Margit Zoltán: 2010. 12. 12. - 2010. 12. 19.

2010. december 14., kedd

Nobel-békedíja a korunk hidegháborús eszköze?

A Nobel-békedíj vagy béke-Nobel-díj egyike az öt Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, Oslóban adják át.
Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott „legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.”
Pénteken Oszlóban az üres széknek és a falon logó képnek átadták a Nobel-békedíjat. Az öttagú Norvég Nobel díjkiosztó bizottság nem első vakmerő döntése. Tavaly ebben az időben Barack Obama, nekünk magyaroknak kedves gyümölcs névhordozója kapta meg úgy, hogy még semmit sem tett érte, viszont látnoki tehetségét a jelölő bizottságnak nem vonom kétségbe. Ők értelmezhették már Nostradaus  lázalmai jövendölését (Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus, 1503.december 14. - 1566.július 2.) Miszerint Obama fogja a békét kiharcolni a földön: „A nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéséért.” Egy év után azért van változás e téren főként, ha a Wikileaks oldalait olvassuk!
A következő vakmerő döntése a Nobel díjkiosztó bizottságnak Liu Hsziao Po (Liu Xiaobo) bebörtönzött kínai ellenzékinek mondott politikusnak adományozták a 2010 es béke Nobel-díjat. A minősítés a következő volt:"Az alapvető emberi jogokért Kínában folytatott hosszú és erőszakmentes küzdelméért"  Liu 2008-ban  kezdeményezője volt  a demokratikus reformokat - egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt - követelő Charta 08 kiáltványnak. A kínai hatóságok azonban nem értékelték dicséretre méltónak tevékenységét, és tavaly december végén tizenegy év börtönre ítélték "államellenes felforgatás" vádjával az ország egyik legismertebb ellenzéki személyiségét,  a Tienanmen téri 1989-es, diákok vezette, demokráciát követelő megmozdulások egyik veteránját. 
E döntés komoly bonyodalmat is okozott a diplomácia világában, ki gondolta volna, hogy válság ide-oda van fontosabb dolga a világnak is, ez érthető is, mert az országok nem mennek tönkre csak az államot alkotó nép. A válság csak a szegényeknek jelent valamit a gazdagnak meg azon fől a feje, hogy hogyan jöhet ebből is ki még-gazdagabban.
Az államoknak meg azon fől a feje, hogy a szentesített ideológiájuk mellett hogyan tudjanak kardoskodni. Megint összecsapott kelet és nyugat, talán atom tenger-alatt "járók" is pozíciót váltottak a hadurak sakk tábláján a Nobel díjkiosztó bizottság döntése alkalmából. Mi zajlik a kulisszák mögött? Az erősödő Kínát kell most-már lelassítani-legyöngíteni? Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be: eszközeink nagyobb hányada Kínából származik (ruházat, háztartási gépek-berendezések, számítógépek...) Az volt a lényeg nyugatnak, hogy olcsó legyen, amit a "fogyasztói" társadalomnak asztalára kell tenni. Az olcsó árú kétféle képen hozható létre: 1.) kispórolt nyersanyag 2.) olcsó munkaerő. Kicsit személyesen is gondban vagyok az alapvető emberi jogok kérdésében. Amennyiben állami érdek van mögötte a demokratikus nyugat is megsérti azokat nem csak a autokratikusnak mondott kelet. A kettő között azért nem lehet éles párhuzamot vonni, főként nyugat közvéleményét azért tiszteletben tartják a nyugat államberendezései, míg kelet rendőri-katonai brutalitással válaszol ilyen esetekben is, e téren keletnek van mit fejlődnie!  Kína egyértelműen hidegháborús beavatkozásként tekinti a Nobel békedíjkiosztó bizottság döntését, ahogyan az államok a Wikileaks oknyomozó portál 250 000 diplomáciai anyagát, amely 2001. szeptember 11. erkölcsi, morális és anyagi kárának megfelelővé egyenlítette ki. Laden helyett most Assange a "sárkány" neve, Kínában meg Liu Hsziao Po. Teroristák ők vagy békeharcosok? A Terminátor c. filmben sem volt tisztában az emberfia, hogy a kaliforniai kormányzó az államok oldalán áll vagy az ellenséget szolgálja. 
Kína ha nem önmagával foglalkozna és makacskodna, rájött volna, hogy Liu Hsziao Po-ból sikertörténetet kovácsoljon, mint Hollywood a Terminátorból. A nyugat elfogadta Kína sikertörténetét, úgy tűnik Kína ezt nem fogja fel. Nyugat kitünteti állampolgárát ők meg börtönben nyomorogtatják.  Kínai technológia fejlődést mutat, míg ideológiában alul marad ez előbb utóbb hatalmas belső feszültséget fog okozni, melyet tankokkal sem lehet szétoszlatni.
Mit hoz a jövő? Nekifeszül e egymásnak kelet és nyugat? A válság, a Wikileaks, Liu Hsziao Po vészes előjelek, amit nem értelmeznek megfelelően?
Ma van Nostradamus születésnapja egy kicsit rá emlékezve "leporoltam" a port Wikipédiában magyarázott próféciairól, egy prófécián fenn akadtam:
A harmadik világháborúról, mely legvitatottabb prófécia:

"Arab vezér, Mars, Nap, Vénusz az oroszlánban.
Az egyház uralma a tengeren összeroskad,
Perzsia táján közel jó egymillió készen
Bizáncot, Egyiptomot kígyókkal(?) megtámadni."
"Béke közeleg egy oldalról és háború
Soha nem volt szorongatás ilyen nagy,
Sírnak férfiak és asszonyok, ártatlan vér a földön,
És ez lesz Franciaország egész széltében."
"Tűz a levegőégből a királyi épületre,
Midőn a háború fénye alábbhanyatlik,,
Hét hónap nagy háború, gonosz emberek halála,
Rouen, Evreux a királynak nem fog hiányozni."
A lecke adott, lehet összeesküvés elméleteket szőni, a béke az két háború közötti áldott állapot maradt a Föld nevű bolygón.
Az Úr 2010. éveben az államok Wikileaks-ot olvasgatott, Kína hidegháborúról álmodott, Liu Hsziao Po börtönben raboskodott, Oszlóban Nobel üres széke várakozott.
Margit Zoltán

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin