IT


Google: mi történjen a halálunk után?


Az inaktív fiók kezelőjével időzíthető a felhasználói adatok megosztása vagy törlése.

A Google újabb fejlesztést jelentett be, az elsőre kissé morbidnak tűnő „Inaktív fiók kezelője” funkcionalitásban az adható meg, hogy mi történjen a felhasználói profilunkkal és adatainkkal a halálunk után.

Sejthető módon az inaktivitás mérése a legutolsó bejelentkezés idejéhez van kötve, a funkcionalitás kezelőfelületén 3/6/9/12 hónapok állíthatóak be. A visszaszámlálás lejárta előtt a Googleértesítést küld a megadott telefonszámra és/vagy másodlagos e-mail címre a fiók opcionális törléséről – nem kötelező ugyanis a halálunk után mindent elérhetetlenné tennünk, a Youtube videóink vagy Blogger.com bejegyzéseink még jól jöhetnek valakinek.Az értesítés kiküldése és a fiók opcionális törlése közti időablakban maximum 10 személyt felhatalmazhatunk a Google-fiókunk adatainak elérésére, akik archiválás céljából letölthetik a digitális örökségünket.

PC World - Wiezner István


50 GB ingyen a Boxtól - DELL jóvoltából!Aki új felhő-alapú tárhelyet keresgél, annak érdemes megszemlélnie a Box igen kedvező ajánlatát. A népszerű szolgáltató most minden új regisztrálójának 50 gigabájt ingyenes tárhelyet biztosít. A regisztrációs oldal szerint az ajánlat a Dellnek köszönhető, azonban nem kell hozzá sem Dell számítógép, sem delles ismerős.

Alapesetben a Boxra regisztrálók csak 5 gigabájt tárhelyet kapnak az ingyenes regisztrációért cserébe. Azt nem tudni, hogy az akció meddig tart, ezért akinek jól jönne a hely a felhőben, annak érdemes minél hamarabb regisztrálni

A szolgáltatónak voltak más hasonló ajánlatai a múltban, akkor azonban az extrát az appjuk letöltéséhez kötötték, amely iOS-re, Androidra, BlackBerry-re és WebOS-re is elérhető. Tavaly februárban például az androidos app megjelenése miatt járt az 50 gigabájt. Érdekesség, hogy még egy hete sincsen, hogy a Box 25 gigabájtot adott bárki új regisztrálónak, aki e-mail címmel rendelkezett. 

Harangi László - PCWorld


Windows 8 kontra Ubuntu

Csempét vagy lencsét? 
Az ingyenes Ubuntu vagy a kereskedelmi alapokra épülő 
Windows 8 az ígéretesebb?

Átmeneti korszakot élünk. Előttünk a tipikus munkafeladatokra igen jól bevált Windows, Mac OS X vagy éppen asztali Linux, táskánkban pedig ott rejtezik esetleg egy kis táblagép, amit utazás közben használunk teljesen alapvető tájékozódási feladatokhoz, netezéshez. Grafikus felhasználói környezetben az egér ugyan sokkal precízebbnek tűnhet, mint az emberi mutatóujj, de azért sokkal természetesebb módja a gép dirigálásának az érintés. Ugyanakkor a mindennapi munkához is használható érintőképernyős terület még nem állt rendelkezésre – eddig legalábbis biztosan nem állt. Most végre itt a Windows 8 és vele majdnem egy időben az Ubuntu 12.10 is megjelent; vajon melyik használható jobban?

Érintéshez melyik a jobb?

A Unity gyökeresen megváltozott, nem csak egy új indítópultot kapunk. A lencsék és az új kereső használata talán nem egyértelmű a régi felhasználók számára, mégis mindenki további oktatás nélkül is elkezelgetheti a rendszert hagyományos módszerekkel, az új felületből csak a menü funkciót használva. Meg kell jegyeznünk, hogy az Ubuntut ujjal legfeljebb érintőképernyős x86-os noteszgépeken használhatjuk, linuxos táblagéppel ugyanis még nem találkozhattunk, így a rendszert szinte kizárólag asztali felhasználók alkalmazzák. A lencsék csak később vizsgáznak majd igazán élesben, mikor az Ubuntu is megjelenik táblagépen.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129143455_2_nfh.jpg
Érintésre szabva.


Érintéses eszközök terén most az Android-dömping után a Windows 8-alapú táblák hozhatnak újat, de lehet, hogy túlságosan is újat? Néhány dolog (például az érintéses gesztusokat helyettesítő egérmozdulatok) nem olyan magától értetődő, mint az Android kezelése. A Windows Phone 7-felhasználók persze egyből ráéreztek a csempék ízére, de elsőre, okítás nélkül még ők is kicsit értetlenül egerésztek a Windows 8 teljesen hasonló felületén, hiszen a mai gépek legtöbbjén még nem áll rendelkezésre az érintőképernyő, vagyis egy igen lényeges elem hiányzik ahhoz, hogy a felhasználók kiaknázhassák az újdonság erejét. Egy rövid bevezetőt ad a Windows telepítéskor, de míg az Android vagy az iOS felületére szinte mindenki magától rákattant, addig a Windows 8 egy kis tanulást igényel, amire minimális időt azért rá kell szánni. Sokan örömmel fogadják az élő csempék adta friss információkat, de azok testreszabásának lehetőségéről jó ideig nem is tudnak, pedig ez az egyik leghasznosabb vonása a Metro felületnek.

Asztalra vissza, bébi!

Mindig nagyon erőteljes ellenállásba ütközik, ha a gyártók valami szokatlant próbálnak bevezetni, nem pedig kis kakaslépésekben közelítik meg a jövőt. Célszerű tehát vagy elfogadható szintű változtatásokkal haladni, vagy kettős megoldással előrukkolni, melyben mind az újdonságok, mind a megszokott dolgok ott lapulnak érintésnyire vagy kattintásnyira.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141938_5_nfh.jpg
Quantal Quetzalban könnyen válthatunk GNOME felületre, 
és megjelentek a webalkalmazások is.


Nem igazán sikerült ezt az Ubuntu esetében megvalósítani. Hatalmas, talán ijesztően nagy ugrást tett a Canonical, mikor bevezette a Unity felületet, ami sok szempontból jobb: szoftvertechnológiailag jócskán túltesz az elődökön, és könnyebben implementálható más platformokra is (gondoljunk az Ubuntu okostévé vagy táblagép lehetőségére). Csakhogy a felhasználók jelentős része nem ugrott a fejlesztőkkel, mivel ott kellett hagyniuk a jól bevált GNOME-ot és átszokni valamire úgy, hogy nem terelgetik, hanem tolják őket az új irányba. A 12.10-es kiadásban már tanúsít annyi rugalmasságot a rendszer, hogy ha kívánjuk, bejelentkezéskor kapásból válthatunk GNOME vagy KDE felületre – már amennyiben telepítettük ezeket –, csak ez esetben esélyünk sincs arra, hogy egyidejűleg az újdonságokat is elsajátíthassuk, kihasználhassuk.
windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141936_3_nfh.jpg
Megjelenik az első érintőképernyőre optimalizált felületet (is) tartalmazó Windows.


Valamivel jobban oldotta fel a régi és új ellentétét a Windows 8, mert legalább kínál egy pillanat alatt elérhető menekülő utat vissza az ismert Asztalhoz – ami nem lehet túl nagy ügy, hiszen a rendszer magja nem sokat változott a Windows 7 óta. Nyilván a régi Asztal és az új csempék kettősségével biztosítja a gyártó a lehetőséget, tanulóidőt az átállásra, illetve az idegenkedők számára a hathatós bevált felületet, no és a Windows 7-es szoftverek is kívánják az asztal jelenlétét. Az viszont érthetetlen számunkra, hogy miért kellett kicsinálni a 17 éve megjelent, és ha nem is mindig használt, de kedvelt és biztos pontot jelentő Start menüt, hiszen ezzel kínáltak volna komfortos menedéket a régi stílushoz ragaszkodó felhasználóknak, akiknek amúgy is első dolguk, hogy valamilyen segédszoftverrel pótolják azt. Szerencsére a régi billentyűkombinációk működnek mindenféle segédprogram nélkül, ami fokozza a régi motorosok biztonságérzetét. A Windows Intéző szalag eszköztárra viszont értetlenül néznek sokan, legtöbben jobb egérgombbal igyekeznek dolgozni a mappákban az új Windowsban is.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141943_10_nfh.jpg
A GNOME már nemcsak ingyenes, hanem teljesen nyílt forráskódú is.


Úgy véljük, hogy az ugrás szükségessége egyértelmű, de sem a Canonical, sem a Microsoft nem volt képes eltalálni az optimális ívet. A felhasználók még ma is büntetik az egyik legnépszerűbb asztali Linux disztribúciót azzal, hogy keresik és támogatják a GNOME asztali környezetéhez visszaforduló (és azt továbbfejlesztő) leágazásokat, és a Windows 8-felhasználók is idegesen keresik egerükkel az érintőképernyőre tervezett felület egérérzékeny pontjait. Ugyanakkor vitathatatlan előny mindkét rendszer esetében, hogy gyorsabban érhetjük el a gyakran használt dolgokat, a Unity HUD-ja és a Windows gyorskeresése telitalálat (ha még nem tettük, próbáljuk ki).

Helykihasználás, feladatkezelés

Egyértelmű, hogy a hagyományos ikonokkal (bezárás, teljes képernyő stb.), kerettel kezelhető ablakok használják ki legkevésbé információközpontúan a rendelkezésükre álló területet – gondoljunk csak vissza a Windows 3.1 jókora fejléceire, kereteire. Az Ubuntu a Mac OS nyomdokaiba lépve közösítette a menüsort és az ablakkezelő ikonokat, az aktív ablaké kerül mindig a felső menüsorra, ami helytakarékos megoldás. Ez a rendszer persze továbbra is egérrel kezelhető célszerűen, csak a lencsék azok, melyek érintőképernyős eszközön hatékonyabban szolgálnak.

Nem titok, hogy a Windows 8 csempés felülete érintésre optimalizált. Persze konkrétan több helyet foglalnak a színes kis területek, de ha élő csempékkel dolgozunk, akkor az alkalmazás vagy szolgáltatás címe mellett elférnek a képek és bevezető szövegek, értesítések is. A csempék pazarló mérete tehát nem jelent feltétlenül hatékonyságromlást, illetve érintőképernyő esetén kifejezetten hasznos. Hagyományos asztali alkalmazások esetében is vehetjük némi hasznukat: indítóikonként funkcionálnak.


Mindkét rendszerben futhatnak az alkalmazások a háttérben, azaz egy letöltésre várakozva nem kötelező a Szoftverközpontot vagy a Windows Áruházat bámulni. Egérrel és érintéssel is áttekinthetők a Windows 8-ban az épp futó alkalmazások, de némi próbálgatás után egyértelművé válik, hogy az egér bal felső sarokba tolása és lehúzása nagyon lassú módszer a jó öreg Alt+Tabhoz képest, amit szerencsére használhatunk ma is.


Alkalmazások és csomagok

Mindkét platform sok ezer alkalmazással dicsekedhet – ami a hagyományos felületű szoftvereket illeti. Az Ubuntunak (és a többi Linuxnak is) már jó ideje van szoftverboltja, míg Windows alá mindig lemezről vagy a fejlesztők weboldalairól letöltve kellett telepíteni szoftvereket. Most már a Windows is tartalmaz alkalmazásboltot, aminek kínálata egyelőre töredéke az Ubuntu Szoftverközponténak, szükségszerűen zártabb a tekintetben, hogy Linux alatt megadhatók más, független szoftverlerakatok, amit a Microsoft nem ajánlhat fel. Az is igaz azonban, hogy az Ubuntu alkalmazások nem igazodnak egy közös standardhoz, a megjelenés és kezelésük módja szempontjából korántsem egységesek.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141941_8_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.


Ha már az Ubuntu telepítésekor engedélyezzük harmadik fél moduljait, akkor kapásból lejátszható lesz gyakorlatilag minden médiaformátum és dokumentum. Nemigen tudunk olyat hozzávágni a rendszerhez, amit ne nyithatna meg, és bár vége a Flash fejlesztésének Linux alá, de még naprakészen elérhető a Chromium böngészőbe építve. Ha valamit keresnénk az alkalmazáslencsében és nincs meg, de a szoftverlerakatban megtalálható, akkor a Szoftverközpont külön elindítása nélkül automatikusan telepíthető; e téren keleti a kényelem az Ubuntuban.


windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129143455_2_nfh.jpg
Érintésre szabva.


A Windows 8 kicsit kevésbé született mindenevő. Itt is minden megoldható, de nem mindig elegendő a szoftverbolt kínálata. Persze független forrásból származó szoftverek bármikor installálhatók, de így elvész az a plusz biztonság, amit a bolt nyújt az alkalmazások bevizsgálásával (ugyanezt az ellenőrző funkciót Linux alatt a nyílt forráskódú fejlesztőközösség ébersége biztosítja). Tagadhatatlan azonban, hogy egyes feladatok még ma sem könnyen megoldhatók Linux alatt, a kreatív szoftverek (különösen a videoszerkesztők) fejlesztése gyerekcipőben jár a Windows platformhoz képest, hiszen a jóval kisebb piac nem éri meg a kettős fejlesztést. Ha tehát hétköznapi, irodai vagy akár egyes programozási feladatokhoz keresünk kényelmes platformot, akkor a Linux jobb lehet, de ha a multimédia van a fókuszban vagy csak szeretnénk olyan felületet, mint amilyen a telefonunkon is virít, akkor érthető, ha a Windows 8-at favorizáljuk.

Fel a felhőkbe!

Néhány év alatt sikerült legalább az érdeklődők fejében eloszlatni a ködöt azt illetően, hogy vajon mik is azok a felhők. A Canonical az Ubuntu One képében van jelen a nyilvános felhők piacán, 5 GB tárhellyel örvendeztetve meg a felhasználókat (a tárhely egyébként nemcsak Linux, hanem Mac és Windows alatt, illetve böngészőből is hozzáférhető). Alapvetően állományainkat tehetjük vele bárhonnan elérhetővé, de a Mozilla Thunderbird levelező és a Tomboy jegyzetelőprogram is képes segítségével szinkronizálni. Az Ubuntu One Music Store zeneboltban vásárolt javaink tárolására és streamingelésére is használható. Összességében hasznos, számottevő tárhelyet ad ingyen is, ugyanakkor nem elérhető minden Ubuntu alkalmazásból.

A Microsoft felhőtárhelyét, a SkyDrive szolgáltatást ismerik a legtöbben; ez természetesen eddig is elérhető volt XP és Windows 7 alatt. Felhőben azonban van hová tovább lépni, és ezt szépen be is mutatja a Microsoft a Windows 8-felhasználóknak. Ma már mindenki több gépen dolgozik, és ez nem okoz problémát, ha regisztrálunk egy Microsoft felhasználói fiókot, amivel aztán teljes körűen azonosíthatjuk magunkat. Ahol bejelentkezünk, oda gyakorlatilag mindent magunkkal vittünk, amit csak beállítottunk a szinkronizációs opciókban. Kényelmes, globális és hatékony megoldás, ami a felhőtechnológiák azon oldalát aknázza ki, ami a leginkább hasznos a mindennapi felhasználók számára, és 7 GB-ot ingyen kapunk. Mondhatnánk, hogy de hát az Android és a Windows Phone is tudja ugyanezt már egy ideje, de asztali operációs rendszer vonalon a Windows 8 kínálja jelenleg a legfejlettebb megoldást.

Privát szféra és biztonság

Fontos, hogy biztonságban tudhassuk bizalmas információinkat, és ez ma már jóval túlmutat azon, hogy titkosítjuk-e meghajtónkat, ez ugyanis Ubuntu és Windows 8 alatt (utóbbi Professional és Ultimate kiadásában) egyaránt elvégezhető. Az Ubuntu annyival előzékenyebb, hogy egy hasonló szintű védelmet már a 12.10-es változat telepítője is felajánl, így egy kattintással aktiválhatjuk is.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141940_7_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.


Sokkal lényegesebb, hogy befolyásolhatjuk-e, az operációs rendszer mennyi információt osszon meg az alkalmazásokkal és weboldalakkal. Az Ubuntu Privacy Control Panelben részletesen, alkalmazásonként beállítható, hogy melyik alkalmazás mit tudhat rólunk, és eltüntethetjük a nyomainkat is. Ugyanez kevéssé lehetséges a Windows 8-ban, legalábbis globálisan nem korlátozhatjuk az információk hozzáférhetőségét, csak az alkalmazásokon belül, már amennyiben lehetőséget adnak azok erre.


windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129144555_2_nfh.jpg
Az Ubuntu One Music Store is az Ubuntu One-ból táplálkozik.


Nem egyformán esik az internetes támadások fókuszába a Linux és a Windows. Jelenleg a Windows XP a legtámadottabb, a Windows Vista pedig a legkevésbé zaklatásnak kitett asztali Microsoft operációs rendszer, de jócskán fenyegetett a Windows 7 is, melynek e tekintetben feltétlen követője lesz a 8-as kiadás. A gyártó a Defender integrálásával igyekszik elejét venni a bajoknak, mondván, hogy most már a telepítéstől fogva védett rendszerrel dolgozhatunk. Ebben segíthetnek azok a gépek, melyekbe már az ősi BIOS-t leváltó új UEFI-t égették be, mivel az új architektúra digitális aláírókulccsal azonosítja a kernelt, és csak jóváhagyott rendszermagokat hajlandó bevetni, megelőzve ezzel a bootvírusokat és a rootkitek telepítését (ennek érdekes mellékhatására később még visszatérünk). Mindez nagyon szép, de magában még kevés, különösen ahhoz képest, hogy az Ubuntu és leszármazottai gyakorlatilag egyáltalán nincsenek kereszttűzben. Az Ubuntu egyelőre – azUEFI Secure Boottól eltekintve – minden szempontból többet nyújt a biztonság terén.


Ár és hendikep

Visszafogott áron, az előző kiadásnál jóval olcsóbban szerezhetők be a Windows 8 OEM-kiadásai, melyeket most már végfelhasználók is telepíthetnek. A Windows 8 Pro Upgrade verzióját pedig már alig tízezer forintért letölthetjük a Microsoft weboldaláról – persze azért ingyen nem adják. Az Ubuntu viszont teljesen ingyenes és az sem probléma, ha elakadnánk valahol, magyarul is rengeteg probléma megoldására rátalálhatunk a Google-ban, angol nyelven pedig szinte 100 százalékos az ingyenes közösségi támogatás.

windows-8-vs-ubuntu_screenshot_20130129141836_2_nfh.jpg
Windows 8 kontra Ubuntu Linux


Az Ubuntu annak idején, a Vista piacra dobásakor nem tudta elkapni a lepattanó, a rendszerrel nem elégedett felhasználókat, akik inkább XP-re váltottak vissza. Most itt lett volna az alkalom, hiszen időben nagyon közel állt egymáshoz az Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) és a Windows 8 megjelenése. Azok azonban, akik új számítógéppel szerezték be a nyolcast, bizony nem kaptak esélyt sem verzió-visszaváltásra, sem más operációs rendszer használatára, ha a BIOS-t leváltó UEFI-rendszerrel épített gépet vásároltak, és ebben nem lehetett kikapcsolni a biztonságos rendszerindítást. Ezeken a gépeken lehetetlen külső médiára bootolni, amennyiben a bevetni kívánt operációs rendszer magját nem látták el a gyártó által regisztrált és jóváhagyott digitális aláírással (Secure Boot). Eddig csak a Microsoft egyeztetett a gyártókkal – a Windows 8 logó kapcsán amúgy is –, tehát az új gépeken csak és kizárólag Windows 8 futhatott. Csak nemrég látott napvilágot az Ubuntu 12.10 UEFI-s változata, amihez egyelőre a Microsoft biztosította a szükséges kódokat, ezzel most már lehet próbálkozni. Mindenesetre jó néhány hónapos hátrányba került gyakorlatilag minden más operációs rendszer gyártója, mivel csak a következő hardverekben vagy firmware frissítésekben jelenhetnek meg az ő saját kulcsaik.


A Linux-felhasználók öt kedvenc Windows 8 funkciója

1. Élő csempék. A Windows 8 színes kis indítóterületei információt is szolgáltatnak, a Mail csempe betekintést a friss levelekbe, a Zene az éppen játszott szám adataiba és így tovább. Egy pillantással felmérhetők az újdonságok, változások.

2. Javított taszkmenedzser és fájlmásoló. Nagyon jól jönnek a Teljesítmény és Alkalmazás előzmények a feladatkezelőben, és a másolásdialógus pillanat-állj funkciója is széles körben tetszést aratott.

3. SkyDrive-integráció és online fiókok. Nemrég még többet hozhattak ki az Ubuntu One-felhasználók a felhőből, de a Windows 8 megjelenésével fordult a kocka. Az online fiókok segítenek mindent szinkronizálni, hogy bárhol otthon érezhessük magunkat.

4. Osztott képernyős alkalmazások. Hamar rászoktunk annak idején a Windows 7 ablakrendező billentyűkombinációira. A Windows 8 felülete egyharmad/kétharmad arányban rendezi az új stílusú ablakokat, ami mindenkinek szimpatikus.

5. ISO lemezképhasználat. Most már sokkal kevesebben fogják feltelepíteni a Daemon Tools alkalmazást, merthogy egy egyszerű virtuálislemez-funkciót maga a Windows 8 is ad számunkra. Örülünk, és persze már korábban is szívesen örültünk volna.

Techcorner – Egri Imre


Tíz ubuntus érv a Windows 8 ellenében
A hívek valahogy így gondolják. Hamarosan jön ellencikkünk is.

Egy héttel a Windows 8 megjelenése előtt „Kerülje el a Windows 8 okozta fájdalmat” (Avoid the pain of Windows 8) szolgennel indította útjára a Canonical az Ubuntu új 12.10-es (Quantal Quetzal)kiadását. Az érdeklődés nem maradt el és azóta a jelmondat már másként szól, de az biztos, hogy soha jobb alkalma nem nyílt még a Windows 8 kihívására (kivéve talán a Windows Vista megjelenését, de arra nem ugrott még a Linux közösség, hiszen csak utólag derült ki, hogy mennyire ellenszenves a felhasználók jó részének a Vista).
Hát lehet, hogy a Windows 8 felhasználók sem örülnek egy ismeretlen felületnek és az eltűnt Start Menünek, ami látszik is az eladásokon. Vitathatatlan ugyanis, hogy a Windows 8 fogadtatása eléggé langyos volt a Windows 7-et üdvözlő lelkesedéshez képest. Nem véletlen, hiszen a Windows 7 rendszereket üzemeltető vállalkozások egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy továbblépjenek, jól megvannak a rendszerükkel, őket igazából legfeljebb a táblagépekre telepített,e gységesen menedzselhető Windows 8 (nem az RT!) érdekelheti a gyakorlatban. Legfeljebb azok a cégek bánkódhatnak, akik még nem váltottak feljebb XP-ről Win7-re, mert ezentúl a Microsoft csak Windows 8-as licencek árusításával foglalkozik, legfeljebb beragadt OEM licenc készletekből juthatnak a cégek Win7-hez.

10-erv-az-ubuntu-mellett_screenshot_20121212121913_2_nfh.jpg

Sok régi Windows felhasználó csak legyintene, hogy ugyan, hát hányan használnak egyáltalán Linuxot? Igaz, a Windows 84-87 százalékot mondhat magáénak az asztali operációs rendszerek piacán, de azért a Linux 5 százaléka sem éppen elhanyagolható, különösen, hogy ennek fele konkrétan Ubuntut használ, ami világszerte 20 millió felhasználót jelent. (Igen, a Mac OS tábora is számottevő, de velük most itt nem célunk foglalkozni.) Van tehát egy jelentős tábor, akik megízlelték az ingyenes és modern operációs rendszer biztosította új munkastílust és evangelizálnak is ennek szellemében. Van néhány figyelemre méltó érvük az üzleti felhasználók számára is.

A felület varázsa

Mind az Ubuntu Unity-je, mind a Window 8 csempéi az érintés szellemében születtek. Egyértelmű, hogy a Metro felület a Windows legnagyobb újdonsága, de tanulni kell, különösen ha egérrel dolgozunk. Ugyanakkor a Unity már 2011-ben bemutatkozott és azóta sokat fejlesztettek rajta a felhasználói visszajelzésnek megfelelően. Sokan úgy vélik, hogy egy tradicionális Windows felhasználó is előbb kiigazodik rajta, mint a Metro-n.

10-erv-az-ubuntu-mellett_screenshot_20121212115639_3_nfh.jpg

Szabad gúnyaválasztás

Win8 alatt választhatunk a csempék és az asztal között, de gyárilag a Metro jön fel előbb és onnan válthatunk „régi módira”. Az Ubuntu ennél jóval előzékenyebb, ha fel van telepítve, akkor kérhetjük a GNOME, GNOME Classic, XFCE, Cinnamon, LXDE és KDE ablakkezelők valamelyikét belépéskor és persze jócskán testre szabhatjuk mindegyik rendszert. A Win 8 csempék mérete és csoportosítása változtatható, de nem fugázhatjuk ki a Metrót tetszésünk szerinti háttérképpel.

Alkalmazások

Az Ubuntun előre telepítve áll rendelkezésre a Mozilla böngésző, a LibreOffice, közösségi kliens és sok minden más, ami Windows alatt külön telepítendő. Ha kell még valami, hát az Ubuntu Szoftver Központban 40 000 alkalmazás sorakozik – ha grafikailag nem is mindig egységesek, de szinte minden feladatra van megoldás és sok Windows programot is futtathatunk a Wine révén. A Windows 8-ban alapból nincs szinte semmi csak IE10. Az Áruház vadonatúj, induláskor csak 9000 alkalmazást kínált, három hónapon belül 100 ezret ígér a cég.

10-erv-az-ubuntu-mellett_screenshot_20121212115437_3_nfh.jpg
Hardver követelmények

1 GHz-es vagy jobb PAE, NX és SSE2 támogatással bíró processzorra, 1 GB RAM-ra (a 64 bites változat esetében 2 GB) és 16 GB (64 biten már 20 GB) háttértár területre van szüksége a Windows 8-nak. Kell még egy DirectX 9-es grafikus kártya WDDM driverrel. Az Ubuntu ezzel szemben beéri 512 MB RAM-mal, 5 GB merevlemezzel és régebbi 32 bites processzorokkal is. Ha nagyon alább adnánk, a Lubuntu vagy Xubuntu leágazás használatával gyorsíthatunk a rendszer működésén.

Biztonság

Mindkét rendszer kínálatában van tűzfal és titkosítás is, igaz, utóbbi a Windows otthoni kiadásában nem szerepel. A Windows 8 tartalmazza a Defendert is, ami az UEFI-s gépek Secure Boot opciójával együtt már jól hangzik (Secure Boot már Ubuntuhoz is van). Ez már jobb, mint amit a Windows 7 nyújtott, de nem tesz túl az Ubuntu kiterjedt szoftver-architekturális megfontolásain (Linux Security Modules) és az LXC-n, utóbbi révén homokozóban (virtuális gépben) izolálhatunk kényes feladatokat.

Privát szféra

A biztonsághoz kapcsolódik a privát adatok védelme is, ami ma a mobil eszközök és internet korában alapvető fontosságú. A Windows is lehetővé teszi, hogy megtagadjuk az adatszolgáltatást, ugyanakkor ezt nem írhatjuk elő külön és nem rendelhetünk el teljes körű nyomeltakarítást. Az Ubuntu központosítva menedzseli a logokat és alkalmazásonként beállíthatjuk, hogy szolgáltassunk-e adatot, azaz precízebb megoldással szolgál.

10-erv-az-ubuntu-mellett_screenshot_20121212115436_2_nfh.jpg
Adminisztratív eszközök

Microsoft alapú szerver környezetben minden uralható a Windowsban központilag, ami gyakori és érthető érv az operációs rendszer kizárólagos használata mellett vállalatoknál. Pedig a Canonical támogatja az Active Directory-t, a kliensek a Likewise Open vagy a Centrify külső forrásból beszerezhető szoftverekkel kapcsolódhatnak Windows domainhez. Ha open source alapokon kívánunk maradni, akkor a nem teljes szolgáltatáskörű, de a legtöbb beállítás menedzselésére alkalmas Landscape jöhet szóba.

VPN az pedig kell

Van is mindkét rendszerben. Az Ubuntu az OpenVPN-t kínálja erre a célra, mely az SSL/TLS biztonsági protokollt alkalmazza az adatcseréhez. A kérdés tehát megoldott Linuxon is, ne gondoljuk persze, hogy egyszerűbb beállítani a helyi hálózathoz való távoli hozzáférést, mint Windows alatt, mert minden operációs rendszer alatt számos opcióval kell megbirkóznunk.

A drága felhasználó

A Microsoft ad ugyan egy alap tudásbázist a Windows-hoz, de az most már csak OEM változatban jelenik meg, érdemi érdeklődés hiányában vége a dobozos kiadásoknak. Ennél fogva nincs támogatás a végfelhasználóknak, az OEM forgalmazóra kell hagyatkozniuk. A Pro felhasználók előfizethetnek a TechNet tagságra, ahol évi 149 dollár fejében szakértői segítséget kaphatnak. Egy otthoni, kisirodai Ubuntu felhasználó szinte minden kérdésére talál választ a neten vagy a fórumokon (főleg angol nyelven), de ha ez nem elég, akkor itt is mód van évi 80 dollárért Ubuntu Advantage szolgáltatást vásárolni. Nekünk még nem volt rá szükségünk, a lelkes Ubuntu hívek kimerítő segítséget nyújtanak.

Pénz beszél

Azaz nem beszél, legalábbis az Ubuntu esetében, mert alapvetően ingyenes, aminél jobb árat igazán nem sokan kínálnak. A Windows is olcsóbb lett kicsit elődjeihez képest, de a Pro változat azért így is 200 dollárba kerül. Tekintettel az ingyenességre, az online Ubuntu próbafuttatásra és az USB kulcsról indítva is könnyen kipróbálható Live Linux telepítőkészletnek mindenki könnyen belekóstolhat az Ubuntu felhasználók mindennapjaiba.

PC Word – Techcorner- Egri Imre


Hogyan telepítsük a windows 8-at 
windows 7 mellé?

Szeretnéd kipróbálni a legújabb windows 8 operációs rendszert, de nem szeretnéd a jól bevált windows 7-től teljesen megválni? A dual boot régi bevált megoldás, hogy egyszerre két operációs rendszer is legyen a gépeden. De lássuk, hogyan telepítheted a windows 8-at windows 7 mellé teljesen barátságos módon.

A windows 8 telepítő segítségével egy multi-boot beállítás hozható létre, ami minden újraindítás alkalmával kötelességtudóan megjelenik.

Fontos megjegyezni, hogy a multi-boot beállítás csak windows 7 és windows vista rendszeren működik, sem XP-vel, sem Ubuntuval nem lehet létrehozni. Vannak ugyan egyéb félmegoldások is, de a legegyszerűbb mégis a windows 8 rendszerbe épített multi-boot.
Első lépésben, mielőtt bármit is telepítenénk, csináljunk egy biztonsági mentést fájljainkról, mert soha nem lehet tudni, mi történik egy teljesen ismeretlen operációs rendszer tesztelésekor.
Második lépésben pedig készítsük elő a windows 8 operációs rendszernek a partíciót. 32 bites windows 8 esetében 16GB is elegendő, 64 bites windows 8 esetében pedig legalább 20 GB-t válasszunk le.

A Disk Management alatt lépésről-lépésre le tudjuk választani a kívánt méretű partíciót, amire a windows 8 kerül majd. Általában egy számítógép merevlemezét két partícióra osztjuk. Egyikre kerül az operációs rendszer, másikra pedig egyéb cuccaink kerülnek. Jobb egérgombbal rákattintunk a nagyobb partíciónkra és a Zsugorítás parancsot választva megadjuk a kívánt méretet megabájtban.

Particionálás

A következő lépésben az előzőleg DVD-re kiírt windows 8 ISO képfájlt betesszük a DVD lejátszóba és a gépet újraindítva rábízzuk magunkat a windows 8 telepítőre.

A nyelvválasztás és a windows 8 termékkulcs megadása után az „Egyéni” telepítési módot választva haladunk tovább. Ekkor kell választanunk partíciót is, hova szeretnénk a windows 8 rendszerünket telepíteni. Kattintsunk a haladó beállításokra, majd válasszuk azt a partíciót, amit előzőleg már leválasztottunk windows 7 alatt. Ezután a meghajtó ikonok alatti „Új lehetőségek”-re kattintva el kell fogadjuk a teljes képernyős módban felbukkanó lehetőséget.

Partíció kiválasztása

Ennyi volt a beállítás, a „Tovább” gombra kattintva kész is az új partíció a frissen telepített window 8-al. Talán még 20 perc és a windows 8 rendszerünk indulásra kész. A multi-boot beállítás pedig automatikusan engedélyezett lett a külön partíción.

A rendszer automatikus újraindulása után a windows 8 felkínálja a színpaletta, a wifi kapcsolat és a Microsoft fiók beállításának lehetőségeit.

A következő indításkor már a windows 8 multi-boot menü jelenik meg, 30 másodpercünk van, hogy eldöntsük, melyik operációs rendszert szeretnénk használni, ha nem választottunk, a windows 8 töltődik be.

A multi-boot menüt még tudjuk finomítani, ha a „Change defaults or other option” –re kattintunk, itt be tudjuk állítani az időzítő értéket és megváltoztathatjuk az alapértelmezett boot operációs rendszert.

Multi-boot menü

Hogyan?

Mi lesz veled Facebook? 

Szögezzük le, nem szándékoztam megint közösségi oldalas, főleg nem Fbs bejegyzést írni, hiszen annyit beszéltünk már róla. A közelmúltban azonban annyi esemény zúdult a nyakunkba ezen a téren, amelyet muszáj "kiírnom magamból". A bejegyzés címéből következhet, hogy aggódom, valójában ez nem így van.
Pontosabban, nem én aggódom.


MÉGISCSAK TUD A "KONKURENCIA"?

Közel sem áll annyira stabilan a lábán a világ legnagyobb közösségi oldala, mint sokan gondolják. Eddig viszonylag könnyű dolga volt, hiszen szinte konkurencia nélkül volt jelen a piacon, egy évvel ezelőtt azonban jelentősen megváltozott a helyzet, ami azóta olyan nem várt fordulatokat hozott, amin mindenki, még maga a kék is meglepődött.
Szinte senki sem hitte akkor még, hogy ilyen előrelépések lesznek, ilyen rövid idő alatt, mára azonban meglehetősen világossá vált, hogy a Google+ túlmutat a Facebook szintjén. Meggyőzött jó néhány magyart, meggyőzött engem, hiszen én magam is már a kezdetek óta használom, és most már a külföldi sajtó is egyre inkább kezdi belátni, nem veszett ügy. A Facebook pedig, bár itt Magyarországon annyira még nem érezhető, de lassan kezdi elveszteni előnyét.

Az első komolyabb csavar a Google+ elindulása mellett a General Motors lépése volt, mikor is faképnél hagyta a Facebookot, hiszen állítása szerint nem érte meg nekik. Nem csak a GM, de a Zynga, a közösségi oldal legnagyobb játékgyártója is megelégelni látszik a dolgokat, hiszen saját közösségi oldal indításával remélik kiváltani a Facebooktól való függőségét. Több cég is hasonló véleményen van, valamint a Limited Run állítása szerint a Facebookon elhelyezett hirdetéseik 80%-ra különböző botok, nem valós felhasználók kattintanak,amit egy másik cég is hasonló, ott azonban kicsivel jobb, kb. 70-30%-os aránnyal megerősített, ami nem túl jó előjel az amúgy is alacsony átkattintási arányt produkáló oldalra nézve. Mindemellett pedig a reklámok az egyik legidegesítőbb dolog az oldalon, lévén a valós tartalomnak fenntartott hely így sem túl nagy, főleg reklámok mellett. Ennek ellenére a Facebook lehetséges, hogy még több reklámot rak majd az oldalra. Így hát, hiába a többmilliós felhasználó bázis, a hirdetések hatékonysága mégis alacsony, pedig szinte az egész oldal abból áll.


HA MÁR FELHASZNÁLÓK

A Facebook (egyelőre) a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkezik, hiszen az a 900 millió fő nem kevés,de hisz 7 év alatt össze is lehet gyűjteni sok-sok embert. Az utóbbi időben azonban ez sem egészen úgy alakul, ahogy várták. Az üzemeltetők állítólag folyamatos növekedésről számolnak be, mégis többmillió felhasználó hagyta ott , vagy hagyná ott az oldalt, próbálna kis más közösségi oldalt. Folyamatosan esik a felhasználók száma és többen is állítják, hogy nem valós adattal állunk szemben, és ami azt illeti, én magam is egyre több olyan kéréssel, kérdéssel találkozom, hogy "szeretném megszabadítani magam a Facebooktól, végleg".

Erre rájön még az ál-felhasználók profilja. Személyes ismertségi körömben is akad olyan, akinek 2-3,sőt akár 5-6 profilja is van, ami csak egy-egy embert takar. Hogy mennyi az annyi?
A teljes rendszerben a Facebook közleménye szerint kb 83 millió (!) nem valódi profil van a rendszerben, melyek a "másodlagos profilok", személyekként regisztrált cégek, háziállatok és spamerek profiljait teszik ki. Ez a teljes felhasználói bázis több, mint 8%-a, ami még a Facebook szerint is túl sok. (Nem is beszélve arról az érzésről, mikor "Egy lány-, egy kutya- és egy pöttyöslabda- ismerősnek jelölt" szintű üzeneteket kapunk. Mindhármat magam kaptam még fácsés korszakomban, bár akkor sem használtam túl aktívan.)

 Különös és ironikus fordulat, hogy a kiszállt felhasználók többsége a Google+ban talált új otthonra, ami nem meglepő, hiszen funkciói és megvalósítása messze felülmúlja a Facebookét mind minőségi, mind megvalósítási szinten és tartalomban. A Google+ folyamatos növekedését pedig egyre több hivatalos tanulmány is elismeri.


Tegyük hozzá a felhasználók véleményét. Nemzetközi porondon a Google+ a legjobb közösségi szolgáltatás címet kapta meg, míg a Facebook az idei legrosszabb címet "nyerte el". Igaz ugyan, hogy egy év alatt kevesebben használják, mint a Facebookot hét év alatt (mily meglepő), a felhasználók mégis jóval elégedettebbek a szolgáltatással. Ezzel magam is teljes mértékben egyetértek!

JÓTÓL LOPNI NEM SZÉGYEN?

Természetesen a Facebook is tudomásul vette, hogy nincs egészen rendben az oldal és a felhasználók elégedetlenek, így igyekszik mindent elkövetni a felhasználók megtartása érdekében. De hogyan?
Amikor megjelent a Google+, sokan a "Google Facebookjának gondolták". Többször említettem már, hogy nem így van, ami hamar be is igazolódott. Azt azonban én sem gondoltam volna, hogy teljes mértékben megfordul a helyzet, és a Facebook pofátlan módon másolni kezdi a G+t. Hiszen a G+ jó, ezt tudják a felhasználók is, és tudja a Fb is. Tudja, hogy jobb, mint ők. Mi a megoldás? Áthozzuk azt, ami nekik van! Korábban említettem (utolsó alcím), mit másolt, mostanra azonban újabb dolgok kerültek be:
 • A népszerű hírek, melyeket balga mód a spamfolyamba rakott be, így pár perc görgetés után esetleg rá is akadunk
 • A kommentek szerkeszthetőek lettek (vajon 7 év után miért csak most?)
 • A képnézegető után a galéria is cserélve lesz. Véletlenül épp a Google+ galériája néz ki hasonlóan.
 • Létrehozta a Facebook alkalmazásboltot, amely erős Chrome Web Store után-érzettel bír
 • Nemrég pedig a cég nagy büszkén beharangozta új üzenetküldő rendszerét, melyben csak olyanok küldhetnek nekünk üzenetet, akiket előzetesen engedélyeztünk. Kitalálod, hol van ilyen? ... Há'perszee, a májvipen... (ja nem, ez is G+)

A képeken tökéletesen látható a G+os és a Facebookos másolat közti véletlen egybeesés.

Úgy látszik, arra még nem jött rá, hogy sosem lesz képes lemásolni a Google Plus funkcióit. Nézhet ki ugyanúgy, a G+ ereje olyan, amit a Spambook sosem lesz képes lemásolni. Miért mondom ezt?
A Fb csak egy közösségi oldal, ezzel szemben a Google+ összefog rengeteg egyéb szolgáltatást (maps, kereső, +1) és további funkciók is folyamatosan beintegrálhatóak, melyeket a Fb nem tud megteremteni magának, bárhogy is szeretné.
Arról nem is beszélve, hogy a "kölcsönvett" funkciók megvalósítása rendre rosszabb, mint az eredeti. (Szánalmas, hogy egy eredeti, használható ötletük sincs.)

SAJÁT ÖTLETEK

Természetesen csak másolásból nem lehet megmaradni, ezért a Facebook is előhozakodott néhány saját ötlettel. Bár én inkább azt kívánom, hogy némelyiket jobb, ha megtartotta volna magának.
Első körben a korábban szárnyra kapott Akarom gomb, ami a Like gomb mellé kerül. Lényegében szinte ugyanaz, mint a like, csak más témában oszthatunk meg vele a falon, illetve az üzemeltetők szűrhetik, hogy mi "milyen termékekre vágyunk leginkább". Ebből megint semmi haszna a felhasználónak, hiszen ugyanúgy az üzenőfalra kerül ki, mintha egy sima likeot nyomtunk volna.


Egy újabb ötlet, amely a közelmúltban el is indult, a csoportokban található számláló, amely megmutatja, ki olvasta az adott bejegyzést.

Újdonság még a likeolt cikkek megjelenítésének változtatása is. Ha valami linket megosztunk, arról mostantól csak egy kép látszik, maga a szöveg nem. Émelyítő megoldásnak tartom, az egész timelineban így is rengeteg kép van, nem hiányzott még több. Így még nehezebb megkülönböztetni, mi kép, mi link. Nem is beszélve arról, mi van, ha nem megfelelően megválasztott kép van a cikk mellett. Ez esetben semmi sem utal az általunk kedvelt cikk valós tartalmára.

A legerősebb saját ötlet, amit én személy szerint nagyon nem értek, minek egy közösségi oldalra, az a donor funkció. Lehetőség lesz szervdonornak felajánlani magunkat, melyet Fbre is kitehetünk. Számomra ez nem más, mint még egy felesleges adat a falon. Alig várom az olyan bejegyzéseket, hogy "XY szervdonornak jelölte magát". Amerikában még talán megértem,de itt Magyarországon szintén nem látom sok értelmét, hiszen halála után mindenki donornak tekinthető, aki nem tiltakozott ez ellen, még életében, írásban. Azt pedig végképp nem értem, mi köze ehhez a Facebooknak, hogy én donor akarok-e lenni, vagy sem.

Nem tudom, ki hogy van vele, én az új funkciók bevezetése helyett inkább a meglévők finomhangolására, fejlesztésére koncentrálnék. Így is túl sok minden van már ott, ami a felhasználóknak nem egy újabb lehetőség, hanem egy újabb zavaró tényező. Ahogy kedves ismerősöm mondta: Sok mindenre jó, de semmire sem való igazán.

BELSŐ VISZÁLYOK?

Nem csak a felhasználóknak nem szimpatikus a Facebook a mostani lépéseik tömkelegével. A saját alkalmazottai közül csak a múlt héten egyszerre három felsővezető, név szerint Ethan Beard, Jonathan Matus és Katie Mitic (akik közül Ethan a partnerkapcsolatok kezeléséért felelt, Jonathan és Katie pedig a marketingosztály élén állt) mondta be az unalmast.

Nem használ a Facebooknak egy nemrégiben megjelent könyv, a The Boy Kings sem, amelyet egy korábbi alkalmazott, Katherine Losse írt. A könyvben számos sötét titok és a felhasználók kizsákmányolására irányuló egyéb írás is található. A könyvről volt szó korábban itt a blogon is.
Érdekesen alakul továbbá a családi ebéd is a Zuckerberg házban. Történt ugyanis, hogy a Google megvette a Wildfire marketing céget. Ez eddig még nem meglepő, az azonban biztos váratlan fordulat Mark életében, hogy a felvásárlásnak köszönhetően Arielle Zuckerberg, Mark legkiseebb húga, és Harry Schmidt, Zuckerberg sógóra is a "konkurenciának" dolgozik.


Randi, Mark nővére az alábbi üzenetet tette közzé Twitterén: "Gratulálok Wildfire! Most már hívatalosan is több Zuckerberg családtag dolgozik a Googlenek, mint a Facebooknak! #kínos ;)"

AZ A FRÁNYA TŐZSDE

Természetesen ne hagyjuk ki a Facebook részvényeket sem a dologból, hiszen jelenleg ez az, ami a legnagyobb gondot jelenti Marknak, és nagyon nem úgy alakultak a dolgok, ahogy ő azt elképzelte. Már az elején többen nem tartották jó ötletnek a tőzsdére vonulást, de Mark csak azért is meglépte azt, amiről most már világosan látszik,  nem volt jó ötlet.
Akkor még "az évtized tőzsdei bevonulásaként" harangozták be, már azonban a részvények az értékeik felét érik. Néhány hónap alatt zuhant az induló $38-ról ~$20 körüli értékre. Sőt! Csütörtök délután az érték átlépte a $20-as lélektani határt és $19,8-t ért,majd a Nasdaq zárásakor 20,04 dolláron állt.
Ez röviden annyit jelent, hogy az árfolyam közel 45%-ot esett a tőzsdei bevezetése óta. Ennek tetejébe pedig, a bevételnövekedés lassulásáról számolt be a cég. A Facebook bevételei ugyan emelkedtek, és elérték a 1184 millió dollárt, ám adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszba csúszott.
A Facebook az elmúlt 10 év egyik legnagyobb tőzsdei bukása. A témáról bővebben az Index.hu-n és a Vg.hu-n is találni cikkeket, de elég egy Google kereső is és rengeteg infóhoz jutunk.
Én magam csak annyit tennék hozzá: ide vezet az önteltség és nagyképűség.

LYUKAS HÁLÓ

Az adatvédelmi malőrők, melyekről korábban már szó volt, sőt, szinte zsongott tőle az Internet, az egyre bugyutább lépések, a Google+ előremenetele, az alkalmazottak távozása, az évtized egyik legnagyobb tőzsdei bukása és az idő mind-mind a Facebook ellen dolgozik, amit az állítólag növekvő felhasználói bázis nem képes kompenzálni. Úgy tűnik, a fejlődő országokban mára elérte korlátait, a felhasználók kezdenek "kiszeretni" belőle. Senki sem tudja pontosan, mi lesz, az azonban biztos, hogy nagyon rezeg a maga alatt vágott fából készült léc azon a bizonyos lejtőn.
I -THINGS

Google: államilag támogatott támadások

A Google ma indította el új biztonsági szolgáltatását. A keresőcég rendszerei automatikusan figyelmeztetik a felhasználókat, ha "államilag szponzorált hackerek" turkálnak az adataik között.

A Google szerdán indította el új, a felhasználók adatainak biztonságát támogató szolgáltatását: a cég rendszerei automatikusan figyelmeztetik a regisztráltakat, ha „kormányzati hackerek” behatolását érzékelik. A rendszer állítólag a profilfeltörések mellett a malware-eket is képes kiszűrni; egyelőre nem tudni, milyen módszerrel azonosítják az állami megrendelésre dolgozó betörőket.

„Felmerülhet a kérdés: honnan tudjuk, hogy kormányzatilag támogatott akcióról van szó. Sajnos nem adhatunk részletes tájékoztatást, mert ezzel olyan információkat szolgáltatnánk ki, amelyek a gonosztevők számára is hasznosak lehetnek” - írta keddi blogbejegyzésében Eric Grosse, a Google biztonsági fejlesztésekért felelős alelnöke.
A cég valamennyi Gmail-felhasználó számára elérhetővé tette a szolgáltatást.
Grosse nem részletezte, pontosan milyen támadások esetén riasztják a felhasználókat. „A figyelmeztetés nem feltétlenül jelenti azt, hogy feltörték az érintett felhasználó profilját. Csupán arra figyelmezteti őket, hogy adathalász- vagy malware-támadásnak vannak kitéve: nem árt, ha biztonságba helyezik az adataikat” - hangsúlyozta a Google alelnöke.

A ködösítés ellenére úgy néz ki, a keresőcég megtalálta a módját, hogy kiszűrje az állami szerveknek dolgozó hackerek akcióit. „Részletes elemzéseink – ahogy az áldozatok beszámolói is – azt mutatják, hogy egyes támadások mögött kormányzatok vagy kormányzatok által támogatott csoportok állnak” - írta Grosse.
Ha valaki, akkor a Google biztosan sokat tud az államilag támogatott kibertámadásokról. Két évvel ezelőtt kínai hackerek koncentrált támadást indítottak a szervereik ellen, és a cég számos nagyszabású, a Gmail-felhasználók ellen indított adathalász-kampányt is felderített. Köztük olyan akciókat is, amelyek felelős amerikai kormányhivatalnokok ellen irányultak.

Dávid Imre - Computerworld

A Facebook rendet tesz a szerbiai oldalakon


Három hónap alatt 250 ezerrel csökkent a legnépszerűbb közösségi oldal szerbiai felhasználóinak száma.

A Facebooknak hivatalosan 901 millió felhasználója van világszerte, de a szerb felhasználók egyre kevesebben vannak. A Socialbakers.com oldalon, amely rendszeresen frissíti a Facabook használatával kapcsolatos statisztikai adatokat 200 országra vonatkozóan, Szerbia a felhasználók számát tekintve a 47. helyen áll, a maga 3.059.140 felhasználójával.
Mégis, Venezuela mellett Szerbia az egyetlen ország az első 50 között, ahol a Fb profilok száma csökkent. Az utóbbi három hónap alatt 250.000 oldalt szüntettek meg azon a közösségi hálózaton, amely a legjövedelmezőbb vállalkozások egyike, s a jövő hét folyamán megjelennek a tőzsdén az első részvényei is.

Első pillanatra azt hinné az ember, hogy a szerbek tömegesen hagyják el a Facebookot, amely a "lakosság" számát tekintve jelenleg a harmadik legnépesebb "ország" a világon. A beavatottak azonban azt mondják, elenyésző azoknak az embereknek a száma, akik felszámolják oldalaikat és sokkal inkább arról van szó, hogy az amerikai cég rendet akar tenni a szerbiai Facebook felhasználók között.

"Nálunk körülbelül három millióan használják az internetet, s abszurd dolog, hogy ennél több a Facebook felhasználó. Éppen emiatt a logikátlanság miatt ez a hálózat nyilvánvalóan kampányt indított olyan cégek oldalainak felszámolásáért, amelyek egyénekként mutatkoznak be, de törlik azokat a profilokat is, amelyekkel valakik visszaélnek", véli Bojan Rendulić, a Fastbridge digitális médiaügynökség igazgatója.

Ezt tartja az egyedüli lehetséges megoldásnak Marko Neradović, a New moment ügynökség internetes reklámokért felelős igazgatója is. A másik az, hogy az itteni piacon akkor készítették a felmérést, amikor gondok voltak a Facebook működésével. Március folyamán ugyanis egy-két napon keresztül világszerte problémák voltak a Facebook működésével, de a múlt hónapban is adódtak gondok.

A Politika napilap mindkét megszólaltatott szakembere egyetért abban, hogy a szerbiai profilok legalább 10 százaléka másolat, vagy pedig cégek rejtett profiljairól van szó.
"Vannak olyan cégek, amelyek nem tudják, hogy lehet rajongói oldaluk, amelyet ugyanúgy hívnak, mint a céget, ehelyett személyként nyitnak oldalat és így népszerűsítik üzleti vállalkozásukat, ami nem szabályos", mondta Rendulić.

Ezen kívül a Facebook mindinkább azt fogja szorgalmazni, hogy a társasági portálon mindenki valós vezeték- és keresztnevét adja meg.

"Ez a hálózat annyira befolyásossá vált, ahogy átszövi az élet minden vonatkozását és éppen emiatt ragaszkodnak hozzá, hogy mindenki valódi nevével mutatkozzon be. És ez jó döntés, mert ezáltal a Facebook is hitelesebbé válik", emeli ki Rendulić.

Egyébként a Facebook profilokat tekintve az összes szerbiai internetfelhasználót tekintetében Szerbia az élen áll, hiszen 70-80 százalékuk él a közösségi oldal adta lehetőségekkel.
A legtöbb új felhasználó manapság Brazíliában, Indiában és Japánban csatlakozik a Facebookhoz. Brazíliában az elmúlt hat hónapban több, mint 15 millió új profilt jegyeztek be azon a hálózaton, amelyet 2004-ban az akkor még diák Mark Zuckerberg alapított. (Politika)

Megaupload: Szabadlábra helyezték a két vezetőt

Szabadlábon védekezhet a Megaupload.com fájlcserélő internetes oldal szerzői jog megsértésével vádolt két vezetője, akiket a múlt héten vettek őrizetbe Új-Zélandon a honlap alapítójával, Kim Dotcommal együtt.
Ez Kim Dotcom cégalapító rezidenciája (Foto: AP/SITA)
Az új-zélandi bíró indoklása szerint a két férfi - egy német állampolgár, Finn Batato és a holland Bram van der Kolk - esetében sokkal kisebb a veszélye az elrejtőzésnek, mint Kim Dotcomnál.
A honlapalapító 38 éves németnek - akinek eredeti neve Kim Schmitz - több útlevele, számtalan hitelkártyája van, és több tízmillió dollárra rúg a vagyona. A bíróság szerdán elutasította a szabadlábra helyezés iránti kérelmét.
Egy harmadik őrizetes, Mathias Ortmann német állampolgár ügyében pénteken döntenek.
A négy férfit - és három másik társukat Európában - amerikai kérésre vették őrizetbe. A vád szerint a hongkongi bejegyzésű Megaupload - amelyről a működtetők azt állították, hogy naponta 50 millió felhasználót vonz - támogatta az illegális tartalmak feltöltését, és ezzel megsértette a szerzői jogokat. A honlap - amelyet az amerikai hatóságok a múlt héten elérhetetlenné tettek - az ügyészség szerint 500 millió dolláros kárt okozott.
MTI/para

MegaUpload - az első áldozat!

Most már biztos, hogy az idei év a fájlmegosztás körüli harc jegyében fog eltelni. A múlt héten a helyzet egyre drámaiabban alakult.

A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezet megalkotásával a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) törvénytervezetével pedig a szenátus foglalkozik. A törvénytervezetek támogatói szerint a filmekhez és zeneművekhez való jogosulatlan hozzáférés évente sokmilliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, az ellenzők szerint viszont a tervezett szabályozás az internet cenzúrázásához vezethet és megbéníthatja az innovációt.

Szerdán, a törvénytervezetek elleni tiltakozás napján leállt a Wikipedia angol nyelvű, valamint több ezer más internetes cég összes szolgáltatása, a Google pedig 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg a petíciójához. Egyetlen nap leforgása alatt a legkevesebb 6 szenátor visszakozott a PIPA támogatásától.

Az első áldozat a MegaUpload, a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó szolgáltatása. Az a MegaUpload, amelyről dal is készült, és klipjében sztárok  biztosították a világot a fájlmegosztó iránti szeretetükről. 

A legviccesebb az egészben, hogy a dal nem sokáig volt fent a YouTube-on, mert a Universal Music levetette a videomegosztóról szerzői jogsértésre hivatkozva. De a szolgáltatás víruskampányát nem tudta megállítani a kiadó, a jelenleg elérhető verziót több mint 11 millióan tekintették meg.

Azonban csütörtökön eltűnt a fájlmegosztó oldala, és helyette csak az alábbi kép jelent meg:


Az amerikai hatóságok vádjai szerint ötszázmillió dollárnyi kárt okoztak az oldalon megosztott filmek, zenék és egyéb fájlok jogtulajdonosainak a MegaUpload működtetői. Az amerikai igazságügy-minisztérium közleménye szerint a céget vezető Kim Dotcomot és három társát Új-Zélandon tartóztatták le a hatóságok az Egyesült Államok kérésére.  A jogsértésekben való közreműködéssel két további személyt vádolnak, akik egyelőre szabadlábon vannak.

Még aznap az Anonymous hackereinek bosszút álltak. Tíz amerikai kormányzati honlap, többek közt az FBI és az igazságügy-minisztérium honlapjának megtámadását vállalták magukra. Az oldalak csak ideiglenesen váltak elérhetetlenné a hackertámadás nyomán. A hackercsoport lemezkiadó cégek, a Warner Music a BMI és a Universal Music honlapját is megtámadta. A hackerek az egyik, általuk feltört oldalon közölték az amerikai filmipari szövetség, az MPAA vezetőjének, Chris Dodd connecticuti szenátor személyes adatait is. Az Anonymous megtámadta a MPAA oldalát, és a lemezkiadókat tömörítő szervezet, az RIAA honlapját is.

Péntek este jött a nagy pofon az amerikai kongresszus határozatlan időre felfüggesztette az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását. Indoklásul az online szolgáltatók ezreinek, és a felhasználók millióinak tiltakozását hozta fel.   A törvénytervezetek további kidolgozásának felfüggesztését pénteken a szenátus részéről Harry Reid, a demokrata többség vezetője, a képviselőház nevében pedig Lamar Smith, a ház jogi bizottságának elnöke jelentette be.

Kíváncsian várom, hogyan folytatódik ezen a héten.

Leállt az online kalózkodás elleni jogalkotás Amerikában

Határozatlan időre felfüggesztette a kongresszus az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását az amerikai kongresszus, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak ellenük.


A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezet megalkotásával a képviselőház, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) törvénytervezetével pedig a szenátus foglalkozik. A törvénytervezetek támogatói szerint a filmekhez és zeneművekhez való jogosulatlan hozzáférés évente sokmilliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, az ellenzők szerint viszont a tervezett szabályozás az internet cenzúrázásához vezethet és megbéníthatja az innovációt.

Több elemzés szerint a fejlemény a Szilíciumvölgy győzelmét jelenti Hollywood felett. A felfüggesztett jogszabály-tervezetek egyébként az internetes kalózok mellett a gyógyszerek és az autóalkatrészek hamisítóival szemben is megkönnyítenék a hatósági fellépést.
Szerdán, a törvénytervezetek elleni tiltakozás napján leállt a Wikipedia angol nyelvű, valamint több ezer más internetes cég összes szolgáltatása, a Google pedig 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg a petíciójához. Egyetlen nap leforgása alatt a legkevesebb 6 szenátor visszakozott a PIPA támogatásától.

A törvénytervezetek további kidolgozásának felfüggesztését pénteken a szenátus részéről Harry Reid, a demokrata többség vezetője, a képviselőház nevében pedig Lamar Smith, a ház jogi bizottságának elnöke jelentette be.
Index
Kapcsolódó: 
Örömmel tájékoztatjuk, hogy hamarosan aktiváljuk a Google Analytics új verzióját, mivel a régi verziót 2012 elején nyugállományba küldjük. Az új verzió megújult kezelőfelületete segítségével még könnyebben felfedezheti az adatait, valamint számos hasznos új funkciót is rendelkezésére bocsátunk. Íme néhány a kedvenceink közül.
Valós idejű Google Analytics
valós idejű jelentések megmutatják, hogy mi zajlik webhelyén az adott pillanatban! A jelentések folyamatosan frissülnek, és minden oldalmegtekintés megjelenik a jelentésekben, másodpercekkel azok bekövetkezte után. A valós idejű jelentések a "Főoldal" lapon találhatók.
Többcsatornás útvonalak
Tekintse meg, hogy mely csatornákkal találkoztak ügyfelei a konverziót vagy vásárlást megelőző 30 napban. A konverziók útvonalára vonatkozó adatok között szerepelnek a médiacsatornákkal való interakciók, beleértve a fizetett és az organikus keresésekből, a partnerektől, a közösségi hálózatokból és vizuális hirdetésekből származó kattintásokat.

Mobiljelentések
Egyre gyakoribb, hogy a látogatók mobileszköz használatával böngészik az internetet. A Google Analytics új verziójában található mobiljelentések segítségével megtudhatja, hogy mobillátogatói hogyan viselkednek a webhelyén. Azt is megtekintheti, hogy a látogatók milyen mobileszközöket használnak, majd ezekre a készülékekre optimalizálhatja webhelyét. 
Áramlásábrázolás
Az áramlásábrázolás egy gyönyörűen megtervezett és igen kifinomult eszköz, amely grafikusan megmutatja, hogyan navigálnak a látogatók webhelyén. Teljesen újraterveztük a Google Analytics előző verziójában található navigációs eszközöket.
Videobemutató és használati útmutató a látogatóáramlásról és a célfolyamatról

Az elkövetkező hetekben alapértelmezetté tesszük a Google Analytics 5-ös verzióját az összes felhasználó számára. Ezzel egy időben pedig bevezetjük a jelentések e-mailek ütemezését, valamint a PDF-exportálás lehetőségét.

Ellenőrizni szeretne valamit a régi verzióban?
Úgy gondoljuk, hogy élvezni fogja az új verzió funkcióit. Ha azonban meg kell valamit tekintetnie a régi verzióban, akkor rendelkezésre áll egy biztonsági lehetőség. A Google Analytics jobb felső sarkában található egy link a régi verzióhoz. Kívánság szerint átválthat a régi és az új verzió között, azonban ne feledje, hogy a régi változat csak a jövő év elejéig lesz elérhető.

Segítségre van szüksége az új verzióra való átálláshoz?
Google Analytics Súgó friss, lépésenkénti információkat tartalmaz az Analytics új verziójának navigálásáról. Ezenkívül a Google Analytics blogon megjelenő sorozatunk bemutatja a változások és az új funkciók egy részét. A Google Analytics súgófórumában pedig külön részt szenteltünk az új verzióval kapcsolatos kérdéseknek és beszélgetéseknek.

Ahhoz, hogy naprakész lehessen az új funkciókkal kapcsolatban, engedélyezze a hírlevelek fogadását Google Analytics-fiókja beállításai között. Alig várjuk, hogy Ön is használhassa a Google Analytics új, korszerű változatát!
Jó elemzést kívánunk!
A Google Analytics csapata
Megújult a Twitter!

Biztonsági rés a Facebookon
A Facebook kapcsán egy olyan biztonsági résre derült fény, amely nagyon egyszerűen kihasználható, ugyanakkor sok kárhoz és bosszúsághoz járulhat hozzá.
A Facebook sérülékenységeinek felfedezésével a kiberbűnözés, az internetes csalók és a biztonsági kutatók is erőteljesen foglalkoznak. A közösségépítő nemrégen egy jutalmazási rendszert is bevezetett - hasonlóan, ahogy azt többek között a Google a Chrome böngészőjének kapcsán tette - annak érdekében, hogy a biztonsági kutatókat arra ösztönözze, hogy a sebezhetőségeket elsőként a cég szakembereinek jelentsék, akik ezáltal gyorsabban megtehetik a szükséges biztonsági lépéseket.
A legutóbbi eset azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Facebook berkein belül a sebezhetőségek kezelése nem minden esetben megy zökkenőmentesen. Nathan Power, a CDW egyik szakértője ugyanis még szeptember végén jelezte a Facebook fejlesztőinek, hogy egy könnyen kihasználható biztonsági résre bukkant. Azonban a Facebook érdemben csak azután reagált a hibára, illetve ismerte el annak létezését, hogy a múlt héten a sajtó felkapta az esetet.
Power állítása szerint a sebezhetőség az üzenetekhez mellékelhető fájlok nem megfelelő ellenőrzésére vezethető vissza. A Facebook normális esetben nem enged futtatható állományokat becsatolni és elküldeni, pontosan azért, hogy a kártékony programok terjesztését ezzel nehezítse meg. Power azonban arra lett figyelmes, hogy ha a HTTP-üzenetekben szereplő fájlneveken kisebb módosítást hajt végre (ez egy "space" karakter elhelyezését jelenti), akkor a közösségépítő rendszerének szűrőjét könnyedén meg lehet kerülni, és tetszőleges, akár kártékony fájlok válhatnak elküldhetővé bárkinek, aki a Facebookon korábban regisztrált. Még csak olyan korlátozás sincs, hogy a címzetteknek mindenképpen az ismerősök közül kell kikerülniük.
A biztonsági kutató a rendellenességre akkor figyelt fel, amikor az üzenetküldési funkcióhoz tartozó HTTP (POST) kéréseket vette górcső alá, és elkezdte azokat módosítgatni. A szakember szerint a hiba azért veszélyes, mert a támadók tulajdonképpen bárkinek küldhetnek ártalmas programokat. Természetesen a károkozáshoz arra is szükség van, hogy a címzettek ezeket az állományokat megnyissák. A Facebook emiatt vélte úgy, hogy önmagában a hiba nem kritikus veszélyességű, ugyanis a támadásokhoz további, social engineering trükkök alkalmazására is szükség van.
A közösségépítő üzemeltetői szerint a kockázatokat tovább csökkenti, hogy a támadók a sebezhetőséget kizárólag úgy tudják kihasználni, hogy egyszerre csak egy felhasználónak küldenek manipulált üzeneteket. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az internetes csalók a social engineering, a megtévesztő trükkök és az automatizált eszközök használatától nem riadnak vissza.
Ryan McGeehan, a Facebook biztonsági menedzsere elmondta, hogy a Facebook védelmi rendszere nem hagyatkozik kizárólag a fájlnevekre, hiszen a fájlok egyéb biztonsági ellenőrzésen is átesnek. Ez azt jelenti, hogy mélységi védelem van annak érdekében, hogy a lehető legtöbb káros csatolmányt ki lehessen szűrni. McGeehan szerint a webes levelezőszolgáltatásokat üzemeltető vállalatoknak is hasonló problémákkal kell szembe nézniük.
A Facebook időközben megerősítette, hogy a sebezhetőséget nemrégen megszüntette, és ezzel a biztonsági rés által jelentett kockázatokat felszámolta.
Kristóf Csaba - Computerworld

Lassan már tolmácsra sem lesz szükségünk
Ismét a Google, és ismét az Android. A napokban jelent meg a Google Translate legújabb verziója Android platformra, mely lehetővé teszi, hogy akár 14 nyelven kommunikáljunk méghozzá valós időben.
image
A program használata egyszerű először ki kell választani, hogy mely két nyelv között zajlik a kommunikáció (mondjuk angol-német) majd egy kis mikrofon gomb megnyomása után kell beszélnünk angolul, ezután a program lefordítja németre, majd fel is olvassa azt. Természetesen a fordítás még messze nem tökéletes, van még mit fejlődnie, de azért ijesztő, hogy már itt tart a beszédfelismerés és beszédelemzés.
A program működéséről készült videó magáért beszél:
Az alkalmazás letölthető a http://market.android.com

Kikapcsolás után is követ a Facebook!
A nyolcszázmillió felhasználójával egyre inkább az interneten belüli internetként működő Facebooknak egyre-másra derülnek ki kínos, gyanús vagy egyenesen vállalhatatlan adatkezelési szokásai.
Miközben a felhasználók az átrajzolt kezelőfelület miatt idegeskednek, és az oldal minden eddiginél automatizáltabbá teszi online életünk élő egyenes közvetítését, egy ausztrál hakker érdekes felfedezést tett a Facebookot kiszolgáló cookiekkal kapcsolatban
A Facebook titkos cookie-ja
Nik Curbilovic a blogjában példákkal és http-kódokkal alátámasztva nem kevesebbet állít, mint hogy a Facebook azután is követi a felhasználói online tevékenységeit, hogy azok kijelentkeztek róla.
A trükköt az oldal cookie-kkal oldja meg (szerencsétlen hangzása miatt a technológiát http-süti néven próbálták a magyar szaknyelvben honosítani, felemás sikerrel). A cookie egy olyan adatcsomag, amit a szerver helyez el a felhasználó böngészőjében, és annak böngészési szokásairól tartalmaz információkat. Egy online bolt például azért tud belépés után rögtön személyre ajánlatokkal fogadni a nyitóoldalon, mert cookie-ban tárolja, milyen termékeket szoktunk nézegetni náluk. A technológiával könnyű visszélni, mivel az átlagos felhasználó csak az előnyeit látja, veszélyeit nem (a sütik szabályozásával az EU is próbálkozik mostanában). Curbilovic a facebookos cookie-k működését tesztelve felhasználót és böngészőt váltott, és ki-be jelentkezett. Azt találta, hogy ezek a fájlok kijelentkezés után nem törlődnek vagy deaktiválódnak, hanem tovább rögzítik a böngészőtől kapott adatokat. Vagyis a Facebook ekkor is követi a webes ténykedésünket, tudja és feljegyzi, milyen oldalakat látogatunk meg. A kilépés utáni sikeres követéshez csupán az kell, hogy a meglátogatott oldalakon legyen valamilyen facebookos alkalmazás, például egy Like vagy Share gomb. Ez már önmagában is adatvédelmi aggályokat vet fel, hiszen a felhasználó tudtán kívül követi őt az oldal, de a dolog nyilvános terminálok, internetkávézók gépein válik igazán veszélyessé, ahol sokan jelentkeznek be a közösségi oldalra, és sokan férhetnek hozzá a másokról készült sütikhez. A cookie mindig tartalmazza a felhasználót a Facebookon egyedileg azonosító számot, az account ID-t is.
Miért jó ez a Facebooknak?
A Facebook nagyrészt hirdetési felületeinek értékesítéséből él. Minél többet tud rólunk, annál jobban tud személyre szabott reklámokat megjeleníteni, és persze minél hatékonyabban célozza a reklámokat, annál több pénzt kérhet értük a hirdetőktől. Mivel az érdeklődési körünk folyamatos figyelemmel követése akkor sem marad abba, ha kijelentkeztünk a Facebookról, esélytelen, hogy bármit eltitkoljunk előle; ráadásul úgy követi netezésünket, hogy nem is figyelmeztet rá.
A védekezés a Facebook kíváncsisága ellen persze nem megoldhatatlan. A Hacker News egy megfelelően paraméterezett hirdetésblokkolót ajánl, de megoldás lehet az is, hogy több böngészőt tartunk a gépünkön, és az egyiket kizárólag facebookozásra használjuk, a másikat minden másra. Mivel a böngészők a cookie-k kezelésekor nem kommunikálnak egymással, egy Firefoxban megnyitott Facebook nem képes követni, hogy mit csinálunk a párhuzamosan futó Chrome-ben. Az is egy lehetőség, ha bekapcsoljuk a ma már minden böngészőben meglevő, Pornó mód gúnynevű privát böngészést – igaz, ilyenkor le kell mondanunk a egy sor kényelmi funkcióról, például a böngészési előzmények vagy a jelszavak megjegyzéséről.
Egy Facebook-cookie forráskódja kilépés után. Az "act" kezdetű sorban a felhasználó egyedi azonosítója szerepel.
A Facebook hivatalosan még nem reagált a vádakra, de a cég egyik programozója megpróbálta megvédeni a mundér becsületét. Greg Stefancik azt írja, hogy a kilépés utáni felhasználókövetésnek egyáltalán nem a kémkedés a célja, hanem a szolgáltatás javítása, például a spammerek és adathalászok távol tartása a rendszertől vagy anonim információk gyűjtése a felhasználói szokásokról, hogy azok alapján tudják optimalizálni a kiszolgáló szoftvert és hardvert. A programozó állítása szerint kilépéskor valójában törlik a felhasználót egyedileg azonosító cookie-kat, a félreértést csupán néhány,  a fájlokban szerencsétlenül elnevezett bejegyzés okozta.
Nincs törlés
Ha a kémkedés nem lenne elég, a közösségi oldal adatkezelési szokásainak nyilvánosság elé tárásával foglalkozó Europe vs Facebook blog kiderítette, hogy státuszfrissítéseink, üzeneteink és kommentjeink gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Ha kiadjuk a törlés parancsot bármilyen, saját magunk által írt szövegre, az valójában csak a felhasználók számára válik láthatatlanná, a Facebook szerverei megőrzik. Az Europe vs Facebook blog szakértői szerint az amerikai hatóságok külön bírói engedély nélkül is kikérhetnek bármilyen töröltnek hitt hozzászólást az archívumból.
A Facebook a feltöltött képek törlését már jó ideje így, törlés helyett a képre mutató link eltüntetésével oldja meg. A több mint két éve ennek kipróbálására feltöltött, majd azon nyomban letörölt képünk a mai napig elérhető a Facebook szerverén.                                                                                                                                                                    
INDEX - TECH

LibreOffice 3.4 - stabilabb és gyorsabb
A Novell bejelentette a szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció-készítő és adatbázis-kezelő megoldásokat kínáló irodai programcsomag Windows-os változatának megjelenését.

A LibreOffice változat 1, 50,valamint 1.500 felhasználóra vonatkozó csomagokban érhető el, de a magyarországi Novell iroda ettől eltérő terméktámogatási szolgáltatásokat is biztosít. Az új verzió az aktív Novell Open Workgroup Suite, vagy Novell Open Workgroup Suite Small Business Edition követéssel rendelkező felhasználók számára letölthető a Novell online ügyfélközpontjából.Az új alkalmazáscsomag általános változtatásai között figyelemre méltóak a teljesítmény javulását eredményező fejlesztések, amelyek közül kettő magyar fejlesztők nevéhez fűződik. Sor került 624 lokalizált palettafájl eltávolítására és futásidőbeni lokalizálására, valamint a Windows-os telepítő mérete több mint 30 megabájttal csökkent, a jobb tömörítés kihasználásával. A megújult Writer szövegszerkesztő betűtípus renderelő motorja stabilabb és gyorsabb lett, emellett az új változatban lehetőség nyílik a hasábokat és a lábjegyzeteket elválasztó vonalak színének és vonalvastagságának módosítására, valamint a writer oldalak is új árnyékot kaptak. A Calc alkalmazásban a DataPilot a Pivot tábla nevet kapta, és korlátlan számú mező szerkesztését teszi lehetővé. Egyes dizájnbeli változások mellett az importálás pontossága is javult, az automatikus szűrés pedig most már munkalaponként is támogatott. Az új változatban a felhasználók több részösszeggel dolgozhatnak egy-egy munkalapon, Excel dokumentumok importálásakor pedig megtarthatják a más Excel dokumentumokra mutató OLE hivatkozásokat. A külső hivatkozások támogatását is tökéletesítették, valamint az adatok gyorstárazása is javult, főleg nagyobb adattömegeknél. A Calc korábbi verziói csak a globális névvel ellátott tartományokat támogatták, azaz a tartományok minden munkalapról elérhetőek voltak. A 3.4-es verziótól a Calc már a lokális névvel ellátott tartományokat is támogatja. A rajzréteg átdolgozása pedig lehetővé teszi a rajz objektumok pontosabb áthelyezését és átméretezését. A kimutatástábla belső működését is jelentősen átírták, javítva ezzel több - főleg a kimutatástábla adatfrissítését érintő - regressziós hibát. Ezen felül a 3.4-es verzióban a kimutatástáblákban már névvel ellátott tartomány is használható adatforrásként. Ennek segítségével például új sorok adhatók az adatforráshoz és frissíthető a kimutatástábla az adatforrás tartomány kézi módosítása nélkül. A megújult Impress megoldásban pedig ezentúl a HTML export eredményeképp keletkező tartalomjegyzék oldalon szerepelnek a diák előnézeti képei.
COMPUTERWORLD - Szilágyi Szabolcs

Magyarországon is ingyen navigál az Android

Augusztus 11-én mutatja be a Maps Navigation terméket Magyarországon a Google. A szolgáltatás eddig mindössze maroknyi országban működött, most végre nálunk is elindul. Öröm a felhasználóknak, csapás a navigációs piac szereplőinek.

A Google Maps Navigation a navigációs piac igazi mumusa, az androidos mobilokon elérhető Google Maps alkalmazást teszi képessé arra, hogy teljes értékű turn-by-turn navigációtbiztosítson hangutasításokkal és utcanév-felolvasással együtt úgy, hogy sem az alkalmazást, sem a térképeket nem kell megvásárolni.
Online térkép = frissesség + adatforgalom
Az egyetlen hátránya jelenleg a Google megoldásának, hogy a térképek elérése online történik. Ez  abból a szempontból szerencsés, hogy maga a térkép, illetve a hozzá kapcsolódó adatbázis is mindig friss, pontos és kiegészítő információkban gazdag, viszont az eléréséhez adatkapcsolat szükséges. Ezt a hátrányát viszont záros határidőn belül le fogja dolgozni a Google Maps, s hamarosan mindenki számára elérhetőek lesznek a letölthető térképek is. Várhatóan egy éven belül minden ízében utoléri a fizetős alkalmazások képességeit, amivel a Google egy újabb piac természetes szereplőit végzi ki. A PNA-korszak végével a navigációs szoftvergyártók előtt egy ígéretes lehetőség villant fel az okostelefonok világában, azzal viszont nem számoltak, hogy a Google könyörtelenül megelőz mindenkit.
A magyarországi bevezetéssel kapcsolatban hivatalos bejelentés még nem történt, mindössze egy jövő heti sajtóesemény meghívója árulkodik a tényekről. Az esemény augusztus 11-én lesz Budapesten, ahol a Google Maps Navigation termékmenedzsere, Darren Baker tartja a fő előadást, s mellette a Telenor Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Sigvart Voss Eriksen is prezentál majd. Darren Baker ezekben a hetekben több országban is hasonló rendezvényeken vesz részt, július 20-án például Lengyelországban indította útjára a Navigation ottani verzióját.
Jól jön a szolgáltatóknak is
A Telenor szerepe elsőre kérdéses lehet a bejelentés kapcsán, de az elmúlt évben a mobilszolgáltató hazánkban erőteljes kommunikációt folytatott az Android népszerűsítésére, ami bizonyára a Google figyelmét is felkeltette - egyértelmű partnerre leltek a magyar piacon. A Telenor számára a Google Maps Navigation azért lehet kitűnő lehetőség, mert a korlátlan böngészési adatforgalmat megengedő tarifacsomagját tovább pozicionálhatja oly módon, hogy immár teljesen ingyenes (az adatforgalom miatt sincs plusz költség) navigációt is kapnak az Android mobilt használó Telenor-ügyfelek.
A Google az elmúlt két évben masszív fejlesztéseket végzett annak érdekében, hogy a térképszolgáltatásból egy élő navigációt varázsoljon. Nagyon fontos mérföldkő volt a forgalmi adatokat szolgáltató Traffic fejlesztése és kiterjesztése sok-sok országra, szükségszerű volt a bitképes térképek cseréje vektorosra. Ez utóbbi módosításhoz szükség volt arra, hogy a hardverek fejlődjenek, hiszen a térképet a mobil eszköz rajzolja ki, így töredékére csökken a szükséges adatforgalom. Ugyanígy fontos volt, hogy a Google az angol TTS (Text-to-Speech) tökéletesítése mellett több tucat nyelvet dolgozott fel, a szövegek helyes felolvasásával lehetővé vált az utasítások és utcanevek hangos kimondása is anélkül, hogy akár egyetlen hangfájlt is tárolni vagy továbbítani kellene. Ezek a fejlesztések szép lassan elérhetővé váltak Magyarországon is, ezért is volt érthetetlen, hogy mi akadályozza még a Navigation bevezetését.
Minden androidos mobilon működni fog
A jövő héttől a magyar felhasználók számára is elérhető navigáció egyébként a Google Maps alkalmazásból érhető el, s egy helyre vagy címre keresés után a tervezés mellett a navigáció lehetősége is megjelenik. A funkció képes integrálódni más programokba, így keresőkből is közvetlenül indítható navigáció.

  

A tervezéskor a Google Maps figyelembe veszi a valós idejű forgalmi információkat is, kalkulál a negyedórás felbontású dugóadatokkal, lezárásokkal, amiket minden országban helyi partnerektől (flották autókövető rendszerei, tömegközlekedés, taxik, Útinform, stb.) szerez be és tesz elérhetővé. Jelenleg a tervezés pillanatában van csak szükség adatkapcsolatra, ilyenkor az útvonal által érintett területek térképét, a kapcsolódó adatokat letölti a program, s akár akkor is képes navigálni, illetve korrigálni az utat, ha éppen nincs elérhető mobilinternet például azért, mert egy alagútban vagyunk, vagy azért, mert a puszta közepén haladunk és nincs lefedettség.

A vektoros térkép spórol a mobilnettel

A HWSW korábbi tesztjeiből az derül ki, hogy egy átlagos városon belüli tervezés maximum néhány száz kilobyte adatforgalmat generál, de még két viszonylag távol lévő magyar város közti navigációval sem sikerült megközelíteni sem az 1 megabájtot. Azt csak jövő héten lesz alkalmunk kipróbálni, hogy a Google Maps kísérleti funkciói közt elérhető offline térképszelvények révén elkerülhető-e ez a csekély adatforgalom is. Amennyiben igen, akkor a mostanra egyre inkább megszelídülő adatroaming-tarifákkal a külföldön nyugodtan is navigálatunk a Mapsszel, nem kell attól tartanunk, hogy komoly költségekbe verjük magunkat. A vektoros térképnek köszönhetően  akár arra is van lehetőség, hogy egy hosszabb utat egy Wi-Fi hotspotnál megtervezve végigmenjünk azon egyetlen bit forgalmazása nélkül.


A Google jövő heti bejelentése az androidos felhasználók számára igazi örömünnep, a navigációs piac szereplői feketével fogják bevésni ezt a dátumot a naptárba. A magyar NNG pont ezért nem erőltette az iGO androidos verziójának fejlesztését, hiszen a sok készülékes platformon a fejlesztési és tesztelési költségek sem biztos, hogy megtérülnek egy teljesen ingyenes alternatíva árnyékában. Az USA-ban, Egyesült Királyságban, Németországban és a többi nagy piacon már eleve hátránnyal indult volna egy ilyen termék, de ha Magyarországon vágnak neki az értékesítésnek, akkor is ott lebegett volna a fejük felett a veszély, hogy bármelyik nap elindíthatja a Google a Navigationt. - Dojcsák Dániel HWSW

Android 1.6 vagy újabb kell

Az ingyenes navigáció használatához bármilyen Android 1.6 vagy annál újabb verziót futtató okostelefon, illetve valamilyen adatkapcsolat szükséges csupán. Külön telepíteni nem kell semmit, csupán a Google Maps alkalmazás friss verziójának kell jelen lennie. A navigáció a gyengébb processzorral/GPU-val szerelt mobilokon is működik, igaz ott lehet számítani arra, hogy a fordulások, mozgások darabosabbak lesznek, mint az erősebb hardvereken.

A funkció valószínűleg a sajtótájékoztató kezdete előtti órákban élesedik, valamikor 2011. augusztus 11-én délelőtt. Ezt követően természetesen kipróbáljuk a hivatalos verziót annak minden elemével együtt, beleértve a tervezést, a hangnavigációt és a generált adatforgalmat is. Nagy kár, hogy a Google Street View nem elérhető Budapesten, pedig azzal együtt még izgalmasabb lett volna ez a bejelentés, hiszen működne a Street View réteg a Maps-ben, amin szintén képes navigációt szolgáltatni az alkalmazás, ahogy az a fenti képen is látszik.

Android ellenes szabadalomháború indulhat
A Google jogásza azzal vádolja a konkurens vállalatokat, hogy összefogtak ellene és a céljuk az Android elnyomása. A Microsoft munkatársai azonnal reagáltak a felvetésre.

David Drummond, a Google alelnöke és vezető jogásza blogbejegyzésében leszögezte: a Nortel távközlési cég szabadalomcsomagjának megszerzésével az Apple, a Microsoft, a Sony, a Research in Motion (RIM) és más vállalatok "szervezett, ellenséges kampányt" indítottak az operációs rendszere ellen. "A szabadalmak célja elvileg az innovációk erősítése lenne, de rövid ideje fegyverként használják őket azért, hogy megállítsanak bennünket. Egyetlen okostelefon megtervezésekor akár 250 000 (!), gyakran kérdéses szabadalmi beadványt is figyelembe kell venni. Versenytársaink adóként használnák ezeket a szabadalmakat azért, hogy megdrágítsák az Androidra épülő eszközöket" - közölte Drummond.

A webes cég egyetlen reménye az amerikai igazságügyi minisztérium, a szaktárca ugyanis bejelentette: nem hagyja, hogy bárki a szabad piaci versennyel ellentétes okokból szerezzen meg szabadalmakat. A minisztérium már vizsgálatot indított a Nortel-szabadalomcsomag eladásának ügyében. Mint ismeretes, a csomagot a Microsoft, az Apple, a Sony, a RIM, az Ericsson és az EMC alkotta konzorcium vásárolta meg 4,5 milliárd dollárért. A Google korábbi 900 millió dolláros ajánlata egész egyszerűen túl alacsonynak bizonyult.

Drummond rámutatott: világszerte naponta 550 000 Androidra épülő készüléket aktiválnak a felhasználók. Ezeket a termékeket 39 gyártó készíti. A Google alelnöke azt állítja, hogy a Novell szabadalmait a Microsoft és az Apple - a CPTN és a Rockstar csoportokon keresztül - csak azért szerezte meg, hogy rávegyék a vállalatot arra, hogy termékenként 15 dollárt fizessen a licencek miatt. Így ugyanis az Androidra épülő készülékek drágábbak lennének a Windows Mobile operációs rendszert használó modelleknél.
"Elszántak vagyunk abban, hogy az Androidot versenyképes alternatívaként őrizzük meg a felhasználók számára és mindenkit megállítsunk, akik megpróbálják ezt az operációs rendszert megfojtani. Ahelyett, hogy új funkciókról és eszközökről szólna a verseny, inkább perekkel harcolnak ellenünk" - hangsúlyozta a Google vezető jogásza.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza azonnal reagált Drummond szavaira és kijelentette: korábban megkeresték a Google-t azért, hogy a társaság nem akar-e a konzorciumhoz csatlakozni. Ezt azonban Kent Walker, a cég jogásza elutasította. Ezután Frank Shaw, a Microsoft kommunikációs vezetője ingyenes tanácsként azt írta Drummondnak, hogy mielőtt ebben a témában blogol, inkább kérdezze meg Kent Walkert. Shaw Twitter-bejegyzésében bemutatta Walker e-mailjét is.

A Nokia és az Apple közötti szabadalomvita június közepén zárult le, mely után az elemzők máris kijelentették, hogy az egyezség az Androidra üthet vissza. Rob Enderle, az Enderle Group munkatársa úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy a vita lezárása után a két vállalat közösen fordulhat a Google és annak Android-partnerei ellen, a táborhoz pedig a februárban a Nokiával kötött stratégiai szövetség miatt hamarosan csatlakozhat a Microsoft is. "Olyasmit láthatunk majd, ami a világot hirtelen sokkal ellenségesebb környezetté teszi a Google számára, mivel az Apple, a Microsoft és a Nokia összefoghatnak azért, hogy megakadályozzák a Google további előretörését és a piacvezető pozícióba kerülését" - tette hozzá már akkor az elemző.
SG-Berta Sándor

Telefonálás Gmailből: olcsóbb-e az olcsónál?

Balogh Csaba - 2011. augusztus 5.
Két és fél évvel az USA-béli beindítás után a Google magyar felületen is elérhetővé tette az így összesen 38 nyelven működő Google Voice szolgáltatást, illetve a Gmailből történő telefonálást. Ennek apropóján néztük meg, hogy megéri-e használni.
A Google Voice elsőre csak egy újabb szokásos VoIP szolgáltatásnak, avagy egy újabb Skype-nak tűnik, de egy picit többről van szó. Nem feltétlenül kell hozzá például külön kliens: alapból böngészőből, a Gmail felületéről is elérhető, de mobilos vonalon van androidos alkalmazás is hozzá.
A Google Voice magyar nyelvű bevezetésének nagy előnye, hogy a cég nem követte el újra a Buzz Zümmre magyarításánál megtett hibát, és nem akarták Google Hangra fordítani a szolgáltatás nevét. Az viszont szomorú, hogy az USA-ban tapasztalható legnagyobb előnyt, az igazi többletet jelentő ingyenességet sem sikerült Magyarországra áthozni. Szintén nem elérhető itthonról az a funkció, mellyel egy telefonszám alatt lehet egyesíteni több telefont, illetve azt sem találtam, hogy hol lehet minden hívóra személyre szabható üzenetrögzítőt alkalmazni - tehát ez közel sem a teljes Google Voice. A telefonálgatás lehetőségén felül van viszont híváslista, így az előzményeket könnyen lehet kezelni.
Mi kell hozzá?
A Google Voice használatához először is egy Gmail-fiókra van szükség. Ebbe belépve a már régóta meglévő felhasználókat is a képen látható tájékoztatás fogadja, amelyben itthon sajnos kerülik az ingyenesség kifejezést, helyette őrülten alacsony tarifákról van szó. A kipróbálás után már egy plugint kell telepítenünk. Bár az alábbi képen látható hibaüzenetben lévő link a google.com/chat/voice címre mutat, senki ne csodálkozzon, ha itt majd úgy tűnik, hogy minden rendben van, már mehet is telefonálni - ott pedig ismét a hibaüzenetbe fut. Az ilyen akkor fordulhat elő, ha le van tiltva a Flash, amit legalább a gmail.com-ra engedélyeznünk kell a Google Voice használatához. Flash kell hozzá (jobbra a minden rendben tipikus esete)
Flash kell hozzá (jobbra a minden rendben tipikus esete)
Innen már csak egy dolog van hátra, mégpedig az egyenlegünk feltöltése, hiszen a Google Voice sajnos csak az USA-ból és Kanadából ingyenes, ott is csak belföldi számokra. A feltöltéshez Google Checkout, ehhez pedig elektronikus fizetésre alkalmas bankkártya szükséges.

Aki elsőre csak próbálgatni szeretné a szolgáltatást, annak érdemes a pénznemet euró helyett dollárra váltania, mivel a legkisebb feltölthető összeg 10 pénz, és az árfolyamok különbsége miatt ez dollárból 1900, euróból viszont 2700 forintot jelent. Legalábbis nettóban, hiszen erre itthon még jön egy 25 százalékos ÁFA is.

A Skype-hoz hasonlóan a rossz minőségű hívásokért, bejelentés/kivizsgálás után visszatérítést kérhetünk a Google-től. (Az igénylésre szolgáló oldalon egy érdekes, logikus megjegyzést találunk, mely szerint “csak a rövidebb hívásokat soroljuk fel, mert feltételezzük, hogy a hosszabb hívások kielégítő minőségűek voltak”.) Ez nem azt jelenti, hogy a pénzt visszautalják a bankszámlánkra, erre ne számítson senki, csupán a voice-os egyenlegünkre töltik vissza, így újra letelefonálhatjuk.
Megéri-e, és ha igen, mikor és kinek?
A szolgáltatásban nincsen kapcsolási díj, percdíjakból pedig kétfélét találunk. Hazai vezetékes telefont 0.02 dollárért, mobilszámot pedig 0.15 dollárért hívhatunk, ez jelenlegi árfolyamon, bruttósítva 4.75 és 35.6 forintnak felel meg. Ezzel a Google Voice sokkal jobban megéri, mint a Skype hasonló, fizetős szolgáltatása hiszen, ott egy vezetékes perc 5.89 forintba kerül, mobilszám hívása esetén pedig már 56.43 forintot kell percenként fizetnünk. (Emiatt mobil hívása nem is túl sokaknak éri meg Skype-ról, rengeteg ennél kedvezőbb ajánlat van a mobilcégeknél.)
A vezetékes szolgáltatók díjaihoz képest ez nem feltétlenül a legjobb ajánlat. A legnagyobb telkóként csomagban dolgozó Magyar Telekom-nál például bár 2590 forintos havidíjjal, de minden T-Home és T-Mobile szám ingyen hívható. A Google Voice-nál jobban megéri a Digi TV telefonos szolgáltatása is - havi 200 forintos havidíjjal - a hálózaton belüli 0 forint mellé 3.75 (mobil) és 25 (vezetékes) forintos percdíjakkal dolgozik. Igaz, egyikhez sem kapunk androidos alkalmazást, de arra meg ott van például a Viber.
Összességében elmondhatjuk, hogy a Google Voice Magyarországon egyáltalán nem nagy durranás. A lényeg éppen a Google által korábban említett modellben lenne, amely szerint a nemzetközi hívásokból befolyt pénzzel finanszírozzák az ingyenes belföldi hívásokat. Az ingyenesség viszont itthon egy az egyben hiányzik a rendszerből, így egy átlagfelhasználó számára értelmét veszti a Google Voice használata. Legalábbis belföldön, mert külföldre telefonálni sem sokkal drágább vele - értsd: egy országot ugyanannyiért hívhatunk külföldről, mintha ott lennénk -, így arra, valamint a Skype fizetős részének kiváltására megéri még ez a butított Google Voice is. -TECHNET

Skype – tévén

A Microsoft duzzadó bevételeire és felpörgő eseményeire a Skype felvásárlása is döntően hatott. A tranzakciót követően a redmondi óriás online telefon szolgáltatása piacvezető lett a nemzetközi hívások tekintetében, emellett pedig egyre több területre tör be, amilyen például az okostelefonok és az Xbox Live rendszerek.
A cég lassan a tévékészülékekbe is „beköltözik”, miután az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltató és kábeltévétársaság, a Comcast bejelentette, hogy hálózatán tesztelni kezdte a Skype-alapú videotelefonálási lehetőséget.
A tévén keresztül történő telefonáláshoz, egy HD-felbontású tévékészülék és egy webkamera szükséges, ami a digitális tévéadás vételéhez amúgy is szükséges set-top dobozhoz csatlakozik. A videotelefon képe a tévéképernyő egy kis ablakában jelenik meg – lehetővé téve, hogy beszélgetés közben műsort nézzünk. Ha a Comcast ötletére más kábelszolgáltatók is ráharapnak, az óriási új piacot jelenthet a Skype-nak.
http://www.skype.com/intl/en-us/get-skype/on-your-tv/

Skype a Facebook-on!

Az "IT háború" folytatódika a Google és a Facebook között, némi csapatmozgással melyet a Microsoft serege is támogat, igaz a Skype zászlaja alatt!
A Facebook tulajdonosa Mark Zuckenberg a közelmúltban bejelentette, hogy  alkut kötött a Skype-val (Microsoft), amely lehetővé teszi, hogy a szociális hálózati platform tartalmazza videó-csetet is. 

A Google  a múlt héten  indította el a Google+ amely többek között lehetővé teszi a videó hívásokat és videokonferencia létesítését 10 résztvevőig.  A két cég között szoros verseny alakult ki technológiai haladás harcmezején!

Egészen a közelmúltig, a Facebook felhasználók  korlátozva voltak, hogy csak azonnali szöveges üzeneteket tudtak küldeni a helyzet merőben más lesz az új platform elindításával. A Google és a Facebook egyérteműen ugyanaz a stratégia fejlesztések mellett halad, a felhasználó egy gombnyomásra láthassa beszélgető partnerét.

A Facebook célja, hogy visszafogja a Google+ sikerét és a szoftver óriás Microsoftot újboli monopol helyzetbe hozza.


A mérhető eredménye a Facebooknak a Skype 17o milliós táborának a bekapcsolása a Facebook rendszerbe a meglévő 75o milliós aktív felhasználó mellé. A Microsoft is dörzsöli a markát, mert résztulajdonossá vált a Facebook-ban az eddig 24o millió dolláros befektetéssel és a Skype igen borsos 8,5 milliárd dolláros megvásárlásával ismét visszalépett az IT harcmezejére és szembe tud  szegülni a rivális óriással a Googl-val.

Bízom benne, hogy e csatározással mi felhasználók is jól fogunk járni! Te kinél komálsz-lájkolsz?

Margit Zoltán

Idegesít a GPS-ed? Tudunk jobbat!

A mai GPS-ek nagyon idegesítőek tudnak lenni. Mindig azt hiszik, hogy okosabbak nálunk, és ha valamit másképp csinálunk, akkor nyipákolnak, hogy rossz irányba mész! Mától azonban minden megváltozik: ismerkedj meg a kedves és együttműködő GPS-ekkel!

OzoneNetwork

 

Egy álom válhat valóra: Google Maps offline módban 

Sokak által kedvelt a keresőóriás saját navigációja, amely számos plusz szolgáltatást is biztosít, ám hazánkban, ahol nem jellemző a korlátlan internethozzáférést biztosító csomag, kevésbé használják. Az internetes változatnak pedig megvan az az előnye, hogy mindig a legfrissebb térképek állnak rendelkezésre. Ennek ellenére úgy tűnik, a Google szeretne még több felhasználót rávenni arra, hogy a Google Maps-et használja, így felmerült a pletyka, hogy nyárra elkészülhet a telepíthető térképeket tartalmazó, tehát akár offline navigációként is működő változat. Már múlt év decemberében elérhető lett Android rendszerre az útvonalak mentése, ezeken pedig később internet nélkül is képes végigvezetne a Maps.
Ez talán egy próbálkozás lehetett arra, hogy hányan használják ki az offline lehetőségét. A fenti pletyka egy holland, telekommunikációval foglalkozó cégtől származik. Felmerült az is lehetőségként, hogy ez lehet az első lépés, inkább a Google teszi meg, minthogy a Microsoft a Nokia Ovi Maps-ével a WP7-es mobilokkal előbb tegye ezt meg.
/txt/hirek/kepek/gmaps-mobile-usnyccp5land-rm-eng_600x332_20110609.jpg
Telefonguru
Google régi-új vezérének a Facebook akadhat a torkán
A Szilícium-völgyben akkor szoktak visszatérni cégük operatív vezetésébe az alapítók, ha az bajba került, jövője bizonytalanná vált, elvesztette fókuszát. A Google esetében erről nincs szó, a jövőre irányuló fejlesztései azonban rendre sikertelenek voltak. A cég vezetését április elsejével átvevő Larry Page-nek meg kell harcolnia a Facebookkal, fel kell készítenie az Androidot a Nokiával és a Microsofttal való ütközetre, és ki kell találnia, merre menjen tovább a Google.
A Google élén történt vezércsere nagyszabásúbb, mint az elmúlt években a Yahoo! vagy a Microsoft élén történt hasonló változások. Az időnként furcsa, népszerűtlen véleményeknek is hangot adó Eric Schmidt ízig-vérig üzletember, aki tisztában volt a marketing és a PR szerepével. Larry Page-ről viszont köztudott, hogy nem tartja sokra a cég imázsát építő intézkedéseket. "[Larry] valószínűleg alábecsüli azt, hogy mennyire fontos a nyilvános szerepe, és az, hogy ő a kapcsolat az emberek és a részvényesek felé" - mondta Eric Jackson, az Ironfire Capital befektetőcég elnöke a Reutersnek
Jackson szerint Page első néhány megnyilatkozása biztos kiábránduláshoz vezet. Az új vezető iránti érdeklődés, a befektetők várakozásai annyira nagyok, hogy azokat nem lehet teljesíteni. Hasonló bizalomvesztés követte a 2007-ben a Yahoo! élére kinevezett Jerry Yang első megnyilvánulásait, pedig ő jóval magabiztosabban érezte magát a netes cég élén, mint Page.
Gyorsabb szoftverek jönnek?
A befektetők és elemzők vágyaihoz való alkalmazkodás mellett a termékfejlesztésben is lesznek eltérések. Page a gyorsabban meghozott döntések és a nagyobb tétek embere, aki várhatóan a Google-szoftverek által nyújtott felhasználói élményre fog leginkább fókuszálni. Az új igazgatóról készült Wired portréban Paul Bichheit, a Gmail megteremtője emlékezett vissza arra, mi volt az első kritika az épp megszülető levelezőrendszerrel szemben: nem elég gyors. Page még azt is pontosan tippelte meg, hogy a net azonnaliságához szokott felhasználók számára már túl hosszú, hatszáz milliszekundumnyi idő szükséges egy Gmail-oldal frissítéséhez.
Az elsején végrehajtott vezércsere nagy kérdése, visszahozza-e a Google-höz a startupokra, kezdő cégekre jellemző lendületet. Rossz jelnek tűnhet, hogy a hasonló feladatokkal rendelkező, termékmenedzsmenttel foglalkozó igazgató, Jonathan Rosenberg ugyanazon a napon lépett ki a cégtől, amelyiken Page átvette a vezetést.
A Facebook az igazi vetélytárs
Az új vezérigazgató legkeményebb feladata az lesz, hogy megküzdjön a Facebookkal. Míg korábban a Google volt az internet jövőjének legfontosabb formálója, mára második helyre szorult vissza a Mark Zuckerberg vezette közösségi oldal mögé. A Wave bukásával biztossá vált, hogy a Google helyett a Facebook próbálkozhat meg az internet alapintézményének számító e-mailezés reformálásával. Ha ez sikerül neki, úgy a világháló egyik legfontosabb szolgáltatását formálhatja a saját képére. 
A Facebook médiamegosztásban is legyőzte a Google-t: ha egy linket minden barátunkhoz el akarunk juttatni, akkor a közösségi oldal falára küldjük be azt, nem valamelyik Google-szolgáltatásba. Ez a trend megjelenik a statisztikákban is: a hír, cikk jellegű tartalmak az elmúlt évben kevesebb látogatót kaptak a keresőből, a Facebook részesedése ellenben nőtt ebben a szegmensben.
A változás azonban csak a médiára igaz - a kereskedelmi, utazási, pénzügyi, egészségügyi és autós lapokra éppen hogy egyre több látogatót terel a kereső. A változás mégis kényelmetlen fejlemény a Google számára, hiszen bevételeinek több mint kilencven százaléka hirdetésekből származik. Ezen a területen a Facebook közvetlen versenytárs, hiszen hasonlóan egyszerűen használható hirdetési rendszerrel rendelkezik, amely az emberek kreatívabb elérését is lehetővé teszi. Nem az a kérdés, hogy a felhasználók "lájkolni" vagy "plusz egyezni" fogják a híreket, hanem hogy a hirdetők hol találják meg a fogyasztókat, kinek a reklámfelületéért fizetnek szívesebben.
Harcolni kell az Android sikeréért
Az Android védelmének kiépítéséhez már nekilátott a Google. A két éve csődbe ment távközlési és hálózati eszközöket gyártó Nortel által birtokolt szabadalmakból komoly bevásárlásba fogott a cég, hogy a mobilgyártók közti szabadalmi perekre legyen muníciója. Ha ezeket a próbálkozásokat ki tudja védeni, akkor lehet ereje felkészülni a fejlesztők százezreit maga mögött tudó Microsoft és az olcsó, csinos, a világ minden piacán eladható telefonok gyártásában nagy gyakorlattal rendelkező Nokia közös termékeinek megjelenésére.
Még komolyabb hatással lehet a felhasználók életére, ha a Google szorosabban fogja az Android operációs rendszert. A szoftver ugyan átvette a vezetést az okostelefonok világában, de azon az áron, hogy közben szinte a felismerhetetlenségig fragmentálódott a különböző gyártók eltérő szoftverfrissítési üteme, hajlandósága és testreszabási politikája során. A felhasználóknál vannak olyan készülékek, amelyek még az operációs rendszer őskori, 1.6-os verzióját futtatják, és nincs is kilátásuk a frissítésre, a Google saját fejlesztői készülékét pedig már a 2.3-as verzió működteti, miközben a tableteken már a 3.0-s verzió fut. A kialakult helyzet a felhasználók számára csak nehezen átlátható, és rontja a Page számára rendkívül fontos, egységes felhasználói élményt.
Biztos, hogy szélerőműveket kell vennie a Google-nek?
A MarketWatch pénzügyi szaklap szerint a befektetők a pénzügyi fegyelem megteremtését várják a Google új vezetőjétől. A keresőóriás az elmúlt években tucatjával vásárolta fel a kisebb cégeket. A pénzügyi szakemberek szerint a felvásárlások egy részével teljesen elégedettek voltak a befektetők, a kisebb, hasznos technológiákat hozó hirdetési cégek megvétele például erősítette a Google pozícióit.
A YouTube látványos felvásárlása, amely 1,65 milliárd dollárral terhelte meg a cég kasszáját, azonban már a vadabb ötletek közé tartozott. A videómegosztóval pereket, rendezésre váró kérdéseket is kapott a cég, az pedig sokáig nem volt nyilvánvaló, hogyan lehet pénzt csinálni a szolgáltatásból. Hasonlóan rizikósak az önműködő autók kifejlesztését célzó vagy a megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló startupokba fektetett összegek. A befektetői bizalom visszanyeréséhez a Google-nek átláthatóbb elvek mentén kell válogatnia a technológiai cégek között, vagy sokkal jobban kell kommunikálnia beszerzéseit a befektetők felé. 
Új vadászmezőt kell keresni
A Larry Page vezette Google utolsó és legnagyobb feladata pedig az, hogy a kereséshez hasonló nagy, meghódítható területet találjon. A nappaliba, az otthoni szórakoztató termékek piacára való betörés egyelőre nem sikerült, a Google TV mögül lassan kihátráltak az ötlettel kezdetben szimpatizáló tévécsatornák. Ezen a piacon ráadásul komoly vetélytársakkal is kell számolni, hiszen az okostévékre átálló gyártók mellett arra is lehet számítani, hogy az iTunes zene- és sorozatboltot sikerre vivő Apple kidolgozza az Apple TV következő, vonzóbb megoldását. Rosszul veszi ki magát az is, hogy a Facebook elhódította a közösségi funkciókat, illetve a médiamegosztást is a Google elől. Bár a cégnek van hírolvasó, hírmegosztó, sőt közösségi beszélgető (Zümm) szolgáltatása is, a linkek megosztására mégis a Facebookot használják az emberek.
Page feladatát nehezíti, hogy a Google a világháló legnagyobb növekedési, üzletivé válási periódusában született meg. Az elmúlt tizenhárom évben azonban megritkultak a fehér foltok az internet térképén. Kevés - talán nincs is - olyan, az egész világon létező igény, amelyet ne elégítettek volna ki valamilyen módon az interneten. Bár a feladat közel lehetetlennek tűnik, innovatív cégek időről időre képesek egy telített piacon is újítani, elég csak az iPadre vagy az Androidra gondolni.  Szedlák Ádám - Origo Techbázis
+1 Google like
Hamarosan itthon is elérhető lesz a Google Like-szolgáltatása. A Google már többször is megpróbált betörni a közösségi piacra (Wave, Buzz), mindeddig sikertelenül. Bár kétlem, hogy a most kitalált szenzációs szolgáltatás lenyomná a Facebook Like-ot, abban azért van valami, hogy rengeteg felhasználó használja a Google szolgáltatásait, gyakorlatilag mindig előttünk vannak, (Gmail, YouTube…) így valószínűleg használni is fogják.
image
Az új funkció lényegében annyit tud, hogy a felhasználó a Google keresési találatokat egy kis +1 feliratú gombbal megjelölheti, ezzel ajánlhatja ismerőseinek. A Google a globális plusz egyeket is fel fogja használni a releváns találatok megjelenítéséhez. (Ennyi haszna van) Az viszont nagy hátrány, hogy jelenleg nem integrálható weboldalakba, csak a keresési találatokban jelenik majd meg. Bár én összevonnám a YouTube tetszikezéssel is.
A szolgáltatás fokozatosan lesz elérhető, jelenleg csak az amerikaiak 2%-a használhatja. Egyértelműen látszik, hogy ez a funkció is a Google "nagy, közösségi" próbálkozásának (melyek egyesek szerint Google Me lesz a neve) irányába megy, amelynek része a korábban megújított Google Profiles. Az, hogy a pluszegyezés egyesítve lesz-e a Google Buzz-al, egyelőre nem tudni, bár szerintem igen.
A szolgáltatás oldala: http://www.google.com/+1/button/   ITarena
Letöltési rekordot ért el a Firefox 4
Első fordulót a Mozilla programja nyerte, de ez nem meglepetés
A Mozilla pénteken jelentette be, hogy adataik szerint a böngésző legújabb verzióját az első 48 óra végéig rekordmennyiségben töltötték le a felhasználók: az első 24 órában 7,1 millióan, a második napon, szerda reggeltől csütörtök reggelig pedig 8,75 millióan jelentkeztek be a szoftverért, vagyis 48 óra alatt összesen 15,85 millióan. A második nap akár Guinness-rekord is lehetne, mivel a jelenleg érvényeset a Firefox 3.0 tartja, melyet 2008-ban 8 milliónál valamivel többen töltötték le 24 óra alatt, de az eredmény nem hivatalos, ugyanis az akkori helyzettel ellentétben most nem felügyelte a folyamatot a Guinness hivatalos képviselője.
Firefox 4
Ha csak ezt az egyetlen adatot nézzük, akkor a Firefox új változatát közel négyszer annyian töltötték le a második napon, mint a szintén új verzióval jelentkező Internet Explorert március 14-én (2,4 millió letöltés), ám ezt az információt nem árt a helyén kezelni – nyilatkozta aComputerworld-nek Al Hilwa, az IDC elemzője.
A nagy különbség egyik oka, hogy a különösen hosszú késlekedés után megjelenő Firefoxot izgatottan várták rajongói, a másik, a fontosabb pedig abból adódik, hogy az IE és a Firefox felhasználói tábora minőségileg jelentősen eltér. Ahogy Hilwa mondja: a Firefoxot a kockák („kiemelt felhasználók” power users) előszeretettel használják, s bár arányuk igen alacsony az összes felhasználó között, ők aktívak, igyekeznek mihamarabb megszerezni a legfrissebb verziókat.
Az Internet Explorert sokkal többen használják, ám mivel a telepített programok többsége vállalati gépeken fut, így az ottani szigorúbb munkarend és lassabb frissítési szokások miatt az első napok adatai nem mérvadóak. A különbséget jelen esetben még az is indokolhatja, hogy a Firefox 4 feltelepíthető a régi, de még igen elterjedt XP-s rendszerekre (különböző adatok vannak, de kb. 60 százalék ma még az XP részesedése), míg az IE 9 már nem támogatja ezt az OS-t, emellett a Mozilla programja fut Linuxon és Mac OS X-en is, a Microsofté viszont értelemszerűen nem.
Jelenleg 49.625.158  töltötték le a Firefox 4.
IT Cafe
Megjelent az Opera Mini 6
A mai naptól lehet frissíteni az Opera Mini mobilböngészőnket. A 6-os verzió gyorsabb, stabilabb és egy kicsit szebb lett.
ss-1-320-480-160-2-a6150781c12acf0b2238b657b716f2b8ee14890b ss-3-320-480-160-1-408d89f21e6dd1f772dbb256133e346a4c03bbf8
Az újdonságok:
 • TapiZoom, vagy PinchZoom – a weboldalak nagyítása két ujjal, mely sokkal gördülékenyebben működik, mint a gyári böngészőben
 • tabletekre optimalizált kezelőfelület
 • Megosztás gomb, amit régóta hiányoltam. Böngészés közben, ha találunk egy jó weboldalt azonnal megoszthatjuk e-mailben, vagy Facebook-on.
 • Jobb betűtípus támogatás
 • gyorsabb indulás
 • számos bug és hibajavítás
A böngésző Android Marketen frissíthető, illetve letölthető, de a Java-s verzió is megújult, így sok változás a régebbi telefonokon is használható. ITarena
Internet Explorer 9 végleges verziója
Elérkezett a pillanat, a Microsoft a Firefox 4-et megelőzve jelentette meg új böngészőjét. A böngésző rengeteget változott a korábbi verziókhoz képest, s bár ennek ők biztos nem örülnek, de azt lehet rá mondani, hogy Chrome-osodott. Ami nem baj, sőt egyenesen jó hír. Egyszerűbb, könnyebben kezelhető felületet kapunk, persze a beállítások rész továbbra sem változott.
Számos újdonság látott napvilágot a 9-es verzióval. Fejlesztői szempontból könnyedén lehet majd olyan weboldalakat szerkeszteni, melyek ún. Jump listet, felugró menüt használnak, vagy értesítéseket a tálcán, ahogyan az az ábrán is látszik. Másik "hasznos" funkció, hogy a navigáló gombok átveszik a weboldalak színvilágát. Megváltoztak a korábbi idegesítő felugró hibaüzenetek, figyelmeztetések is.
Teljesítmény szempontjából is sokkal gyorsabb az új Internet Explorer: gyorsabban is indul, és az új JavaScript motornak hála, a weboldalak is sokkal gördülékenyebben működnek. És ami talán a legfontosabb: a böngészőben megjelent a hardveres gyorsítás, így a kihasználatlan videókártya dolgozhat webes tartalmak megjelenítésén. Ami pedig a szabványokat illeti, az új IE nagyobb hangsúlyt fektet rájuk, és a HTML5-öt is támogatja.
A most megjelent verzió csak SP2-es Windows Vistára, és Windows 7-re telepíthető.
Egyébként a leghíresebb és legrosszabb, 6-os verziót a Microsoft nagy erőkkel igyekszik eltűntetni a köztudatból, már egyre kevesebb weboldal támogatja a biztonsági problémák miatt, erre hozták létre a hetekben ahttp://ie6countdown.com/ weboldalt.
Nekem ami nem tetszett az új IE-ben, az a kissé öreges megjelenésű fülek és a levágott vissza gomb, de ennél nagyobb gondot okozott, hogy egyes weboldalak betűi (még a Facebook is) homályosnak tűnnek valószínűleg a hibás ClearType beállítások miatt, de akárhogy próbálkoztam, nem kaptam vissza a régebbi, megszokott látványt.
A böngésző letölthető a http://ie.microsoft.com webcímről. Én személy szerint átálltam Chrome-ra, és egyre több ismerősöm is így tett, mert sokkal gyorsabb, és kényelmesebb. Persze az IE9-et huzamosabb ideig kéne használni, hogy hosszabb távú véleményt nyilváníthassak.
Részletes, magyar nyelvű ismertetőt a http://itcafe.hu/cikk/internet_explorer_9/címen lehet találni, fejlesztéshez szükséges információkat pedig itt:http://msdn.microsoft.com/en-us/library/gg131029(v=vs.85).aspx
Három Microsoft javítás a harmadik hónapban
Amint az már megszokott, a Microsoft cég minden hónap második keddjén, egy csomagban adja ki a termékeihez megjelenő biztonsági javításokat - megkönnyítve ezzel a rendszergazdák munkáját, akik így előre megtervezhetik, mikor és milyen ütemezésben telepítik azokat. A Microsoft biztonsági központjának weben és hírlevélben terjesztett, aktuális szoftver-biztonsági közleményét megvizsgálva a 2011. márciusi "foltozó kedd" szokatlannakmondható. Mindössze három frissítés került kiadásra és ezek a Windows operációs rendszer és az Office irodai csomag kevésbé közismert részeit érintik - a szerver oldali szoftverek ebben a hónapban nagyrészt kimaradtak a foltozásból. Kiemelt jelentőségű javítás:
 • MS11-015: Ez a fontos biztonsági bulletin a Windows médiafájl-kezelésében újonnan talált hibákat ismerteti. Az illetéktelen DLL-betöltéssel és a speciálisan módosított .DVR videófájlokkal kapcsolatos két sebezhetőség lehetővé teszi, hogy a hackerek távolról átvegyék a számítógép feletti ellenőrzést - amennyibenmegtévesztés módszerével sikerül rávenniük a felhasználót a levélben érkező kártékony melléklet vagy webes hivatkozás megnyitására.

  A Windows munkaállomás és Media Center gépeket, illetve a Windows 2008 R2 szervert érintő biztonsági kockázatot a KB 2510030 jelzésű tudásbázis cikkben ismertetett javítófoltok telepítésével lehet kiküszöbölni.
Közepes jelentőségű javítások:
 • MS11-016: A Microsoft SharePoint Groove termék 2007-es kiadásában a kutatók olyan problémát találtak, amely lehetővé teszi, hogy a támadók egyWebDAV hálózati megosztáson elhelyezett tisztességes .gta vagy .vcg fájl mellé kártékony DLL-t telepítve illetéktelenül megszerezzék az áldozat számítógépe feletti ellenőrzést, vagy megfertőzhessék a rendszert.

  A Microsoft biztonsági laborja által közepes veszélyességűnek ítélt támadás végrehajtásához ez esetben is szükség van a fentiekben említett e-mail vagy web alapú megtévesztés sikerére. Ez azonban nem jelent gyakorlati akadályt a hackerek számára, amint azt a utóbbi időben világszerte előforduló számos célzott adathalász incidens is bizonyítja. A Groove feltörése ellen a KB 2494047jelzésű javítófolt telepítésével lehet védekezni.
 • MS11-017: A Windows távoli munkaasztal kapcsolatát biztosító RDP protokollban olyan biztonsági hibát fedeztek fel, amely lehetővé teszi, hogy a hackerek ártalmatlan .rdp konfigurációs fájlok mellé hálózati meghajtóra telepített, speciálisan módosított .DLL fájl segítségével kártékony kódot futtathassanak a rendszerben.

  A WebDAV megosztás használata ebből a szempontból veszélyesebb, mint a hagyományos SMB helyi hálózatok, amelyeket a tűzfalak általában blokkolnak a nyilvános net irányában. Az új RDP-sebezhetőséget a KB 2508062javítócsomaggal ugyan kiküszöbölte a Microsoft, de ez a megoldás aligha nyeri el a biztonsági kutatók egyöntetű tetszését.

  A két márciusi bulletinnel sajnos tovább folytatódik a szoftveróriás termékeit immár sorozatban sújtó WebDAV-mizéria és úgy tűnik igazuk volt a szlovén kutatóknak, akik tavaly augusztusban alapvető biztonsági problémának minősítették a Windows hálózati és DLL funkcióinak összefonódását, amelyet az alkalmazások egyenkénti foltozgatásával nem lehet végleg megszüntetni.
Megemlítjük még, hogy a fenti javításokon kívül a megszokott módon frissítésre került aMalicious Software Removal Tool, a Microsoft ingyenesen elérhető mini vírusirtója - illetve március elején az Adobe cég is közzétette a népszerű Flash Player webanimációs szoftverének frissített változatát. A Windows operációs rendszert használó olvasóinknak feltétlenül javasoljuk a Microsoft Update webhely felkeresését, hogy ezzel lehetővé tegyék a megfelelő javítófoltok telepítését! A hálózathoz kapcsolt Windows gépek védelmére az egyetlen igazán megbízható megoldás a Microsoft által kiadott javítások telepítése és a különféle biztonsági szoftverek, pl. vírus- és kémprogramirtó, tűzfal folyamatos futtatása!
A Facebook pénzé teszi felhasználóit?
Két szolgáltatást tesztel az oldal. Az egyik a státusz frissítéseket változtatná reklámmá, míg a másik a közösségi vásárlást vezetné be. A webes kupon mánia terjedése mellett nehéz szó nélkül elmenni. Nem egészen hat nappal ezelőtt számoltunk be ugyanis arról, hogy a gombamód szaporodó szolgáltatások mellé a Google is várhatóan berobban majd - a jelenleg tesztelt Google Offers megoldásával -, most viszont egy másik nagyágyú érkezéséről lehet hallani: a Facebookról. A Mashable információi szerint ugyanis a Mark Zuckerberg által vezérlet oldal is azt tervezi, hogy a közösségi vásárlást bevezeti a felületén.Angolul "Buy With Friend" névre keresztelt megoldás segítségével - a Groupon által másolt oldalakhoz hasonlóan - a felhasználókat "kihagyhatatlan", egyszeri nagy kedvezményt biztosító ajánlatokkal igyekszenek majd virtuális javak megvásárlásra ösztönözni. A fizetést az oldal a saját pénzével: a Facebook kredittel képzeli el. S ha valakit sikerül meggyőzni, akkor a vásárlás ténye automatikusan megjelenik majd a felhasználó hírfolyamában, így a barátai és ismerősei is könnyebben elcsábulhatnak majd, hiszen valaki, akit jól ismernek már megvette a hirdetett terméket.
Habár a funkcióval egyelőre csak virtuális javakat lehet vásárolni, de könnyen elképzelhető, hogy idővel való világi termékek is megjelenhetnek majd a kínálatban.
Kiemelt sztorik A Facebook emellett teszteli a "szponzorált történetek" bevezetését is, amely elképzelést elsőként a Twitter gondolta ki a szponzorált csiripelések formájában. Ezen megoldással a hirdetők kiválaszthatnak egy felhasználót, akinek a bejegyzését a saját reklámjukká változtathatják át. Azaz így például ha a jövőben lájkoljuk kedvenc éttermünket, vagy bejelentkezünk oda az oldalon keresztül, akkor ne lepődjünk meg, ha véletlenül a sorainkat és arcunkat reklámként látjuk viszont. E funkció ugyanis minden felhasználót potenciális reklámhordozóvá tesz. A Facebook oldalán látható videóban meg lehet nézni, hogy miként. Molnár József - PC World
Mozilla Firefox 4 - magyar verzió! 
Firefox 4 letöltés - Mozilla Firefox 4 magyar verzió letöltése ingyen. Jön az új Firefox 4 böngésző: a lényeges újítások között van például a HTML5 támogatás és a hardveres gyorsítás, de a kezelőfelület is szembetűnő optimalizáción esett át, olyannyira, hogy most egyes elemeit tekintve már eléggé hasonlít az Opera 10.5-höz és a Google Chrome-hoz.
Megjelenik a Firefox 4-ben az összeomlás elleni védelem, ha egy bedolgozó (plugin) lerobban, akkor csak magát zárja be, a böngésző futhat tovább. A teljes körű WebGL támogatás lehetővé teszi 3D alakzatok, kompozíciók leképezését magában a böngészőben (ez jelenleg még alapértelmezésben tiltott funkció).  Nem tudni egyelőre, hogy mennyire fog tetszeni a törzsközönségnek, de alaposan megújult a kezelőfelület is.
Felszámolták a menüsort, ehelyett a bal felső sarokba helyezett Firefox gombból csalogathatjuk elő a különféle parancsokat. Egyetlen közös gombot kapott az újratöltés (reload) és a stop funkció. Valóban sikerült jelentősen megnövelni a hasznos böngészőfelületet, de ez egyelőre csak a Windows változatban tetten érhető, a Mac és Linux kiadásokban még nem.
A Firefox 4-ben új motor dolgozza fel a Javascript kódokat, fontos újítása a hardveres gyorsítás, és a böngésző megjeleníti a 3D grafikákat. A böngésző a háttérben frissíti magát, mint a Chrome, hogy a felhasználónak ne kelljen állandóan ezzel foglalkoznia, és így a Mozilla is biztos lehet abban, hogy mindenki a legfrissebb, legbiztonságosabb verziót futtatja.
A Firefox 4 beta 10 letölthető a Mozilla oldaláról Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. Habár ennél nagyobb fordulatokra már nem lehet számítani, a Mozilla közlése szerint még egy további bétára lehet számítani, s a 11. próba után érkezik meg a kiadásra jelölt (RC) verzió, s február végén a végleges. (biztonsagportal)
Larry Page a Google új vezérigazgatója
Áprilistól Eric Schmidt átadja a stafétabotot a Google társalapítójának.
A Google bejelentette, hogy Eric Schmidt, a keresőcég jelenlegi vezérigazgatója áprilistól más pozícióba kerül, mikortól a cég vezetését a Google társalapítójának, Larry Page-nek adja át. Eric Schmidt nem hagyja el a céget, a továbbiakban tanácsadóként az üzleti és kormányzati képviselőkkel való kapcsolattartásban és az azzal kapcsolatos stratégia döntések meghozásában segíti majd a vezetőség munkáját.  Végezetül a vezetőség átalakításával Sergey Brin stratégiai projektek, így új termékek kidolgozásán fog dolgozni."Biztos vagyok abban, hogy Larry készen áll. Az ötletei nagyon érdekesek és elmések, és itt az idő, hogy a startvonaltól elrajtoljon" - mondta Schmidt, aki korábban majdnem tíz évig vezette a Google-t, és vezetésével az utolsó negyedévben is kiemelkedő pénzügyi eredményt ért el a keresőcég. Illetve egy kicsit másként fogalmazott Twitteren az ex-vezérigazgató, aki utalt arra, hogy Larry Page eddig amiatt húzódott a háttérbe, mert nem állt készen a vállalat irányítására: "Már nincs szükség az egész napos felügyeletre". PC World-Yahoo News http://news.yahoo.com/video/business-15749628/23914471
Eric Schmidt, Larry Page és Sergey Brin (ballról jobbra)
Vezeték nélküli technológia:
Megérkezett a Google Earth 6
A hatodik kiadásban már 3D-ben barangolhatunk bolygónkon. 

A Google Earth hatodik részéhez érkezve rengeteg újítással találjuk szembe magunkat. Mostantól nem csupán madártávlatból tekinthetünk le a számunkra érdekes területekre, hanem akár be is járhatjuk azokat. Egyelőre csak a nagyobb városok és nevezetes objektumok készültek el, azonban már most is találkozhatunk textúrázott, valósághű utcákkal. Ezt a szolgáltatást a Street View nézetből érhetjük el, ahol a bejárható területeket kék színnel jelöli a térkép. Erről a funkcióról videó is készült:  http://www.youtube.com/watch?v=p_G91NGfq2A&feature=player_embedded
Az új verzióban nem csupán a 3D-s épületek, hanem a fák is külön modelleket kaptak, melyekből a Google fejlesztői több mint 80 milliót ültettek el a virtuális városokban.A korábban már bemutatott történelmi csúszka segítségével visszautazhatunk a múltba, hogy megismerjük az akkori épületeket. Természetesen eredeti fotókkal is színesítették a repertoárt, így könnyebben alkothatunk képet a múltbéli környezetről.
A Google Earth 6-ot ide kattintva tölthetitek le. Forrás: Globalgame
Kína: állami pedigré kell a Google Maps működtetéséhez
Kínai kormánytisztviselők bejelentése szerint az ország belügyminisztériuma vizsgálatot indít a Google ellen és jogi lépéseket tesz, ha a keresőcég jövő júliusig nem szerzi meg a Google Maps működtetéséhez szükséges állami engedélyt.
A Google 2011 júliusáig kapott haladékot, hogy beszerezze az ország területén működő online térképszolgáltatások üzemeltetéséhez szükséges engedélyt. Az állami jóváhagyásra a kínai földmérési és térképészeti hivatal idén életbe léptetett új rendelkezése miatt van szükség.
Amennyiben az érintett vállalatok 2011 július elsejéig nem szerzik meg az állami jóváhagyást, a hivatal a „törvényeknek megfelelő" módon bünteti őket - olvasható az illetékes szerv közleményében, amely közelebbről nem részletezi, milyen retorziókra számíthatnak a „renitens" cégek.
A pekingi Analysys International felmérése szerint a Google 21,6 százalékos piaci részesedésével jelenleg Kína második legnagyobb keresőmotorja. A helyi kormány a vállalat számos népszerű webes szolgáltatását - köztük a YouTube-ot és a Bloggert - is elérhetetlenné tette a kínai felhasználók számára.
„Vizsgáljuk a vonatkozó előírásokat: igyekszünk megérteni, milyen hatással lehetnek azok a Kínából elérhető térképszolgáltatásainkra" - erősítették meg a korábbi, az ügy kapcsán kiadott közleményükben foglaltakat a Google illetékesei.
A szakértők fontosnak tartják megjegyezni, hogy Kína legnagyobb, 73 százalékos részesedéssel bíró, belföldi tulajdonban lévő keresőmotorja, a Baidu már megkapta a térképszolgáltatás üzemeltetéséhez szükséges engedélyt, és a Microsoft kínai vegyesvállalata is elindította az ehhez szükséges procedúrát.
Kína hivatalosan a biztonsági rések lokalizálása és semlegesítése, illetve a szolgáltatások minőségének garantálása érdekében vezette be az új szabályozást. A szolgáltatások engedélyezésének feltételei közé tartozik, hogy az érintett cégek kínai szervereken tárolják a térképészeti adatokat.
Időközben a földmérési és térképészeti hivatal is webre lőtte a saját térképrendszerét. A Map World egyelőre bétaverzióban üzemel, de a jelenlegi állapotában is lehetővé teszi a részletes két- és háromdimenziós térképek letöltését. Az elemzők szerint a kormány elsősorban azért indította el saját szolgáltatását, hogy leellenőrizhesse a konkurens cégek térképeinek pontosságát. Computerworld - Dávid Imre
Szélessávú internetátvitelt biztosító európai műholdat állítottak pályára

Kétképernyős laptopot dob piacra az ACER

Kétképernyős laptopot dob piacra az Acer, a januártól kapható készülék nem tartalmaz hagyományos billentyűzet, mindössze az egyik 14 colos érintőképernyőt kell teljes tenyérrel érinteni, hogy a kijelző a táblagépeknél megszokott virtuális billentyűzetre váltson.
A világ második legnagyobb személyiszámítógép-gyártójától származó modell a Microsoft Windows 7-es operációs rendszerével működik. Az Iconia 1499 fontos (486 ezer forintos) bevezető ára Intel Core i5 processzort, legkevesebb 4 gigabájt belső memóriát és legfeljebb 750 gigabájtnyi merevlemezt tartalmaz. Az Iconia mellett az Acer a Google Android operációs rendszerére tervezett 5, 7 és 10 colos kijelzővel készült táblagépeit is bemutatta. A kizárólag Wi-Fi kapcsolattal rendelkező változatok várhatóan áprilistól lesznek kaphatók, a 3G-s mobilhálózatokon is használható modellek egy hónappal később jelennek meg. Forrás: Metropol

TOP 3 hiba céges Facebook oldal létrehozásakor

Ahogy nő itthon a Facebook penetrációja és most már kétmillió magyar használja aktívan ezt a közösségi oldalt, egyre több cégvezetőben merül fel az igény: "Miért ne regisztrálnám én is a cégem erre a közösségi oldalra?"
Igaz is, mindenki erről beszél, ez a jövő: vigyük fel a cégünket a Facebookra, ott szépen felépítjük a saját kis közösségünket, néha beleszólunk mások beszélgetéseibe, reklámozunk egy picit, és akkor máris nőni fog az ismertségünk, és ezáltal a vásárlóink köre. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, és sokan ugyanazt a három hibát követik el rögtön az első percekben, és csak hosszú hetek vagy hónapok után esik le a tantusz: "Kezdhetem elölről." Ezért most megpróbáljuk összefoglalni a három leggyakrabban elkövetett hibát a cégek Facebook oldalának létrehozásakor.
Az első hiba 
Természetesen lehet úgy is nekiállni a közösségi médiában való jelenlét felépítéséhez, hogy azonnali eredményeket várunk, és megpróbáljuk kéretlenül is ráerőltetni magunkat a közösségre, azonban a legtöbben már ezzel a hozzáállással elkövetik az első hibát. A közösségi média nem csodafegyver, nem fogja egy csapásra megoldani a vállalkozás gondjait, nem lesz azonnal a zászlóshajója egy stratégiának. Ehhez idő és leginkább kitartás kell. Kitartás ahhoz, hogy előállítsuk azt a tartalmat, amivel képesek vagyunk életben tartani a közönséget, amivel cselekvésre tudjuk őket buzdítani, amitől élővé tudjuk alakítani az online közeget. Sokszor ez a szűk keresztmetszet, azaz kitalálni azt , hogy mi lesz az a pár gondolat naponta, hetente amivel elő tudjuk segíteni magunk és a célközönség között kétirányú kommunikáció tartós kialakulását. Ennek megtervezése nélkül tehát nehéz lesz tartósan és sikeresen használni a Facebook adta publicitást. A második hiba A második szarvashiba, rögtön az első után következik. a vállalkozók az alábbi négy lépésben hibásan regisztrálják a cégüket a Facebookra:
 1. hibás lépés: Adjuk meg a vezetéknevet: “Cégnév".
 2. hibás lépés: Adjuk meg a keresztnevet: “Kft.".
 3. hibás lépés: Születési dátumnak írjuk be a cég megalakulásának dátumát.
 4. hibás lépés: E-mail címnek pedig írjunk be valami céges e-mail címet.
A nem gyakorlott Facebook felhasználók azt gondolják: ez így megy, és azonnal lehet boldog-boldogtalant bejelölni ismerősnek: azaz építeni a saját kis közönségünket. Ilyenkor kapjuk mi a Facebook rendszerüzenetét: “Cégnév Kft, ismerősnek jelölt."Jogos az igény sokunk részéről, hogy legyen fent a dédelgetett kis cégünk Facebookon. Nem vitás, van benne erő, van benne lehetőség, vétek nem kipróbálni, mert egy egyre duzzadó közeg számára maradnánk láthatatlanok. Érthető az is, hogy kellő információ hiányában sokan a fenti - egyébként rossz - megoldást választják a Facebookon való a céges megjelenéshez. Azért érthető, mert az Iwiwen az ilyen jellegű “ismerősökhöz" mindannyian hozzászoktunk, ott sokáig így ment a “céges regisztráció", ezért sokan gondolják azt, hogy ez a helyes megoldás a Facebookon is. 
Pedig nem! Jegyezzük meg: Facebook profil: magánszemélyeknek szól Facebook oldal (ha úgy tetszik rajongói oldal): cégeknek, vállalkozásoknak, márkáknak, híres embereknek (politikus, zenész, színész) való. Ez utóbbit pedig pofon egyszerű létrehozni, pár lépés az egész:
1. helyes lépés: Jelentkezzünk be a Facebookba a saját privát e-mail címünkkel és jelszavunkkal 2. helyes lépés: Facebook Oldal létrehozása (klikk!) 3. helyes lépés: Töltsük ki értelemszerűen jobb oldali oszlopot (Hivatalos oldal) - Érdemes óvatosan kitölteni, mert ezek az adatok később nem módosíthatók! 4. helyes lépés: KÉSZ! 
  A harmadik hiba Viszonylag sokszor találkozom olyan “hirdetőkkel" akik lenyomva a "Tetszik" gombot csatlakoznak egy Facebook oldalhoz", majd a csatlakozás után azonnal megosztják a gondolataikat az közösség tagjaival. Ez még nem is lenne baj, de általában ezek az első gondolatok mindig értékesítési jellegűek, valamit azonnal el akarnak adni, valami "hihetetlen" és "kihagyhatatlan" lehetőségre akarják felhívni a közösség figyelmét. Osztom azt a Facebook körökben általánosan elfogadott tényt, hogy a közösségi oldalakon így bombázni egy "ötlettel" egy társaságot nem szerencsés. Az effajta hagyományos hozzáállás, amikor követjük azt a megoldást, ami az évek során belénk ivódott, azaz hogy nyomjuk előre saját magunkat, ebben az új közegben már egyáltalán nem célravezető. A közösségi médiában való passzív és aktív hirdetéshez egészen más hozzáállás kell. Egy sokkal nyugodtabb, konstruktívabb, emocionálisabb és nem utolsó sorban kreatívabb. Ehhez pedig a Facebook egy teljes fegyvertárat kínál a cégvezetők kezébe ráadásul teljesen ingyen, csak egyetlen "apró" dolgot kell tennünk a siker érdekében: meg kell találnunk ezeket, és meg kell tanulni hatékonyan használni a cégünk marketingjében. Gombos Zsolt Online Marketing Akadémia online marketing tréner www.oma.hu 

  Soha nem látott mértékű a diszkrimináció az interneten

  MTI Sajtóadatbank, 2010. november 23. 11:02
  Soha nem látott mértéket öltött az interneten szakértők szerint a hátrányosan megkülönböztető és sértő tartalmak mennyisége.

  Ezzel szemben túlságosan kevés eszköz áll rendelkezésre a virtuális világban zajló gyűlöletkeltés feltartóztatására - értettek egyet emberi jogi és internetes szervezeteknek a Bécsben Modern idők, új hálózatok: fiatalok, gyűlölködés és a web 2.0 címmel megrendezett tanácskozáson résztvevő képviselői. A többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának védnöksége alatt zajló kétnapos tanácskozáson aktivisták mellett olyan internetes óriások is részt vesznek, mint a Microsoft és a Facebook. A világhálón rejlő veszélyek között említették a politikai vonatkozásúakat, az egyik résztvevő - a német jugendschutz.net - képviselője szerint csak az ő szervezete 1800 német nyelvű honlapot tart számon, amely szélsőjobboldali eszméket hirdet.

  Dokumentumszerkesztés Facebookon

  Igen, a Facebook erre is alkalmas. Látogassunk csak el a docs.com nevű oldalra, ahol Facebook bejelentkezéssel máris használhatjuk kedvenc Word, Excel, vagy PowerPoint alkalmazásunk webre írt verzióját. A legtöbb funkciót ez is tudja, és nem kell hozzá, hogy legyen telepítve a gépünkre Office. Így egy átlagember számára elég egy operációs rendszer, irodai programcsomagot pedig ingyen használhat.
  Hogy lehet mindez? A Microsoft 2007 októberében 240 millió dollárért megvásárolta a Facebook 1,6%-át. Érdekes, hogy ekkor még csak kb. 50 millió felhasználója volt a Facebooknak, szemben a mostani 500 millióval. Azóta nem meglepő tehát, hogy a Windows Live Messengerrel üzenhetünk a Facebookos ismerőseinknek, hogy a Bing keresőjét használja a Facebook, hogy a Microsoft Office csomagját választotta dokumentummegosztásra, és hogy a közlegő új szolgáltatásban, a Facebook Messages-ben is a Microsoft rendszerével lehet majd rányitni a dokumentumokra. Az biztos, hogy a Microsoft most nagyon jó helyre lépett be. gsonline Blog

  A MySpace behódolt a Facebooknak

  Milkovits Gábor, 2010. november 20. 15:34
  A nemrég még vezető közösségi portál úgy tűnik, hogy komoly lépést tett a Facebookkal való összeolvadás felé, ezentúl ugyanis Facebook-fiókból is kezelhetők lesznek a MySpace-es profilok.
  A MySpace stratégiai jelentőségűnek nevezi a lépést, ami azonban csak egy növekvő portál szempontjából jelentene előnyöket, a mostani helyzetben viszont inkább a vereség beismerésének tűnik. A megegyezés két fontos elemet tartalmaz: egyrészt mostantól facebookos jelszóval is fel lehet majd lépni a MySpace-re, és megfordítva, másrészt pedig aki akarja, össze is olvaszthatja két fiókját, azaz az egyiken továbbított posztok és egyebek a másikon is láthatók lesznek. A lépés egyértelműen kedvez a MySpace-nek abban, hogy új felhasználókat szerezzen a Facebookon keresztül, ennek ellenére a szereplők azt állítják, hogy egyik fél sem fizetett a másiknak, azaz a megállapodás a kölcsönös előnyökről szól. Egyes vélemények szerint a Facebooknak ez jó alkalom arra, hogy demonstrálja, a személyes információkat továbbra is a felhasználók kezelik, és ők döntik el, mit honnan hová továbbítanak a világhálón. A MySpace néhány éve még a világ legnépesebb közösségi portálja volt, mára azonban 130 milliós becsült tagságával jócskán lemaradt a Facebook 500 milliós tábora mögött. Pedig 2003-ban még 580 millió dollárt fizetett érte Rupert Murdoch médiamágnás, aki akkoriban egymilliárdos éves bevétellel kalkulált. A legnépszerűbb közösségi oldal azóta ezt hozza is, csak éppen már nem a MySpace-ről, hanem a Facebookról van szó. A mostani döntés elemzők szerint a MySpace közeli beolvadását hozhatja, ám a Facebook jövője sem holtbiztos. Dr Jeffrey Cole ausztrál kutató szerint a portáltól néhány év alatt fokozatosan elszipkázzák majd a felhasználókat az egyre újabb internetes élményeket nyújtó oldalak, a jövőben pedig nem egyetlen nagy közösségi oldal, hanem inkább sok kisebb fog egymás mellett létezni. Prim

  E-mail a Facebookon, félhet a Google

  Milkovits Gábor, 2010. november 16. 06:54
  A Facebook egy új online üzenőszolgáltatást mutatott be hétfőn, amelynek már része az e-mail is, ugyanakkor Mark Zuckerberg szerint a hangsúly a gyors, informális és platformokon átívelő kommunikáción van.

  A félmilliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a „facebook.com” címeket biztosító levelezőrendszer csupán egy kis eleme a teljes, megújult, komplex üzenő-szolgáltatásnak. Zuckerberg szerint a Facebook-felhasználók többsége nem az email-ben látja az internetes kommunikáció jövőjét, azonban egy darabig még az elektronikus levelezés is hozzátartozik kapcsolattartási szokásaikhoz, így aztán logikus lépés volt, hogy ezzel is kibővítsék az amúgy már 350 millió ember által használt facebookos üzenetküldőt. Mostantól a közösségi portál felhasználói egy helyről chatelhetnek, írhatnak sms-t vagy azonnali szöveges üzeneteket, illetve küldhetnek és fogadhatnak email-eket. Emellett lehetőség van arra is, hogy külön-külön postafiókokat hozzanak létre a facebookos ismerősök, illetve a többiek számára. A lépés nyilvánvalóan a Google ellen is szól – elemzők szerint egyre erőteljesebb az a küzdelem, amit a két tartalomszolgáltató óriás folytat a neten töltött perceinkért és persze az ebből befolyó reklámbevételekért. A legutóbb a Google letiltotta a Gmail címlisták automatikus importálását a Facebook profilokba, mire a közösségi portál a tiltásokat megkerülő új gombot helyezett el oldalain.

  Gmail-gyilkos levelezőrendszerrel áll elő a Facebook?

  Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 15. 07:05
  A félmilliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal a hírek szerint nagy dobásra készül, hétfőn bejelenteni készül, hogy saját levelezőrendszert indít, többek között a Gmail elsorvasztására.

  A meg nem erősített információk szerint a Facebook egy régóta forralt revét jelenti be hétfői sajtótájékoztatóján. Ez pedig nem lenne más, mint egy vadonatúj levelezőrendszer beindítása. A lépés óriási jelentőségű lehet az email-szolgáltatók világában, hiszen 500 millió felhasználóval a háta mögött a Facebook eleve nyerő helyzetből indulna. Az információk szerint nem csak arról lesz szó, hogy mindenkinek felajánlják a fiókok létrehozását, hanem automatikusan mindenkinek generálnak egy saját postaládát. Így gyakorlatilag egyetlen nap alatt félmilliárdos felhasználói táborral rendelkező email-szolgáltató válhat a közösségi oldalból. Az elemzők szerint a célpont egyértelműen a nagy vetélytárs, a Google. A két vállalat között nemrég igencsak megromlott a viszony, a Google korlátozta a Gmail kapcsolatát a Facebokkal, míg a közösségi oldal a tiltásokat megkerülő új gombot helyezett el oldalain. Ebből a szempontból a Facebook számára valódi akadály a Google-el történő nehézkes együttműködés, de a levelezőrendszer létrehozása egyébként is logikus lépés lenne egy olyan világben, ahol minden email-szolgáltató, élükön a Google-el,  egyre több és több külső tartalmat próbál beolvasztani korábban egyszerű levélkezelésre kiépült felületére, ez pedig egy közösségi oldal esetében igen sok új lehetőséget kínálna. A Facebook pedig nem idegenkedik az új ötletek megvalósításáról, alig egy hete tették elérhetővé saját böngészőjük, a Rockmelt első tesztváltozatát. Mindenesetre ha valóban megszületik 500 millió @facebook.com végződésű új email cím, az már a közeljövőben arra kényszeríthet minket, hogy átírjuk ma ismert címlistánkat.

  Már kipróbálható a Facebook-böngésző: a Rockmelt

  Aki azt hiszi, hogy már nincs új a nap alatt a böngészők piacán, az nagyot téved, már tesztelhető a közösségi oldalakra specializálódott szoftver első változata, mely a nagy előd, a Netscape fejlesztőitől érkezik.
  A közösségi oldalak terjedésével olyan piac generálódott, melyre már megéri külön fejleszteni. Ennek megfelelően leginkább a Facebook jegyében születet meg a kifejezetten ilyen oldalakra, a web 2-es élményre szánt új program, mely Rockmelt névre hallgat. A szoftver lényege a hírek és ismerőseink aktivitásának követésében van. Kiemelt helyen, a baloldali panelben kaptak helyet ezek az információk, ennek következtében élő jelentést kapunk a közösségi eseményekről, a jobb oldalon hasonló módon egy hírpanel foglal helyet, itt logikus módon az RSS csatornákat követhetjük nyomon. Rendkívül praktikus, hogy saját élményeink megosztásához még a Copy/Paste funkciót sem kell használnunk, egyszerűen áthúzhatjuk a kívánt tartalmakat barátaink oldalsávjába. Mivel a legnagyobb felhasználói táborral jelenleg a korábbi bajnok MySpace-t felzabáló Facebook rendelkezik, logikus, hogy ezzel a névvel szeretnék bedobni a köztudatba az újdonságot, ám a Rockmelt ugyanolyan hasznos a Twitter felhasználók, vagy más közösségi oldalak rajongói számára is. A 30 fejlesztő kétévi munkájával összehozott szoftver mögött maga Marc Andreessen, a Netscape megalkotója áll, ő jelentette be a korlátozott számban letölthető próbaverziót is. Ő egyébként, micsoda véletlen, igazgatótanácsi tag Facebooknál is. A Rockmelt igazi sötét ló, titkos befutó lehet, egyszerűen képtelenség megmondani, hogy nyomtalanul eltűnik, vagy berobban a piacra, mindez a félmilliárd Facebook felhasználón áll, akik könnyen megkedvelhetik az új felfogású szoftvert. A Rockmelt a számtalan kiegészítő telepítése helyett meglehetősen gyors formában egy már előre közösségi kiegészítőkkel ellátott böngésző, és mint ilyen tálcán kínálja a megoldást a böngészőn keresztüli kapcsolattartásra. Látványos Rockmelt bemutató videó a YouTube-on: http://www.youtube.com/watch?v=bAPKPhoTqFY  Kiss Ádám Zoltán, 2010. -Prim

  360 fokban forgatható YouTube videók

  Na ez valami egészen új és egészen elképesztő… A DoritosLateNight olyan videólejátszást mutatott be, melyben 360 fokban, videólejátszás közben is forgatható a kamera látószöge. Az oldalt itt lehet elérni: http://www.youtube.com/doritosuk?ref=nf ez egy bemutató a technológiáról, a videóba kattintva és az egeret lenyomva forgathatjuk a klipet. Rihanna is hamarosan elkészíti az ilyen technológiával készült klipjét, a "behind the scenes" az alábbi oldalon érhető el: http://www.socialtimes.com/2010/10/rihanna-360-degree-video/. A cég, és a jelenleg elérhető 5 videó pedig a http://www.doritoslatenight.com/ címen nézhető meg, a születési dátum megadásával. Forrás: gsonline blog

   

  Megtörtént eset! Úristen kicsaptak a Facebookról!


  Nemrég sokkoló dolog történt velem, amiből levontam pár tanulságot, olyat is, amit talán másnak is érdemes átgondolni, ezért leírom. Az történt ugyanis, hogy a Facebook minden előzetes figyelmeztetés nélkül deaktiválta a fiókom. Ezzel együtt természetesen az én általam létrehozott Facebook oldalt is, és mindent, ami a nevemhez fűződött. A bejegyzés kicsit hosszú lett, döntsd el Te, hogy szerinted Veled megtörténhet-e ugyanez!
  A felismerés után először arra gondoltam, csak ideiglenesen függesztették fel, gyanús tevékenység miatt, vagy ilyesmi. Ilyen ugye elő szokott fordulni, ez a mi biztonságunkat hivatott biztosítani elvileg. Ám mikor a megfelelő formot kitöltve magyarázatot kértem, ennyit kaptam válaszul:   Hi, You were disabled because you created or posted content (i.e., photos, groups, shares, etc.) that violated Facebook’s Statement of Rights and Responsibilities.Types of content that are prohibited from Facebook include, but are not restricted to the following:  • No nudity or other sexually explicit content • No content that contains hate speech or directly attacks an individual or group • No content that contains self harm or excessive violence • No content that contains illegal drug useUnfortunately, we won’t be able to reactivate your account or respond to your email directly. This decision is final and cannot be appealed.  You can visit the Warnings section of the Help Center for more information:  http://www.facebook.com/help/?topic=warnings Thank you for contacting Facebook, The Facebook Team
  Itt már azért felgyorsult a pulzusom, kezdett pici fekete lyuk képződni a gyomromban, ami húzta magába a környezetét… Gondolom, nem kell külön mondanom, hogy semmi olyan jellegű tartalmat nem osztottam meg a Facebookon, ami az ő tartalmi irányelveiknek ellent mondott volna. Rögtön elkezdtem hát nézni a Facebook Help Center-ét, milyen lehetőségeim vannak, milyen esetekre van reklamálási lehetőség, mert ugye olyat, hogy nincs apelláta, nem fogadunk el. Az egyetlen használható bejegyzés, ami rám vonatkozhatott, hogy kompromittálódott a fiókom, és más posztolt a nevemben. (Másra nem is tudtam elsőre gondolni, mivel az eset pont a FireSheep megjelenése után egy nappal történt.)
  Elkezdtem végigmenni az ilyen esetre való folyamaton, beírok egy ellenőrző (captcha) kódot, megadom az email címem, amihez a Facebook fiókom tartozik, majd verifikálnom kéne magam egy biztonsági kóddal, melyet választhatok, hogy az emailemre küldenek, vagy a telefonomra SMS-ben. Emailt választom, erre kiírja, hogy hiba az email küldés során. Szuper. Néhány további próba után próbálom az SMS-t. Azt írja elküldte. De nem jön. Újraküldés. Semmi. Oké. Feladtam.

  Még egy részt találtam a Helpben, ami segíthet, kitöltöttem, amire megint jött egy robot email, hogy ha szerintem feltörték a fiókom, akkor küldjek el nekik infót, amivel igazolom magam, bizonyítsam be, hogy ez az én email címem, meg némi leírást a szituról, hogy hogy is történt mindez. Egy jó oldalas litániát küldtem nekik, kevés reménnyel. Azóta sincs válasz persze.
  Mondhatnám, itt vége is a történetnek, de azért még volt egy vicces csavar majd egy hétre rá, mikor is megkaptam 3 db SMS-t egymás után. Feladó: FACEBOOK. Nocsak, Facebookéknál kissé rottyon volt az SMS kiszolgáló úgy tűnik. Na, még egy utsó próba, ismét végignyomkodom a már jól ismert oldalt, és beírom az SMS-ben kapott biztonsági kódot. A válasz: “A megadott kód érvénytelen, vagy lejárt.”
  Nem tudom sírjak-e vagy nevessek, leginkább mindkettőt szeretném egyszerre. Fájdalmasan rányomok az újraküldés gombra, és láss csodát: azonnal csippan a telefonom. Döbbenet. Beírom, igazolva vagyok, haladunk tovább, megadok egy új jelszót, még pár klitty, klatty és azt mondja a fészbuk, na öcsém, nyomd a gombot és már suhanunk is a kezdőlapodra. Hűha… Nyomom is a gombot, amire egy szép 48-as betűméretű rövid magyar nyelvű szöveg a Facebook reakciója: “Hoppá…”
  Hát ennyi volt. Közel egy év munkája, 370 nagy nehezen, hirdetésekkel, nyereményjátékokkal Twitteres megtámogatással megszerzett “lájkoló” és a személyes profilom kb. ugyanennyi ismerőssel huss… Nice.
  Azóta felnyitották naív szemeim, és szembesítettek azzal a fájó eshetőséggel, miszerint nem egy vaktába lövünk fióktörés áldozata lettem, hanem egy személyes bosszúé. Kezdetben nekem eszembe sem jutott, hogy valaki direkt velem akart volna kibabrálni, de már egyre inkább hajlok erre a lehetőségre, mivel aznap, és sztem előtte sem voltam publikus hálózaton, ahol elcsíphették volna egy session-öm. Jelenleg tehát a legvalószínűbb, hogy valaki kicsinyes bosszúhadjáratot indított ellenem, vagy az okarinás oldalam ellen. Hogy van-e tippem ki volt, az most itt már lényegtelen.Ami lényeges:  A blogom látogatóinak 30-40%-a Facebookról jött (attól függően volt-e friss bejegyzés megosztva), a maradék főleg Google-ből és innen-onnan linkelve. A Youtube csatornám összes videójában, a videó végén ott szerepel a Facebook oldal címe, ami most semmire sem mutat és nem is tudom kitörölni onnan nyilván. A névjegykártyán (igen, nekem még van ilyen, és igen, papír alapú :) ) szintén szerepel a cím. Bár a blogomon van email értesítő, az email az egy “szentebb” dolog, mint a Facebook, az emberek könnyebben nyomnak rá egy Facebook oldal “Tetszik” gombjára, mint egy hírlevél vagy bejegyzés értesítő feliratkozó gombjára. (Ami a mai digitális SPAM-től fulladozó világban valahol érthető is végülis.) A Facebook felhasználótábora már félmilliárd körül van. Az azt jelenti, hogy 500 millió. Azaz 500 000 000 felhasználó. Mit gondoltok mekkora user supportra lenne szükségük, hogyha minden reklamációt, óhaj-sóhajt ki szeretnének szolgálni? Azt mondják egy cégnél kb 100 emberre kell számolni egy rendszergazdát. Mivel itt csak szoftveres tevékenységről van szó, valsz ennél kicsit több embert ki tud egy ügyintéző szolgálni. Számoljunk nagyvonalúan 200-zal. Az 2.5 millió felhasználó támogató. Van egy olyan érzésem, hogy a Facebook nem költ ennyit felhasználó támogatásra. Pár ezer tévesen kitiltott (téves feljelentés, szoftverhiba, vagy akár hacker támadás miatt) felhasználó a nagy számok törvénye alapján beáldozható. Az okarinás Facebook oldalam userneve (tehát ami a www.facebook.com/ után van, nekem okarinaklub volt) gyanítom, hogy bár le van tiltva, ha visszaregisztrálok, van egy olyan sejtésem, hogy foglaltnak fogja még jódarabig jelezni, és nem választhatom az új oldalnak ugyanazt…

   Levont tanulságok:  Jó buli a közösségi média, de: sose állítsd az üzleted egy lábra, mert ha azt kirúgják, nagyot koppansz. Képzeld el, hogy van egy 10000-es felhasználótáború Facebook oldalad az üzletedhez kapcsolva, amit egyik pillanatról a másikra kikukáznak, és valószínűleg semmit nem tehetsz. Igyekezz megnyerni őket és feliratkoztatni RSS-re, vagy e-mail hírlevélre is! Ne a Facebookra építsd a blogod, weblapod, hanem fordítva. A saját weblapodról van mentésed, fizetsz érte, ott Te vagy a főnök. Egy ingyenes közösségi szájton te SENKI vagy. Macerásabb kezelni, de érdemes megfontolni, hogy az üzleti (vagy nonprofit, mindegy) Facebook oldaladat és a személyes profilodat nem kapcsolod össze. Sajnos igen, ha az egyikben akarsz  molyolni, a másikról ki kell addig jelentkezni így. (Vagy másik böngészőben használni a kettőt.) Cserébe ha az egyiket letiltják, nem vész oda a másik is. Hiába is hiszed, hogy Te mindig mindenkinek jót akarsz, ha valami Neked összejön (vagy kezd összejönni), mindig lehetnek olyanok, akik szimplán heccből, vagy irigységből ki akarnak tolni Veled. Te egy ekkora Rendszerben egy porszem vagy, egy statisztikai adat, ne hidd, hogy bárkit is érdekelsz, mint ember! Ha akarnának sem tudnának emberszámba venni, mert nincs erre kapacitás. Igyekezz minél több Hozzád közel került online ismerősöddel áttranszformálni a kapcsolatod bizonyos szintű offline kapcsolattá is!
    Bizonyára előbb-utóbb visszaregelek, de jelenleg nem érzem magamban az erőt, hogy nekiálljak nulláról újra felépíteni mindent. Ágoston Péter - varaljay.com - Social Marketing

    Mit is tud valójában a Firesheep kiegészítő?

    Az elmúlt napokban mind a nemzetközi, mind a hazai sajtó meglehetősen sokat emlegette a Firesheep nevű Firefox kiegészítőt, amellyel bizonyos körülmények között mások felhasználói fiókjaihoz lehet egyszerűen hozzáférést szerezni. De vajon tényleg ekkora újdonságot és veszélyt jelent ez az add-on?
    Eric Butler programozó egy olyan Firefox kiegészítőt fejlesztett ki, amelyről annyi már biztosan elmondható, hogy igencsak híressé vált az elmúlt napokban. Az interneten rengeteg helyen tárgyalják a Firesheep nevű add-on jellemzőit, tulajdonságait, az általa felszínre hozott problémákat és a kockázatcsökkentési lehetőségeket. Azonban mindenképpen meg kell említenünk - amit egyébként maga Eric Butler is hangsúlyozott -, hogy valójában nincs szó nagy újdonságról, legalábbis ami a kiegészítő által kihasznált sebezhetőséget, biztonsági gyengeségeket illeti.  A Firesheep ugyanis elsősorban az úgynevezett "HTTP Session hijacking" technikával él, amelyről már 2004 környékén jelentek meg tanulmányok, és az OWASP (Open Web Application Security Project) projekt is kiemelten foglalkozik a sérülékenységgel az authentikáció és a session kezelés kapcsán. Egy olyan sebezhetőségről van szó, amelyet bizonyos körülmények között eddig is ki lehetett használni, és számos alkalmazás volt elérhető az ilyen jellegű támadások végrehajtásának megkönnyítéséhez. A Firesheep tehát egy régóta ismert problémát igyekszik kihasználni annak érdekében, hogy tulajdonképpen bárki, különösebben mély informatikai ismeretek nélkül is játszva megszerezhessen olyan adatokat, cookie-kat, melyek révén mások nevébe bejelentkezhet egyes webes szolgáltatásokba. Ebből a szempontból sebezhető lehet a Facebook, a Twitter, az Amazon, a Foursquare, a Github, a Flickr és a Windows Live (Hotmail) is. A támadónak vagy a kíváncsiskodó felhasználónak nincs más dolga, mint titkosítatlan internetkapcsolaton keresztül a Firesheep segítségével leskelődni. Amikor letölti a Firefox kiegészítőt, akkor a böngészőben egy új oldalsáv jelenik meg, amelyről egy hálózati szkennelés kezdeményezhető. Ekkor feltérképezésre kerülnek a nyilvános Wi-Fi hálózathoz csatlakozó felhasználók által éppen igénybe vett fiókok, amelyekre kattintva átvehetővé válhat az azok feletti irányítás. A jelenleg Windows és Mac OS X operációs rendszerekhez elérhető Firesheep kizárólag akkor működőképes - a legstabilabban egyébként Mac OS X alatt -, ha nincs megfelelő titkosítás. Vagyis akkor jelenthet problémát, amikor a webes szolgáltatások üzemeltetői nem alkalmaznak titkosítási technológiákat (SSL, HTTPS, stb.) vagy azokat nem megfelelően implementálják, és a felhasználók nyilvános, titkosítatlan vezeték nélküli hálózatokon keresztül férnek hozzá az online megoldásokhoz. Eric Butler szerint a nem teljes körű titkosításra jó példa a Facebook Like gombja is. További kockázatot jelenthetnek a kijelentkeztetést szolgáló funkciók esetleges hiányosságai is. Mindezekből következik, hogy ha egy szolgáltatás titkosítással teljes körűen védett, akkor e Firefox kiegészítő nem képes ellátni a feladatát. Ugyancsak csökkentheti a kockázatokat a HTTPS-Everywhere és a Force-TLS add-onok használata. A Firesheep méregfoga VPN segítségével is "kihúzható". Végül elmondható, hogy a meglehetősen nagy port kavar Firesheep nem az általa alkalmazott módszerek miatt jelent igazán újdonságot, hanem azzal, hogy egy régóta ismert sérülékenység kihasználását tulajdonképpen bárki számára karnyújtásnyi közelségbe hozta. A kiegészítő szélesebb felhasználói csoportok számára tette kézzelfoghatóvá a titkosítás és a nem körültekintő számítógép-használat kockázatait, miközben a szolgáltatók számára egy újabb intő jelét adta annak, hogy az SSL/HTTPS megfelelő implementálására különös hangsúlyt kell helyezni. Forrás: Computerworld - Kristóf Csaba - Codebutler
    Együttműködést tervez a Skype és a Facebook

    A Facebook internetes közösségi portál együttműködést tervez kialakítani a Skype internetes telefonszolgáltató portállal az 500 milliós Facebook-közösségnek kínált kapcsolattartási lehetőségek bővítése érdekében - írja az amerikai All Things Digital, a Wall Street Journal technológiai blogja.
    Az együttműködés eredményeképpen a Skype platformról lehetőség nyílik majd szóbeli és videotelefonos beszélgetések folytatására Facebook-ismerősökkel, illetve sms üzeneteket is lehet majd küldeni nekik. A Facebook jelenleg csak írásos csevegési funkciót kínál tagjainak. Mark Zuckerberg a Facebook alapítója az utóbbi időkben gyakran hangoztatta szándékát az internetes közösségi portál univerzális, akár mobil készülékeken is működő kommunikációs platformmá történő átalakítására. A tőzsdére készülő Skype már 560 millió regisztrált ügyféllel rendelkezik, akik közül 124 millió veszi igénybe szolgáltatásait havonta legalább egy alkalommal. Forrás: WSJTB

    Facebook Effect

    David Kirkpatrick, a Facebook Effect írója tévednek a honlap eredete kapcsán. Az író szerint gyenge karakterré tették Zuckerberget. A Social Network – A kö zösségi háló című film külföldön máris megosztja az embereket arról, hogy az alkotók mennyire voltak hűek a valósághoz. A Ben Mezrich könyvéből készült filmről egész más a véleménye egy másik írónak, mint a forgatóköny vet jegyző Aaron Sorkin nak. Mit hagyott ki David Fincher rendező és Sorkin a Social Network – A közösségi hálóból? Zuckerberg elképzelését a kommunikáció újfajta módszeréről. Úgy oldott meg problémákat, aho gyan egy tudós tenné, nem egy lány miatti bosszú projekt keretében. Sőt, mi tőbb: a film nem mutatja jelét annak, hogy meg értették volna, mi is a Facebook lényege. Nem meglepő – egyiküknek sincs profilja ott. Másként ír Markról, mint ahogyan ők bemutatják a filmben. Miért? Azért csináltak belőle gyenge figurát, hogy a történethez illeszkedjen. Bizonytalan és hisztis fiúvá tették. Én nem hiszem, hogy Asperger-szindrómája lenne, bár valóban képes a nagyon intenzív összpontosításra. Neki viszont a mindennapi élet ben nincsenek gondjai a kommunikációval. Sok olyan részlet van a film-ben, ami igaz – de egy olyan Zuckerberg, mint amilyet a filmben látha tunk, nem lett volna képes megalkotni a Facebookot. Túl elfoglalta volna a dé monaival vívott harc.Miért hozta létre Zuckerberg a Facebookot? Egy konferencián mondta azt néhány hete, hogy szeret dolgokat építeni. Rengeteg ötlete volt arról, hogy miként változik majd a világ egy sokkal átlátha tóbb hellyé, ahol az em berek könnyebben tudnak információkat megosztani egymással. Kész volt szá mítógépes programokkal kísérletezni, hogy elérje ezt a célt. Interjú Aaron Sorkin: Fikció és valóság „Az érdekel, hogy a nézők mit gon dolnak.” Aaron Sorkin, a film forgatókönyvírója tragikus hősnek tartja Mark Zuckerberget. A forgatókönyvíró szerint évtizedek múlva derülhet csak ki, mi is történt valójában Mark Zucker berg, Aduardo Saverin (a Facebook első pénzügyi igazgatója – a szerk.) és a Winkelvoss ikrek (ők vádolták Zuckerberget ötletük, a közösségi oldal ellopásával – a szerk.) között.Mennyi a fikció a filmben? – Négy dolgot találtunk ki mi: Mark bocsánatkérését az exétől, Ericától, azt a jelenetet, amikor ismerősnek jelöli őt a Facebookon, az Eduardo Saverintől való bocsánatkérést, és a filmet záró beszélgetést. Ezeket is Zuckerberg érdekében tettük a filmbe, és azt sem hiszem, hogy lehetne úgy írni valakiről, hogy nem kedveljük. Én magam is visszahúzódó ember vagyok, tudom, hogy mit érezhet.Mi az igazság azzal kapcsolatosan, hogy Mark nagyon szeretett volna bekerülni a Harvard valamelyik elit csoportjába? – Sokféle kutatást foly tattunk a film kapcsán – illegális, legális és beszélgetésen alapuló információszerzés is volt köztük. Sehol nem találtuk kétszer ugyan azt a változatot. Volt, aki szerint be akart kerülni ilyen cso portokba, volt, aki sze-rint nem. A Winkelvoss ikrek azokat az em be reket jelentették, akik vesztesként látják őt.Érdekli, hogy mit gondol a filmről Zuckerberg? – Sokkal jobban érdekel, hogy a nézők mit gon dolnak. Azt tudom, hogy egy teljes teremnyi jegyet vett a munkatársainak, és hogy nem sokkal ezelőtt egy iskolának adakozott nagyobb összeget. Szerintem a diákokat nem érdekli, hogy ennek mi volt az oka.

    Forrás: Metropol

    Heteken belül elkészül a Chrome OS

    A Google némi nógatásra elárulta: várhatóan még az idén megjelennek az új rendszert használó első készülékek. Jó ideje nagy a csönd a Google tavaly novemberben beharangozott operációs rendszere, a Chrome OS körül. Az eredetileg mobiltelefonokra írt, de azóta már a táblagépeken és netbookokon is terjedő házi rivális, az Android sikerét látva az sem lett volna meglepő, ha a vállalat jegelte volna a merész koncepcióra épülő projektet, ám mint kiderült: szó nincs erről. A TechCrunch a Chrome OS hibajelzéseinek szentelt weboldalt és fejlesztői fórumokat olvasgatva fedezte fel, hogy a rendszer már a kiadásra jelölt (release candidate) fejlesztési állomásnál tart. A legfrissebb build verziószáma 0.9.78.1, amiből az informatikai blog arra következtet, hogy rövidesen, akár már egy hónap múlva elkészülhet a végleges, 1.0-s kiadás. A feltételezést erősíti, hogy a fejlesztők a fórumokban többször emlegetik a november 11-i dátumot, amely talán a projekt ütemtervében egy fontos stációt jelöl. A Google a Chrome OS bemutatásakor azt mondta, hogy az azt használó első készülékek 2010 végén jelennek meg, aztán idén nyáron a vállalat egyik vezetője késő őszi premiert emlegetve erősítette meg ugyanezt. A cég most a TechCrunch cikkére is reagált. Mint fogalmaztak: "Nagyon elégedettek vagyunk a Google Chrome OS fejlődésével, várakozásaink szerint még az idén megjelennek készülékek. További részletekkel a bejelentéskor szolgálunk majd." Úgy tűnik tehát, hogy a tervezett bemutató tényleg nincs messze.A Google a Linux-alapokra épülő, az alkalmazásokat böngészőn keresztül a felhőben futtató operációs rendszert elsősorban netbookokra és táblagépekre szánja. A platform az Intel x86 mellett az ARM platformot is támogatja, így elméletben bármelyik kategóriában elképzelhető a felhasználása. A Chrome OS megjelenése akár jelentősen átrendezheti az operációs rendszerek piacát, nemcsak a teljesen újfajta koncepció miatt, hanem azért is, mert a platform nyílt forráskódú, szabad szoftver. Forrás:INDEX


    Megtudhatja, mennyi idő alatt törik fel a jelszavát

    Megjelent a Google Chrome 6
    A cég azzal ünnepelte böngészőjének második születésnapját, hogy kiadták az eddig csak tesztverzióként létező 6-os változatot végleges formájában (6.0.472.53).
    Az új verzió nem hoz igazán sok újdonságot, és ezeket is ismerhetik már azok, akik feliratkoztak a béta- vagy a fejlesztői csatornára. Az évfordulót kiemelő hivatalos blogban mindenesetre megemlítik, hogy a 6-os Chrome háromszor gyorsabb JavaScript motorral rendelkezik, mint a két éve kiadott első.
    A Windowsra, Macre és Linuxra is letölthető programban frissítették a felhasználói felületet, az eddigi két menüt egyesítették, egyszerűsítették az Omnibox működését, javították az automatikus kitöltést. Ezek mellett 14 biztonsági rést foltoztak be (a hibákat jelző felhasználóknak összesen 4337 dollárt fizettek ki).
    Google Chrome 6-letölthető: http://www.google.com/chrome/?hl=hu
    GmailFontos levelekBéta 
    Üdvözli a Fontos levelek szolgáltatás! 
    A legfontosabb üzenetek automatikus kiválogatásával 
    a Fontos levelek szolgáltatás egyszerűvé teszi 
    a fontos üzenetek elolvasását és megválaszolását.

    Gyorsabban végigböngészheti e-mailjeit


    sections
    Először a "Fontos és olvasatlan" csoportban lévő 
    üzeneteket olvassa el és válaszolja meg. 
    Jelölje meg csillaggal az elintézendő elemeket, 
    majd folytassa a "Minden más" csoporttal. 
    Ha kilép a Fontos levelek szolgáltatásból, 
    a visszatéréshez a Gmail oldalsó navigációs sávján 
    kattintson a Beérkező levelek felirat melletti linkre.

    A szolgáltatás működése

    A Gmail szerverei különböző típusú információk vizsgálatával 
    állapítják meg, hogy mely e-mailek lehetnek fontosak 
    az Ön számára, 
    például ellenőrzik, hogy mely személyekkel levelezik 
    és cseveg a leggyakrabban, 
    milyen gyakran vált e-mailt ezekkel a személyekkel, 
    és milyen kulcsszavak szerepelnek gyakran 
    az Ön által olvasott e-mailekben.

    A Fontos levelek szolgáltatás tanítása

    Ha a Fontos levelek szolgáltatás hibázik, a Mark important és a Mark not important gomb  segítségével a megfelelő módon megjelölheti  a beszélgetéseket fontosként vagy nem fontosként. 
    Így a Fontos levelek szolgáltatás gyorsan megtanulja, hogy 
    mi érdekli Önt a leginkább. 
    sections 
                                                                              
    FORRÁS- A Gmail csapata
    Továbbfejelsztette a Google a valós idejű keresőjét
    A szolgáltatásnak   saját weboldala van, tudása kibővült és lehetőséget ad a találatok szűrésére, szűkítésére is.Már hallhattunk a Google valós idejű keresőmotorjáról, mely kifejezetten az olyan folyamatosan és gyorsan változó oldalakkal foglalkozik, mint a Twitter vagy a FacebookEzúttal saját oldalt kapott a szolgáltatás és beállításai is vannak.Decemberben kezdte meg a Google valós idejű (azaz extra friss) találatok beépítését a keresési eredményeket tartalmazó oldalba. Ha csak a frissen beindexelt találatokra voltunk kíváncsiak, akkor azt az Updates kategóriában (bal oldali oszlopban) nézhettük meg a szokásos Google találati listán. Most azonban megkönnyítette a cég az ilyenfajta, rendszerint közösségi oldalakról származó azonnali találatok böngészését. Csütörtökön elindult a Google Realtime oldal (www.google.com/realtime), mely kifejezetten ezekre szakosodott. Folyamatosan élesíti a Google a rendszert, ha valahonnét nem lenne még elérhető, akkor a szolgáltatás tesztoldalán ki lehet próbálni képességeit. Kérhetjük a találati lista szűkítését földrajzi elhelyezkedés szerint és csak fényképes posztokra is korlátozható a keresés. Ha egy Twitter bejegyzést választunk ki, azzal felgöngyölíti a rendszer az egész beszélgetést, hogy képben legyünk a témát illetően. Kérhetünk e-mail értesítést, ha a vágyva vágyott keresőkifejezésre friss találatok érkeznek.

    Google Realtime Logo

    Miután így még könnyebb az átjárás a Google és a közösségi oldalak - pl. Facebook - között, könnyebben felkutatható valakinek az előélete. A Google szerint azonban csak azok az információk szerepelnek a keresési eredmények között, melyeket a közösségi oldalon nyilvánosként határoztak meg a felhasználók.
    Ezután ritkábban fognak megjelenni az eddig hasonló funkciót betöltő „Latest updates" szekciók a normál találati oldalakon, hogy a közösségi oldalakra jellemző „csevegőlistákkal" ne zavarják azokat, akik más források után érdeklődnek.Forrás: Pcworld

    Kidle 3 - Olcsó E-könyv olvasó


    Az okos tablet PC-k egyre nagyobb népszerűsége hozta meg végül a rég várt árversenyt az e-könyv olvasók piacára: az új Kindle 109 fontért, tehát kb. 14 ezer dinárért immár a szélesebb rétegek számára is elérhetővé vált. A szerkezet hivatalos neve Kindle Wireless Reading Device, de a gyártón, az Amazonon kívül mindenki csak Kindle 3-nak nevezi a legújabb verziót.
    Az olvasó e-ink kijelzőjének átmérője maradt 6 col (15,24 cm), de a tokozás mérete lecsökkent egy kicsit, mindössze 19 cm magas, 12,3 cm széles és 8,5 mm vastag. Súlya mindössze 241 g, könnyebb egy átlagos ponyvakötetnél, tehát a szerkezet tartása kevésbé terheli meg a felhasználót. Az elektronikus kijelzők ellenzőinek fogynak a kifogásaik, a legújabb generációs e-ink technológia kontrasztos, éles képet ad, ami nem tükröződik, és a legerősebb napfényben is olvasható a szöveg. Emellett hordozható: 3 GB szabad tárhelyére kb. 3500 könyvet tölthetünk fel, és a wi-fi kikapcsolásával egy hónapot elbír feltöltés nélkül (wi-fivel 3 hetet).

    c13kindle2
    Az Amazon boltján keresztül elsősorban angol nyelvű könyvek vásárolhatók meg, de USB-n vagy wi-fin keresztül a számítógépünkön lévő könyveket is fel tudjuk tölteni a Kindle 3-ra. Az interneten már számos magyar könyv érhető így el, a mek.oszk.hu-n például 8500 szerzői jog alól mentesült könyv, dokumentum található. Néhány új kiadvány megvásárolható e-book formátumban is a magyar internetes könyvesboltokban, de egy kis ügyeskedéssel kalózmásolatokra is rábukkanhatunk. Azokat a fájlokat, amelyeket a Kindle 3 nem tud megjelentetni, az Amazontól kapott e-mail címre elküldve megkapjuk olvasható formában, de aki ért hozzá, maga is megoldhatja az átalakítást. A teljes qwerty billentyűzetnek köszönhetően levelezni és honlapokat nézegetni is lehet, de a lassan frissülő kijelző miatt ez csak szükségmegoldásnak jó. Fejhallgatót csatlakoztatva mp3 lejátszóként, hangoskönyvként, vagy (egyelőre csak angol nyelvű) felolvasógépként is használható a Kindle 3.
    Érdemes magyarországi címre rendelni az eszközt, az amazon.co.uk honlapról, így megszabadulunk a vámkötelezettségtől és a horribilis hazai postailletékektől. A biztonság kedvéért érdemes futárszolgálatot választani a posta helyett. A Kindle 3 eladásai minden eddigi rekordot megdöntöttek az e-olvasók piacán, és ez a vásárolók számára sajnos azt jelenti, hogy a hatalmas kereslet miatt csak szeptember 17-e után teljesítik az új rendeléseket az Amazonnál. FORRÁS: Magyar Szó - Komputer

    GYÁRTÁSBAN AZ ÚJ Windows Phone 7

    Balogh Csaba - 2010. szeptember 

    Elkészült a Microsoft mobilos operációs rendszerének legújabb változata. A végleges Windows Phone 7-et már elküldték a készülékgyártóknak, innentől rajtuk a sor.

    Javában szivárognak a WinPho7-es telefonok, készülnek a böngészős és már a centit is vághatjuk a februári hivatalos bejelentés óta várt premierig. Jó hír, hogy már nem kell sokáig várni: a fejlesztői csapat blogján megjelent poszt szerint Redmond elküldte a gyártásra szánt szoftververziót a mobilóriásoknak. A WP7 kezdőképernyőjén élőben frissülnek majd az ismerőseinkhez tartozó dolgok, állapotok - ahogy ezt egy mai okostelefonos platformtól elvárjuk. A szinergia lehetőségét kihasználva mindegyik WinPho7-et futtató mobilon lesz egy dedikált Bing gomb, amellyel a menüből bárhonnan egyetlen gombnyomással elérhető lesz majd a Microsoft keresője. Az új Windows-ban lesznek gyűjtőpontok (hubok), melyek valamilyen tematika alapján rendezik nekünk egybe a különböző információkat. A People hub a közösségi oldalakról (Facebook, Twitter, Flickr) és a Windows Live-ról gyűjti majd össze az információkat. A Pictures hub neve magáért beszél, ahogy a Games hub nevéből is könnyedén kiköveztethető, hogy az Xbox LIVE rendszerrel történő integrációról van szó. Ezeken kívül lesz még Music + Video, Marketplace (a Microsoft alkalmazásboltjával kapcsolatos) és az dokumentumainkért, azokban való munkálkodásunkért felelős Office hub is.
    Forrás: Mobilport
    MEGJÖTT A NOKIA C6 
    Telenor nagyjából egy hónapja nem piszkálta komolyabban akciós ajánlatát, így épp ideje volt egy kis változásnak. Be is újítottak egy újdonsággal, a teljes billentyűzetes, érintőkijelzős Nokia C6okostelefonnal, mely két éves előfizetéssel már 48 990 forinttól megvásárolható (az ár függ a választott számlás tarifacsomagtól). Eközben viszont más érdekesség is történt, ugyanis a szolgáltatónál egyszerűen eltűntek az LG és a Sony Ericsson készülékek, a honlap szerint egyetlen ilyen modell sem kapható jelenleg a Telenornál. Bónusz, hogy e cikk írásakor a teljes kártyás kínálat helyén is nagy üresség tátong, tehát elvileg egyetlen mobil sem kapható ilyen konstrukcióban. Lehet, hogy olyan sikeres a Djuice, hogy mostantól csak számlás előfizetéséket árulnak?Nokia C6-00

    Nokia C6-00
    Forrás: Mobilarena

    RENDKÍVÜLI FRISSÍTÉS MINDEN WINDOWS RENDSZERHEZ

    Kiss Ádám Zoltán, 2010. 
    A Microsoft a múlt héten kavarodást okozó USB-tárolókon terjedő új fertőzés ellen kínál gyors és végleges védelmet.
    A hiba a .lnk kiterjesztésű parancsikon-fájlok kezeléséért felelős állományban található az összes Windows verzión, ügyesen megírt parancsikon fájllal rá lehet venni az operációs rendszert rosszindulatú kód futtatására. A „.lnk” rést kezdetben csak a Zeus botnet üzemeltetői használták ki a Stuxnet vírus terjesztésére. A Microsoft blogbejegyzése szerint azonban az utóbbi időben ezt a jóval veszélyesebb Sality.AT féreggel kombinálták az immár ismeretlen támadók, amely a legvirulensebb malware-nek számít az idén. Mivel a vírus egyik jellemzője, hogy villámgyorsan számtalan könyvtárba és fájlba másolja át magát, többek között a csatlakoztatott USB eszközre is, teljes eltávolítása meglehetősen bonyolult, ezért az első gyorsfrissítés nem is jelentett igazi megoldást. Július végén a Microsoft biztonsági szoftverei által védett PC-k több mint 20 százalékán regisztrálták a vírus jelenlétét, ezért volt a sietség, az átmeneti gyorsjavítás káros mellékhatása, hogy eltünteti a parancsikonok képeit a felhasználói felületről, így igen kényelmetlen volt használata. Mára a vállalat előállt egy jóval felhasználóbarátabb megoldással egy apró, mindössze 551 KB-os javítófolt formájában. A legkényelmesebben a Microsoft Update szolgáltatás segítségével letölthető és telepíthető folt alkalmazása mindenképpen javallott, erre utal az is, hogy a Microsoft a szokásos előre beütemezett frissítési időszakaszaitól függetlenül, soron kívül tette elérhetővé a javítást. Forrás: Prim

    Népszerű bejegyzések

    Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

    Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

    Globális vidék