao neistinu.
U međuvremenu, Agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će tražiti od Ustavnog suda ocenu ustavnosti, kao i da će o ovom slučaju obavestiti telo Savet Evrope za borbu protiv korupcije - GRECO, OEBS i Komisiju za borbu protiv korupcije UN.
29. 07. 2010.

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin