Margit Zoltán: 2021. 03. 14. - 2021. 03. 21.

2021. március 18., csütörtök

Brother Of Mine - Laibach




Ali čutis pogum,
Ki ga je dvignila zarja
V borbi za lepoto sveta?

Bodimo močni kot garači,
Prižgimo kres v vseh ljudeh!

Mi smo kovači vere v vstajenje,
Mi smo življenja divji smeh!

In gladnih ne izmuči.

Ali čutis pogum,
Ki ga je dvignila zarja
V borbi za lepoto sveta?

Bodimo močni…


Brother Of Mine

Brother of mine,
do you feel the courage, that was wakened by the red light
of dawn in the fight for the beauty of the world?

Brother,
let us light the flame in every man!
Let us be strong like the working army, brother;
in the holiest of secrets
we are premonition and prophecy,
we are life's wild laughter!

In us is a hunger, that wakens to life
and that does not torment the hungry.
My brother, open your eyes and

GO WITH US UNTO THE NEW LIGHT!




2021. március 16., kedd

A bűnbak nyavalyás…



Ki a felelős azért ami történik? Kit kell megkövezni? Megbélyegezni? Ismét keresztre feszíteni? Máglyára lökni? Kerékbe törni? Kényszertáborba küldeni?

Régi szólamok, a társadalom tehetetlensége mögé bújt hataloméhes trónbitorlók minden korban lázasan igyekeztek az igazságot titkolni, megmásítani, tudják, hogy a megoldás a figyelem elterelésére a bűnbak megjelölése…

A közelmúltban sem volt másképpen, egyesek gyermekkorunk eredendő és apáról-fiúra öröklődő bűnével uralkodnak felettünk életöltőkön keresztül, amikor is elhitették velünk a szeplőtelen fogantatást, a paradicsomi állapotokból való száműzetést, kígyó általi sátáni összeesküvések közepette, mi meg bűnben fogantatott bűnősök vagyunk azóta is…, bár semmi közünk ezekhez az eszmefuttatásokhoz meg felsorolt bűnökhöz!

Gördítsük vissza egy picinykét az idő kerekét, mert hajlamosak vagyunk a gyors feledésnek áldozni!

Jöttek is mentek a perecskék, szemezgettem egy párat, hogy érthetőbb legyen a ma világa, mert a módszerek változtak az eszme maradt...

Boszorkányüldözés

A boszorkányoknak kikiáltott vagy a vádak alapján boszorkánysággal foglalkozó vagy ahhoz kötődő személyek üldözése. Gyakran a tömeghisztéria nyomán indították meg ezen üldözéseket. A boszorkánykultúra és a kereszténység ellentmondásos kölcsönhatásának eredményeként alakult ki az európai boszorkányüldözés, amely tömeges formában egészen a felvilágosodás koráig, a 18. század végéig tartott. (!)

„Minden boszorkányság a test vágyaiból ered, amely a nőben határtalan. A nők ingadozóbbak hitükben, mint a férfiak, könnyebben befogadják a külső hatásokat, azonkívül fecsegők, és képtelenek eltitkolni egymás elől gonosz fortélyaikat, s minthogy gyengék, titkos eszközökhöz folyamodnak, hogy nyerhessenek…. A havivérzés idején annyira telítve vannak nedvekkel, hogy fortyog a vérük. Lélegzéskor mérgező pára árad ki az orrukból és szájukból, és bárkit megbabonázhatnak. Hitük gyenge, és ez vezet a boszorkánysághoz.”


Mi is volt a bűnük?

A pogány hit követői az egyház ellenségeinek, vetélytársainak számítottak. Ezért a régi vallás isteneit az új vallás ördögeinek nyilvánították. Azokat pedig, akik nem tértek át az új hitre, a Sátán híveinek tekintették. A boszorkánysággal megvádolt emberek az esetek többségében becsületes keresztény nők és férfiak, egyedül maradt özvegyek stb. voltak, akiket szépségük, érdeklődési körük, megközelíthetetlenségük, netán esetleges szakmai tudásuk miatt (például bábaasszonyok, akiknél túl kevés újszülött halt meg, vagy füvesasszonyok) az őket körülvevő közösség megbélyegzett és kivetett. Az egyházi bírósághoz a közösségek világi vezetői nyújtották be a perkérelmeket.



Giordano Brunót hat éven keresztül „gyóntatták”, de mindhiába. Az 1600. február 8-án kihirdetett ítéletben ötször is elhangzott, hogy a vádlott „megbánás nélkül, hajthatatlanul és mereven” ragaszkodik eretnekségéhez. Igen szembement a „középkori mainstream*”-nek.

„Bruno nézeteiről: számtalan világ létezik; a lélek egyik testből a másikba vagy egy másik világba vándorol (→ reinkarnáció); hogy egyetlen lélek egyszerre két testben is formát ölthet (→ bilokáció?); hogy a mágia hasznos és megbízható; hogy a Szentlélek nem más, mint a világszellem […]; hogy a világ öröktől fogva létezik; hogy Mózes a csodákat mágia segítségével hajtotta végre és hogy jártasabb volt a mágiában, mint a többi egyiptomi; hogy törvényeit ő maga találta ki; hogy a Szentírás megtévesztés; hogy ördögök áldásos tetteket tudnak véghezvinni; hogy csak a zsidók származnak Ádámtól és Évától, a többi ember két lénytől, akik egy nappal előbb lettek teremtve. Hogy Krisztus nem Isten volt, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel […] nem pedig keresztre feszítették; hogy a próféták és az apostolok istentelenek voltak, és hogy néhányukat varázslóként felakasztották. Nem is érnék a végére, ha minden agyszüleményét vissza akarnám idézni, amelyeket Bruno könyveiben és személyesen állított. Röviden szólva mindennek hajthatatlan védelmezője volt, amit pogány filozófusok, valamint régi és új eretnekek felhoztak. Bruno egész idő alatt egy szót sem szólt, csak egyszer nyilvánult meg fenyegető hangnemben: „Lehet, hogy nektek, akik ítéletet hoztok, több okotok van a félelemre, mint nekem, aki elszenvedem azt.” A városvezetők emberei a börtönbe vezették (a vádlottat), ahol még nyolc napon keresztül fogva tartották, biztosítva annak lehetőségét, hogy visszavonja tévedéseit; de mindez hiába. Ezért küldték ma a máglyára. Amikor halála előtt elébe tartották a Megfeszített képét, keserű megvetéssel visszautasította azt. Nyomorúságosan pusztult el az izzó lángok közt, és talán épp azon volt, hogy lemondjon a világokról, amelyeket kigondolt. Így bánnak a rómaiak az istenkáromló, istentelen emberekkel.”

-Caspar Schoppe katolikus író Bruno tanairól

Mi is volt a bűne?

Azzal a kijelentésével haragította fel leginkább az egyházat (több száz évvel megelőzve korát), hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges…

Modern kori boszorkányüldözések

-Európában az utolsó, boszorkánynak kikiáltott, skót spiritiszta Helen Duncant,a 20. század közepén, a második világháború idején ítélték el, akinek azonban 1951-ben Winston Churchill megkegyelmezett és elavult sületlenségként jellemezte a vádat.

-A világ némely részein, többek közt Dél-Afrikában és Indiában, a mai napig történnek boszorkányüldözések.

-1999-ben gyermekek ellen irányuló boszorkányüldözésről számolt be a BBC Kongóban.Tanzániában azért gyilkoltak meg idős asszonyokat, mert vörös szemük miatt azt gondolták róluk, hogy boszorkányok.

-Az Egyesült Államokban 1999 decemberében egy oklahomai diákot tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert állítólag boszorkányságot használt tanára ellen.

-Kenyában legalább 11 személyt, köztük 3 férfit lincselt meg és égetett el a tömeg az ország nyugati részén 2008 májusában. Azzal vádolták őket, hogy listát készítettek a falu lakóiról, akik ellen boszorkányságot használtak, majd egyenként kipipálták a nevüket, ahogy elhaláloztak.

-2010 decemberében legkevesebb 12 embert lincseltek meg Haiti egyik déli megyéjének néhány településén, mert az áldozatokról úgy vélték, hogy készakarva terjesztik a kolerát. A csoportokba verődött feldühödött lincselők a boszorkányoknak tartott szerencsétleneket bozótvágó késekkel és kövekkel ölték meg, majd holttestüket az utcán elégették.


Galileo Galilei (Pisa, 1564. február 15. – Arcetri, 1642. január 8.) itáliai fizikus, csillagász, matematikus, természettudós. A fizikában az elsők között honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának (és a többi természettudománynak). A csillagászatban ugyancsak az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére. Eredményei ellentmondtak az uralkodó ptolemaioszi, geocentrikus világképnek, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban a könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. A katolikus egyház csak 1992-ben érvénytelenítette az ítéletet.

Mi is volt a bűne?

A „súlyos tévedés és eretnekség gyanúja” . „Eppur si muove! - Mégis mozog!” … 350 év után felmentik, mert lőn világosság elliptikus pályákon tényleg valami mozog és nem lapos, neki is sokat jelentett e felmentés a porai fellélegeztek…



Lehetne tovább szemezgetni, felesleges, mert valahol a cél és eszköz szentesíti a tettek mezejét. A válságok, nehézségek okait nem okozóira ildomos hárítani, hanem elviselőire, így az alkotó bölcsen megbúvik, lapítva és hasznot remélve, majd a „vihar” elmúltával hangos megmentő szerepében tetszelegve szüreteli le a babérokat, mert a tömegnek áldozat kell, ehhez lett szoktatva, ezt követően ballagunk a következő spekuláns válságba…

Szükségszerű a leegyszerűsített okmagyarázat az újrakezdéshez, bonyolult társadalmi problémák megoldásához ill. a megoldáshoz vezető út szájbarágós konzultációk magyarázatához, mint ha közösen próbáljuk megoldani illúzió keltésének mechanizmusában az egyén véleménye számítana is valamit…

A közösségi médiában lekommunikált gyors válaszok taktikája a nyerő, bármennyire is valótlan a válasz, két részre kell szakítani a történetet, a helyeslők és ellenzők táborát meg kell alkotni (kommunista / kapitalista, lapos-föld / ellipszoid, hívők / hitetlenek, hatalom / ellenzék, jobboldal / baloldal, liberális / populista, vírushívők / vírustagadók…). Morális, politikai, büntetőjogi felelősség nem esik egybe, akkor a bűnbak adja a megoldást. Szociálpszichológiai vizsgálatok alapján a közös gyűlölet sokkal erősebb a közös szeretetnél és erősebb köteléket biztosít a közösségen belül. Soha nem felejtem el amikor köszöntik egymást a béke jelével, ezt követően pár pillanat múlva már egymás torkának ugranak…

Igen a bűnbak adja a közösség akcióerejét és biztosítja a mobilizálhatóságát. Mi hozza létre a bűnbakúságot? Az idegenség, kisebbségi helyzet és eltérés az egyén ill. csoport normáitól. Itt jön a kreativitás a kiszemelt egyéni ereje és gyengesége. A bűnbak áldozat, de lehet a társadalmi rangjából fakadóan összetartó erő is csoport számára, amellyel növekszik az önbecsülés szintje. Fontos, hogy a tömegből kitűnjön pozitív vagy negatív irányban. Alapvető esélyes a bűnbakságra, aki a közösséget gyengeségeire, kételyeire, sebezhetőségeire, szakmaiatlanságára emlékezteti vagy figyelmezteti. Érdekes játszma ez, mert a vezetők, megmondóemberek véleményformálását e társadalmi-lélektani tényezők nem befolyásolják csak eszközként használják a médiában népámításként, a döntésük a neveltetésükből, kapcsolatrendszerből, szubjektív megoldások másolásából, ill. anyagi haszonszerzésük motivációjaként adódik. Viszont jó, ha döntéseiket kiszemelt bűnbakok által okozott kényszerhelyzetre, szükségállapotra kendőzik, így a turpisság takarásban marad…

Utána olvastam e világunk egyetlen betegségben szenved (mily könnyű medika tanoncnak lenni ma), maszkot hordunk, távolságot tartunk, kezet mosunk, ha kell és nem, oltakozunk, vigyázunk egy-másra és ennek ellenére terjed a nyavalya…

Időközben indokolatlanul beindult a megbélyegzés vírus tagadókra / oltástagadókra. Átolvastam e modern boszorkányok,Giordano Brunók,Galileo Galileik... számlájára felhozott vádakat, nem vírustagadók, tisztában vannak a fogalommal, nem tagadják az oltást sem, csak a krízis kezelési módszerek eredménytelenségét kritizálva vívták ki újra vezetők, megmondóemberek szimpátiáját, akik a jól bevált módszerek alapján hatalmukat féltve bűnbakot formáltak ismét belőlük is, e régi jó módszert látom új-köntösben felruházva, az örök kérdés: ki is van hatalmon és ki hozza a döntéseket/határozatok, hát talán nem az ellenzék? Igen a hatalom keze meg van kötve, meg tiszta vizet önt a pohárba közben átlépi saját árnyékát és a hosszú éjszaka legsötétebb óráját követi a hajnal, de addig a mások áttörtek a falon...(A trónok harca-R.R. Martin) Ne tessék mindig rosszra gondolni!

A nyavalya, így lett ismét bűnbak és mivel nem hagyja magát, bűnbak is a nyavalyás...

Margit Zoltán


Idén több Adria kevesebb Balaton, ha megérjük...

*A mainstream angol nyelvű szakkifejezés. Szó szerinti fordítása: „főáramlat”, „fősodor”. A valamely tudomány vagy művészet célközönségének és szakértőinek többsége által elfogadott és támogatott irányzat megjelölésére használatos. Minden területnek és minden kornak, korszaknak megvannak a maguk uralkodó, azaz mainstream irányzatai, amelyek háttérbe szorítják az alternatív, azaz underground irányzatokat.

Régebbi véset:

2021. március 15., hétfő

TO LOUIS KOSSUTH



1877

Light of our fathers' eyes, and in our own
Star of the unsetting sunset! for thy name,
That on the front of noon was as a flame
In the great year nigh thirty years agone
When all the heavens of Europe shook and shone
With stormy wind and lightning, keeps its fame
And bears its witness all day through the same;
Not for past days and great deeds past alone,
Kossuth, we praise thee as our Landor praised,
But that now too we know thy voice upraised,
Thy voice, the trumpet of the truth of God,
Thine hand, the thunder‑bearer's, raised to smite
As with heaven's lightning for a sword and rod
Men's heads abased before the Muscovite.


Poems and Ballads Second Series  
                                                                 By 


KOSSUTH LAJOSNAK

1877

Algernon Charles Swinburne

Apáink szemefénye is azóta.
Esthajnalijó csillagunk! neved -
mely délbe láng volt nagy idők felett,
hogy harminc év előtt állott a próba

s orkánosan rázkódott Európa
villámba, szélbe - még ma is nevet,
s új korban új kor hirdetője lett.
De nem a múltért dícsérünk, hunyóba,

Kossuth, ki szívünknek, mint Landor, áldott,
hanem mivel a hangod most kiáltott,
az Isten trombitája, és a rossznak

most törsz neki villámszóró kezeddel,
s kardoddal, melynek éle nem veszett el,
most vágsz oda a zsarnoki orosznak.







A zenekarral 2021 március elején gondoltunk egy nagyot és Monokra utaztunk, Kossuth Lajos szülőfalujába. A célunk az volt, hogy közönség nélküli koncertet rögzítsünk március 15-re, mert úgy gondoltuk, hogy a nemzeti ünnepre való emlékezés nem maradhat el még ezekben a nehéz időkben sem, amikor tombol a járvány a világban. Miután ezt a szándékukat közé tettük a közösségi médiában, több ezer e-mailt kaptunk nem csak Magyarországról, hanem az egész Kárpát medencéből és a tengeren túlról is, Ausztráliától Amerikáig. Sok ezer iskola, óvoda, középiskola, magyar közösség jelezte, hogy szeretne velünk ünnepelni a virtuális térben. Ez a műsor nem akar több lenni, mint ami. Itt állunk előttetek emberközelben, sallangok és manírok nélkül. Itt állunk azon a színpadon, ami a járvány előtt az életünket jelentette. Úgy zenéltünk, hogy nem tudjuk mikor tehetjük ezt meg legközelebb. Szerettünk volna emlékezni és örömet okozni nektek. Szerettünk volna veletek ünnepelni és most hogy ezt személyesen nem tehetjük meg, reméljük, hogy a virtuális térben eljut minden magyar emberhez ez a video. Szívünket lelkünket beletettük, hogy megidézhessük március 15 hangulatát és erősítsük az összetartozást és a hitet mindannyiunkban, hogy bárhol is vagyunk szétszóródva a világban, magyarnak lenni igenis jó ! 

Szeretettel: Kiss Kata Zenekar 

e-mail: info@kisskata.hu 
Tel: +36305881301 

A film elején elhangzik Kossuth Lajos 1890. október 20-án Torinóban elmondott beszédének részlete mely minőségében is eredeti fonográf felvétel. Hegyi - Füstös István református lelkész találta 1977-ben. Kossuth Lajos a legkorábban született ember akinek a hangja meg van örökítve. /Jogi tulajdonosa a Hungaroton / 

Köszönet: 

Bártfay Emese, Monok Polgármesterének A filmet készítette a Vajtó Produkció rendezte: Vajtó László A Kiss Kata Zenekar: ének-Kiss Kata zongora: Bikics Tibor gitár: Möntör Máté basszusgitár: Kiss Gergő Nyenyec dobok: Eisenhoffer Péter hegedű: Tóth Ádám hegedű, vokál : Nagy Dóra hangtechnika : Lakatos Dávid, Kádas Csaba 

Sajtókapcsolatok: 

Kristóf Hajnalka +36302189268
 kristofhajni@gmail.com 
Koncert szervezés: Kiss Kata menedzsment +36305881301
 karacsv@gmail.com 
Instagram oldalunk: 🎯 https://bit.ly/3gtwz58​ 
📸 YouTube csatornánk: 🎤 https://bit.ly/3cmQkZK​ 


Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin