Margit Zoltán: 2019. 01. 13. - 2019. 01. 20.

2019. január 19., szombat

Imis a Béjci meg a százados Gyász utca lovagjai...

Az Úr második év ezredének tizennyolcas számmal ellátott évében, Kecskemét városában három délvidéki atyókfia, úgy szépen elázva neki indult az éjszakának.

Imis a délvidéki suttyó, aki a negyvenes éveit bőven tapossa, de a tinédzserkori lázadását most éli ki. Olyan "Hülye, azért nem vagyok" tiltott reklám szlogen arca is lehetne, kobakra biggyesztett "szemcsivel", nyakörvvel ellátva és a kötelező papucs-fehér sport zoknival felfegyverkezve. Villódzó szemeivel izgága varjú tekintetét másolja, aki folyamatosan a környezetét mustrálja, nehogy lemaradjon valamiről, kimaradjon valamilyen csíny tevésből. Egyszerűsítve ő az, aki a rossz fát biztosítja a tűznek!

Béjci a "béke gyermekeként" a múlt század hetvenes éveiben ragadt, a "maligán" fok szintben való tartása, úgy nála alap! A környék kocsmáinak, presszóinak látogatója, a béke szeretet radikális szószólója! A leszerbezésre begyullad, azt követően szerb nótákra mulat! Ő a mindenkori dualitás, örök ellenzéki, minden rossz a mindenkori kormány felől jön, ennek ellenkezőjéről őt meggyőzni lehetetlen és értelmetlen feladat! Ő a csipet csapat ideológusa.

Százados a fáma szerint  balkáni háborúkat megjárt közlegény, aki altiszti rangig tolta magát a katonai rang létrán, - tartalékosként! Imádja a "military-style"*-t. Vegyes az öltözéke, jugó sereg surranó, NATO terep színű pantalló, horvát roham sisak és a kiegészítők: talán orosz harci penge, olyan "specnaz"-os, bloetooth zene lejátszó, meg egy piacos bringa, mellyel eljár a melóba, meg "Kecó" jellegzetes helyeit látogatja, mint pl. a "Lesz Vigaszt" vagy egyéb "moonshine"** mérő helyet, mivel a bringának kell üzemanyag, a nyeregben ülőnek meg jókedv! Egyértelmű, hogy ő csapat logisztikai felelőse, haditervek kiötlője a terep képének ismerője!

A társaságot a sors boronálta össze, hasonló a hasonlót, ellentétes az az ellentétessel alapon. Munkát kerestek Kecskeméten, mivel szülőföldjükön beszűkült a lehetőség, pedig milliárdokat pumpálnak oda, hogy az választott magyarnak igencsak jól menjen a "csili-vili"*** autonómia, a választottnak jól megy a többségnek meg sehogy, de ennek nem az a célja, hanem a migráció serkentése, ugye milyen csavaros a politika! Innen úgy tűnik, hogy az elvándorlást a sors hozta, onnan meg a sors viszi, végén a soros megmondja, vagy a sors!?

Megesett, hogy a fő hadiszállást biztosító szálló kispadján nagy lett a hangoskodás, meg a vita, egyenes arányban az elfogyasztott árpa üdítő és égetett energia ital (moonshine) mennyiségével, megkérve felszólította őket a porta szolgálat, hogy vigadni kívül tágasabb, mert a robotoló osztály a hardverét és szoftverét pihentetni szeretné, új munka erő és kedv létrehozása céljából!

Így a mester hármas a külső energia pályára lépve, felcsapott alkalmi turistának Kecskemét éjszakáját felfedezve!Az út sem ment simán, mert a Kupa italbolt zárva, a Póker presszó éppen a fogadási idő végét járta, így félig meddig "elázva" ördög bújt a vonóba!

Százados mutatóujját felemelte és elrikkantotta magát: - Irány a torony!
Erre Béjci: Melyik torony?
Százados: Melyik, melyik, hát a Malom torony!
Béjci: Mit akarsz te a malomba, nincs nálunk búza!
Százados: Hallgass! Arra megyünk! Ott 'tán még van 'pija!
Odaértek a Malom üzlet központba, minden üzlet zárva.
Imis megszólal kajánul röhögve: 'Pijanista!

Mit volt mit tenni tovább kellett menni, ha benn van a vőfény, akkor az hívogat! Félig berúgni meg hiába kidobott pénz! Az alkalmi turistáink megérkeztek Szabadságtérre, pontosan "kígyózva-kígyózóan" a Kodály Zoltán (Psalmus Hungaricus) emlékműhöz.
Béjci nézegeti, nézegeti: -Ez valami politikus emlékmíve! Tudom én, hallottam már róla!
Százados: Egy francot! Ő kérlek szépen, zenész volt! Amott van a politikus! Mutat ellentétes irányba a Kossuth szobor felé. Majd mély lélegzetvétellel katonásan vigyázva vágta magát és elkezdte teli-torokból:
-Kossuth Lajos, azt üzente elfogyott a regimentje, ha még egyszer, azt üzeni mindenkinek el kell menni! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!
Erre "képbe ugrik" Imis felemeli három ujját az égnek és rákezd: -Srbija! Srbija!
Százados megálljt parancsol!
-Ez nem az a nóta! Az a nóta amott van, nem itt van! Ne tessék keverni a szezont a fazonnal!
Imis: -Akkó mé hoztuk magunkkal a Szerb zászlót, he?
Százados: - Kérlek szépen, mert odahaza a Délvidéken a kínai szaküzletben csak az volt kapható! A seregnek meg kell zászló, anélkül nem tud vonulni! Ott a címerdombon-iránydombon láthatod milyen messze van Srbija kilométerekben, na! Odaténferegtek az iránydombhoz tájékozódni, erre már a távolból diszkréten figyelő rendőrök közelebb értek a hangoskodó tömeghez.
A csapat nem vette észre a közeledő járőröket és meglepetten reagáltak a szép jó estét polgárok köszöntésre!
Karhatalom: -Önök mit hangoskodnak ? Talán veszekednek?
Százados: -Á nem! Csak diskurzust folytatunk, hogy merre menjünk, mert eltévedtünk!
Béjci: -Itt ez a négy templom fogságba ejtett minket! A pravoszláv (Ortodox), amott az albán (valamikori Neológ zsinagóga) az a buzogányos (Református) meg a "mijenk" (Nagytemplom)!
Karhatalom: Ki ejtette önöket fogságba, a templomok?! Honnan jöttek, merre tartanak?
Imis: -Vajdaságbúl, a Gyász utca felé tartanánk ott a szállásunk! Meg "gaszterbajterok" vagyunk!
Százados: -Nem gaszterbajter, hanem munkavállaló!
Karhatalom: -Gyász utca? Az meg hol van?
Imis:- Hol lenne, a "kupás italbótná" a "pókerpresszó" felé!
Karhatalom: Jász utca ugyebár! Nos most eligazítás fog következni és a járőrök útba igazították az illuminált várost-nézegető turistákat.
A csapat megindult Szent István szobor felé, ott még a Százados tartott egy rövid történelem órát,  augusztus 20-i palicsi pörköltevésről beszámolót, majd rágyújtottak egy csavartra, de Béjci elejtette az öngyújtót és megfordultak az ellenkező irányba...A kecskeméti Rendőrkapitányság épületénél összenéztek, majd jó irányba fordultak...
Kettő óra kígyózó-kígyózás után elértek a Gyász utcába, ott Béjci önállósította magát és eltűnt az éj leple alatt, mint szürke-szamár a ködben. A többiek nyugovóra tértek.

Időközben a Gyász utca lovagjai Imis meg Béjci levitézlett, elhagyta Kecskemét városát, Százados áll a vártán, kőkeményen kitart, talán már ezredesi rangban lehet? Így lett a három vajdasági atyókfia: Imis, Béjci meg a Százados Gyász utca lovagja, a délvidéki kesergő sors megtestesítője...igyál vizet majd ráfizetsz...Az utcának nincs neve, vagy Gyász utca?!

E történet mese volt-e, döntse el a nagyérdemű nyájas olvasó! :)

Margit Zoltán





*Katonai stílus
**Abszint, de lehet zúg szesz, pancsolt szesz - http://abszint.com/2017/09/20/moonshine/
***Csillogó-villogó mennyei állapot

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin