Margit Zoltán: 2011. 12. 04. - 2011. 12. 11.

2011. december 9., péntek

Gitro's bloglines project




Present:


Gitro's bloglines project : 
First a Gothic project!
Guitar, Drums, Effects - TIBOR MARGIT
2011.
Video - Gitro's bloglines

2011. december 8., csütörtök

2011. december 5., hétfő

Volt egyszer egy titkos ügynök...



Szaszovszky József - Legenda nemcsak gyerekeknek

Volt egyszer egy titkos ügynök,
úgy nevezték: Miklós püspök.
Mürának volt püspöke,
s Istennek volt ügynöke.
Segíteni, hogy lehetne,
valami jót hogy tehetne,
úgy, hogy észre se vegyék,
ezen buzgott a derék.

Élt akkor egy szegény ember,
nevelgetve türelemmel,
szeme fényét, virágát,
három árva leányát.
Hogyan adja férjhez őket,
honnan vegyen három vőket,
feje egyre ezen főtt,
s szegénysége nőttön-nőtt.

Hírét vette Miklós püspök,
Isten küldte titkos ügynök,
milyen nagy a szegénység,
hogy elkél a segítség.
Ki jár erre inkognitó?
Titokzatos ablaknyitó.
Kivesz, betesz valamit?
Csak az Isten tudja, mit.

Mikor felkel másnap reggel,
elámul a szegény ember:
kincset lel az ablakba’,
lányát férjhez adhatja!
Így jár másnap, így harmadnap,
egyszer sem üres az ablak!
Ablak és szív kitárult,
szegénység, bűn elhárult.
Így segített Miklós püspök,
Isten küldte titkos ügynök,
kinek neve ma nem más
nagy szakállú Mikulás. 



 

Leselkedő, a Mikulás eljő?



Donkó László: Leselkedő

A Mikulást egy este
a sok gyerek megleste.
Megleste. És mit látott?
Csinálta a virgácsot,
s belerakta puttonyba.
Jaj, csak tán nem azt hozza!
Nagy csizmáját krémezte,
azután meg fényezte.
Mit tett még a puttonyba,
a sok gyerek megtudta,
cipőjében mind benne
lesz is holnap reggelre.
Lesz ott minden földi jó:
arany alma, zöld dió,
csokiból lesz valahány,
a sok gyerek várja már.
Azért titkon egy este,
a Mikulást megleste...


2011. december 4., vasárnap

Corruptio 2011 - a közérdek végett romlik a helyzet Szerbiában?



Közeledik az év vége és újra a mérleg serpenyőjébe került a társadalmi ügyeskedő választott emberi faj megveszthetőségi osztályzata. A világválsági éhség újra a szegényeket tette még-szegényebbé, úgy ahogyan vagyon írva, az alanti térkép vörös színe sehogyan sem akaródzik világosabbá válni. A jóléti társadalmak sárga színe jelzi, hogy a "rendszert" nem kell kenegetni, hogy olajozottan működjön...




A Transparency International felmérése szerint Szerbia mutatói romlottak, jelenleg a 86. helyet foglalja el a korrupciós ranglétrán. Tavaly a 78. helyen voltunk, ami a korrumpáltság becsült szintjének növekedését jelenti. A mutatókat politikusok és gazdasági elemzők különbözőképp értékelték.183 országot rangsorolt a Transparency International csütörtökön közzétett korrupciós listáján, amelyen Szerbia 3,3-as mutatóval – ez tavaly 3,5-ös volt – a 86. helyet foglalja el. A listán a 10-es mutató a legkevésbé korrumpált országot jelzi, az 1-es a leginkább korrumpáltat.



A Transparency International véleménye szerint Szerbia legnagyobb problémája az igazságügyi rendszer lassú reformjában, a korrupcióellenes törvény be nem tartásában, a politikai pártok közszférára gyakorolt hatásában, a döntéshozatali folyamatok átláthatóságának hiányában, a felesleges procedúrák meglétében, és azon intézmények kapacitásának hiányában keresendő, amelyeknek a törvények betartását kellene felügyelniük.

A Transzparens Szerbia elnöke, Vladimir Goati arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas szintű korrupció ellehetetleníti a gazdasági fejlődést. Szerinte a korrupció növekedésének oka az igazságügyi rendszer lassú reformja mellett a sok hibában, az intézmények gyengülésben, és a pártok ténykedésében keresendő. Goati a politikai pártokat a „korrupció generátorainak” nevezte.

Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia programigazgatója kijelentette: habár Szerbia rangsorolása nem különbözik jelentős mértékben a tavalyitól, az eredmény azt mutatja, amit sokan régóta tudnak – korrupció tekintetében a dolgok nem mutatnak javulást az országban.

NÉZŐPONT KÉRDÉSE

A kormány Korrupcióellenes Tanácsának elnöke, Verica Barać a rangsoron elfoglalt helyet azzal magyarázta, hogy Szerbiába visszatért a 90-es évek értékrendje. Ez a rend nem olyan kifejezett, mint akkor volt, de hasonló vezetési stílusokat lehet ma is felfedezni az igazgatóbizottságok vezetésében és a törvényhozásban is. Baraćot nem érte meglepetésként a hír. Aki figyelemmel kíséri ezt a területet, annak ez nem meglepetés – mondta. Ezt alátámasztva arról beszélt, hogy az országos felügyelőségi rendszer nem dolgozik teljes kapacitással, és hogy „az igazságügy reformja sikertelen”.

Ivica Dačić belügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: nem jó, hogy Szerbia rontott a pozícióján, de az Európai Bizottság jelentésében másmilyen megállapítás olvasható. – Szerintem mindenek előtt az EB jelentését várjuk, és nem másokat – mondta Dačić, hozzáfűzve: a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium jelentős fejlődést mutatott a korrupció elleni harcban. Szerinte amikor a korrupcióról beszélünk, akkor különbséget kell tennünk az „apró” és a „rendszerbeli” korrupció között. – Vannak, akik azt mondják, hogy a rendőrségen belül azért van jelen a korrupció, mert a forgalmista vagy a határon dolgozó rendőr, aprópénzért, eltekint a szabálysértéstől. Nagyobb veszélyt jelent a rendszerbeli korrupció és a közbeszerzések során fellelhető korrupció – tette hozzá a belügyminiszter.

Nada Kolundžija, a Demokrata Párt magas rangú tisztségviselője a felmérés kapcsán kijelentette: biztos abban, hogy ma Szerbiában a korrupció elleni harc hatékonyabb mint volt, az intézmények működnek, a most tapasztalható korrupciós ügyek bíróság elé kerülnek, és a törvénytelenségeket elkövetők elnyerik a büntetésüket. Kolundžija szerint a szerbiaiaknak azért lehet olyan érzése, hogy nőtt a korrupció, mert az utóbbi időben nyíltabban beszélnek róla.

A Szerbiai Egyesült Régiók elnöke, Mlađan Dinkić szerint a korrupciónak akkor lehetne elejét venni, ha rend lenne az országban, amire viszont Szerbiában „húsz éve nincs példa”.

RADIKÁLIS VÁLTOZÁS KELLENE

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa szerint az államnak radikálisan meg kell reformálnia a korrupció elleni harcát. – A rangsor azt bizonyítja, hogy létezik egy, öt éve tartó, egy helyben topogás trendje – mondta, hozzátéve, hogy ez a jelentés gyakorlatilag azt mutatja, hogy oda jutottunk, ahol öt éve voltunk. Šabić a legfontosabbnak azt tartja, hogy a pénz elosztását tegyék átláthatóbbá.

Miroslav Prokopijević közgazdász szerint politikai és gazdasági szempontból is rossz hír a tegnapi. A Betának nyilatkozó Prokopijević elmondta: – A rosszabb helyezés azt jelenti, hogy valamivel kevesebb befektetés várható az országban, az üzleti tekintélyünk is csökken, és plusz kiadást is jelent. A korrupció ugyanis olyan, mint egy tolvajtevékenység. Új bevételek nem születnek belőle, csak a meglévőket osztják le – mondta Prokopijević, aki szerint több jelentősebb nemzetközi pénzintézet figyeli ezt a jelentést. A közgazdász szerint félő, hogy a közeljövőben tovább romlik a helyzet. – Születendőben vannak olyan törvények, amelyek, ha elfogadja őket a parlament, csak rontani fognak a helyzetünkön – mondta a közbeszerzési törvény tervezett változtatásaira utalva.

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének munkatársa,Vladimir Gligorov szerint Szerbiát nagyon korrumpált országnak tartják külföldön.




Közérdekként kell kezelni, hogy a "megmondók" mindent megtehetnek, érdekes ez az "átmeneti" demokrácia, ahol "közérdek" végett romlik évről évre a helyzet, mit lehet tenni? Semmit, ez itt már szokásjoggá vált... 


Talán csak annyit lehet tenni vasárnap lévén, hogy menjünk el a templomba és gondoljuk át, Krisztus urunk történetét, szegénységét, jászolban való születését, rövid e világi életét és a koncepciós per általi kereszthalálát a korrupció jegyében... A rendszer romlott volt akkor is és az maradt ma is...Képmutatók, farizeusok...Fénylik a csillag az égen három király indult útnak napkeleten...és kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát...talán egyszer az e világi királyok is követik e példát és a szegényeknek adnak ilyesféle alamizsnát!


Forrás: Magyar Szó, Transparency International, Youtube.


Letölthető: WHAT IS THE CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX?

Kapcsolódó: Korrupció* mint jus consuetudinarium** és a három majom bölcselete***...

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin