Margit Zoltán: 2013. 04. 28. - 2013. 05. 05.

2013. április 29., hétfő

Visszásságokra akart rámutatni - nem kapott szót!




Megijedt a zentai városvezetés egy civil szervezettől 
- botrányos visszásságokra derül fény

Hétfőn délben került sor a zentai Városházán az ünnepélyes átadásra, melynek során a civil szervezetek kapták meg a pályázati úton nekik megítélt összeget. Pontosabban a szerződés aláírására került sor. A polgármester, Ceglédi Rudolf köszöntője után, Kosiczky András községi tanácstag nem adott szót Czabafy Ágnesnek, a Wass Albert Követőinek Asztaltársasága civil szervezet vezetőjének, aki sérelmezte a szólásszabadság ilyen-mérvű arcul-köpését. Az általa elmondani kívántakat teljes terjedelmében közöljük. A Pannon Tv munkatársai is készítettek a botrányról egy rövid interjút - de félő, hogy a cenzúra nem engedi majd ma este a híradóban műsorra tűzni. Hírportálunk részletes beszámolóval a témáról holnap jelentkezik. S most jöjjön az ominózus fel(nem)szólalás:

Tisztelt Önkormányzati Elöljárók, Kedves Megjelentek!

Nagyon szép és dicséretes azon fáradozása a zentai Önkormányzatnak, melyet a kultúra megőrzése és továbbadása érdekében fejt ki. Az már némi foltot és árnyékot vet rá, hogy akárcsak a politikában, úgy már a magyar egyetemes kultúrában is felüti a fejét a megkülönböztetés. Ha józan ésszel és érvvel csinálnák, nem is lenne semmi baj. A jelenleg kialakult helyzetben a valamit magára is adó, értéket valló és őrző civil szervezet nem vesz részt benne.

Nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy a politika célja az oktatás, a kultúra lezüllesztése – és nem az értékek megtartása, fejlesztése.

Nem vagyunk megsértődve, inkább megbántva, hogy közel egy évtizedes munkánkat ilyen mértékben „díjazzák”. A lehető legkevesebb támogatással. Megtehetik, az Önök kezében a pénz és a döntés. Csak tessék tükörbe nézni, ha maguk elé tesszük ezt most! És adjanak elfogadható és kielégítő magyarázatot arra, hogy miért kell a politikának ide is begyűrűznie? Olyan szervezetek kaptak háromszoros, négyszeres támogatást (hozzánk képest), akik alig másfél-három éve alakultak, akiknek vezetői közel állnak a jelenlegi politikai vezetéshez, vagy maguk a vezetőik is a hatalom részesei. A beadott fellebbezésünkre egy silány, önmagát meghazudtoló, semmitmondó választ kaptunk azoktól, akik eleve a döntést hozták meg. Jogállamban ilyen nincs. Az abszurd, hogy azok bírálták a fellebbezést, akik a szégyenteljes döntést meghozták. Egy magára valamit is adó önkormányzat ezek után, figyelembe véve a sok jogi és egyéb szabálytalanságot, megsemmisítené a pályázati eredményt és új pályázatot írna ki. Sajnos, ezt mi nem fogjuk megérni.

Irodalmi körünk megalapításának az volt a célja, hogy megpróbáljunk tenni azért, hogy Wass Albert szellemisége, humanizmusa minél szélesebb körben elterjedjen itt és városunk, sőt országunk határain túl is.

Ennek érdekében számos szavalóversenyt, irodalmi estet, színházi előadást és találkozót szerveztünk – mindig telt-házas közönséggel.

Örömmel láttuk, hogy mindig több és több lelkes diák jelentkezett a szavalóversenyeinkre – s nem csak községünkből…

Büszkén emlékeztetjük Önöket, hogy egész Vajdaságban csak Zentán található Wass Albert emlék kopjafa, melynek felállítását az író fiai személyesen köszönték meg nekünk. Azt hiszem erre nem csak a szervezetünk, hanem Zenta város is büszke lehet!

A korábbi években a városunk vezetői mind tudtak a munkásságunkról, és örömmel eljöttek a rendezvényeinkre.

Mindezeket figyelembe véve a város által nagylelkűen megszavazott támogatást köszönettel – visszautasítjuk, mert Wass Albert szellemisége 20 ezer dinárért nem eladó!!!

Mondani valómat és gondolataimat Wass Albert soraival zárom:

„és maradok ez úton, míg csak élek
töretlen hittel ember és magyar”.

Czabafy Ágnes
a Wass Albert Követőinek Asztaltársasága elnöke
/DélHír/

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin