2015. január 16., péntek

Étolajat a tankba!
A MOL udvarizenekarának a mottója is lehetne, de nem arról lesz szó, hanem egy ötletről, amelyet Szerbiában hasznosítanak a dízelmotor meghajtással közlekedőek. A túlélési verseny országában mindent meg kell tenni a túlélés érdekében, így a Prokupjeiek összedugták kobakjukat és étolajat öntenek a tankba a sljivovica útán. Először óckódtak, hogy baj lesz az autó szívével, de ahogy az embert a szíve mozgatja és néha a félre dobog, úgy a gépkocsi motorját is meg lehet műteni, ha az rosszul zakatol...

Így ismét  palacsinta, kalács illatú lesz az autópája, mint a diktátor idejében, amikor mindenből üzemanyagot főztek meg pálinkát! A demokratátorok se kutyák, de az most nem téma, ők az adóval lopnak...


Mi a gazdasági érdeke az jó népnek, hogy megkerülik a mélykorrupt politikusok zsebét? A számadás, amely imigyen szól: 1 liter étolaj (orosz behozatal a legolcsóbb) kerül 86 dinárba, amely 0,70 EURÓ, 0,81 USA dollár...1 liter nafta meg 150 dinár 1,14 EURÓ illetve 1,32 USA dollár! Magyarországon a NAV által meghatározott ára a gázolajnak 430 magyar forint azaz 113,57 dinár viszont az étolaj árak 297 és 419 forint között van, nos a NAV lehet, hogy résen van, hogy nehogy az állampolgár megkísérelje a töltőállomást meg és kikerülni, -meg az adót, bár lehet hogy véletlen, időnként lehet csak kis mennyiségben 297 forintért venni étolajat...


Egy liter étolajat 0,70 eurócentért lehet előállítani és e értékben lehet Szerbiában hozzájutni a sógor-koma-jóbarát házlózaton keresztül és lehet a tankba tölteni! E étolajat használjuk étkezésre, amely azután érfalgyulladást okoz, amit ma nem gyógyítanak mindaddig ímig az emberfiának meg nem nő a koleszterin szintje és az záródást okoz rög formájában valahol..., -nos a motornak nem árt, viszont a hozzáértők azt mondják, hogy a betöltött étolajat "egyszuszban" kell elfogyasztani, hogy ne maradjon a tankban, mert akkor dugul a dugulni való úgy mint a kézitáskás lengetőzős pillangóéknál egyéb némi ajándékocskákkal, melyet ezután több hónapig kezelnek!

A műszerészek 1:1 keverékként javasolják gázolajjal, mert azért az étolaj azért nem éppen megfelelő! Illetve időnként azért, ha az ember fia Tankcsapda koncertra indul akkor néha töltsön a MOL kutakon egy kis gázolajat az étolaj mellé a tankba, az elkoszolódott étolajat meg így is, úgy is begyűjtik úgyanott, ha immáron már marad belőle valami...

Margit Zoltán
2015. január 15., csütörtök

Gazdasági bevándorlók


Maximilian Schich, német kultúrtörténész rendkívül szemléletesen, 
évszázadokra visszanyúló videón ábrázolja a vándorlást.

A háborús menekülteknek vagy a déli és kelet-európai munkakeresőknek 
kedveltebb célpontja Németország?

A migránsok Európán belüli vándorlása az elmúlt években nagyot változott. Ez a rövid, évszázadokra visszanyúló statisztikát bemutató videó, amely a Római Birodalomtól a demokratikus Európa népmozgásain keresztül, Amerika meghódításán át ábrázolja a vándorlást, rendkívül hatásos.

Maximilian Schich, német kultúrtörténész a texasi egyetemről szemlélteti ezzel a kutatását, amit egyébként egy szabadon elérhető születési és halálozási adatokat tartalmazó adatbázis felhasználásával végzett – írja zeit.de blogja.

A szemléltetőben a születési helyeket kékkel, a halál helyét pirossal jelölte Schich, a kettőt ív köti össze. Részletesen beszél a kultúrtörténeti vonatkozásokról, hogy váltotta fel kulturális központként Párizs Rómát a XVIII. században, miként vándoroltak az emberek először New York-ba, majd Los Angelesbe.

A kutatása átfogó: Szolóntól, athéni politikus, hadvezér és költő (született i.e. 637-ben Athénban, meghalt i.e. 557-ben Cipruson) Jett Travoltáig, John Travolta színész fiáig tart. Jett Travolta egyébként 1992-ben született Los Angelesben, és 2009-ben halt meg a Bahamákon.

Migrationsbewegungen seit Jahrhunderten

VON Adrian Pohr

Ob für Flüchtlinge aus Kriegsgebieten oder für Menschen aus dem Süden und Osten Europas auf der Suche nach Arbeit, für viele ist Deutschland Europas beliebteste Adresse. Die Migrationsbewegungen innerhalb Europas haben sich in den vergangenen Jahren stark verschoben.

Eindrucksvoller als diese kurzfristige Statistik ist die Betrachtung über die Jahrhunderte hinweg. Wie verliefen die Migrationsbewegungen vom Römischen Reich hin zu einem demokratischen Europa, wie innerhalb der Besiedlung Amerikas?

Dies hat Maximilian Schich veranschaulicht, deutscher Kunsthistoriker an der Universität von Texas in Dallas, indem er eine frei verfügbare Datenbasis mit den Geburts- und Todesorten von 120.000 bekannten Personen der Zeitgeschichte untersucht hat.

Sie umfasst einen großen Zeitraum: Von Solon, dem griechischem Staatsmann und Dichter, der im Jahre 637 vor Christus in Athen geboren und 557 vor Christus in Zypern starb, bis hin zu Jett Travolta, Sohn des Schauspielers John Travolta, der 1992 in Los Angeles geboren wurde und im Jahr 2009 auf den Bahamas starb.

In der Visualisierung werden die Geburtsorte blau, die Orte, an denen die Persönlichkeiten starben rot markiert und die Wanderungsbewegungen mit Bogen visualisiert. Detailliert lässt sich so die Kulturgeschichte nacherzählen: Wie etwa Paris im 18. Jahrhundert Rom als kulturelles Zentrum ablöste, später die meisten Menschen nach New York und dann Los Angeles migrierten. Und wie sich Florida im Laufe der letzten Jahrzehnte als Altersresidenz etablierte.

Weitere Teilchen finden Sie hier.


Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék