Margit Zoltán: Good bye sajtószabadság!

2011. november 22., kedd

Good bye sajtószabadság!


November 22. : Szép napot Mindenkinek!

144 éve született Ady Endre

1318 – A magyar főpapok panaszt emelnek XXII.János pápánál, mert I. Károly király a győri várat tartozékaival együtt elvette a püspököktől, és a világiaknak adományozta.

1613 – Bethlen Gábor bevonul Nagyszebenbe.

1934 – Belgrád az I. Sándor ellen elkövetett királygyilkosságban való részvétellel vádolja Magyarországot a Népszövetségben.

1949 – Kezdetét veszi a Standard-per, melyben hamis vádak alapján kivégzik Geiger Imrét, a Standard vezérigazgatóját és Radó Zoltánt, a Nehézipari Minisztérium főosztályvezetőjét, a többiek, így Kozma László későbbi egyetemi tanár megússzák kisebb-nagyobb börtönbüntetéssel.

1956 – Melbourne-ben megkezdődnek a XVI. nyári olimpiai játékok rendezvényei.

1985 – Felavatják az M5 autópálya első szakaszát, mely Budapestet és Ócsát köti össze.

1990 – Tiszaújváros felvette mai nevét Tiszaszederkény és Leninváros neve után.  

2012 – A vajdasági magyar sajtó szégyennapja

A "négyek" levele az "egyeknek" czímezve:

1. A MNT által „Média stratégiának” nevezett dokumentum tartalmilag nem elfogadható. A javaslat, a vajdasági magyar sajtó jelenlegi állapotfelmérésén kívül, nem rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek a magyar nyelvű írott, illetve elektronikus sajtó helyzetének rendezését, fejlesztését szolgálnák.

2. Indokolatlanul előtérbe helyezi azokat a médiumokat, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) magas rangú tisztségviselői alapítottak (többek között a jelenlegi MNT elnöke is), majd a MNT teljes vagy részleges társalapításába kerültek át. Fejlesztésükre további közpénzeket fordítanak, ezzel is növelve egyéni üzleti érdekeltségüket, részesedésüket ezekben a médiákban.

3. A sajtószabadság szempontjából elfogadhatatlan újságírói „viselkedési kódex” bevezetését szorgalmazza, ami nem más, mint a VMSZ teljes párt cenzúra, és ellenőrzés bevezetése a MNT leple alatt. Ez hatványozottan vonatkozik az Újvidéki TV és Rádió magyar nyelvű adásaira, hiszen közszolgálati szerepet töltenek be. A stratégiában előre jelzett átvételüket követően, teljes egypárti rendszer bevezetése következne a vajdasági magyar médiában. Állításunk igazolására elegendő belelapozni a MNT már ellenőrzése alatt lévő Magyar Szóba, Hét napba, illetve néhány perc erejéig belehallgatni, illetve belenézni a Pannon TV és Rádió műsoraiba.

4. Tiltakozásunkat fejezzük ki azon gyakorlat ellen, amelyet a média stratégia elfogadásával legitimálnánk. Hogy az MNT által alapított írott sajtótermékek ingyenes szétosztásán keresztül, egyoldalúan politikailag befolyásolják, valamint, közpénzen toborozzák a lehetséges szavazókat a végzős középiskolások körében.

5. A MNT által javasolt „Média stratégia” igazi szerepe, hogy ürügyet, hivatkozási alap legyen az összes magyar nyelvű médium átvételére. Ilyen, és ehhez hasonló irányvonalakat előirányzó dokumentumok elfogadására már volt példa Szerbia közelmúltjában. Elegendő csak a Szerb Tudományos Akadémia „Memorandum”-át említeni.

6. A felsoroltak értelmében, arra kérjük az értelmiségieket, egyházi méltóságokat, akik a MNT-ban szavazati joggal rendelkeznek, NE SZAVAZZÁK MEG a „Média stratégia” javaslatát. Ne engedjék meg, hogy Önökre, és a „szakmára” hivatkozva merényletet kövessenek el a vajdasági magyar média ellen.

Ennyi, legalább lesz mire hivatkozni a teljes pusztulásig, mert az "egyértelműen - egyek" megfogják szavazni a "médiájuk stratégiáját" az holt-biztos!


Apraja falva története:


Ez a történet apraja-falvában zajlik a törp-picurok egyszer "hatok" egyszer "négyek" úgy érezték, hogy Hókuszpók a nagy mágus veszélyt jelent rájuk és ismét leakar számolni velük, mint ádáz ellenségeivel! 

Megint Ügyifogyi okozta a gondot, mert tollat ragadt és körmönfontan  betűt-betű után vésett a papirusztekercsbe!  Szijamijaú arra járt (Hókuszpók macskája a rettegett cenzor) és rátalált az irományra, sebtiben futott Hókuszpokhóz a hírrel! Hókuszpók elolvasta az irományt felkiáltott: "Töpörödött törp ördögök, ezt még megkeserülitek!" Rögtön összeröffentette udvari tollnokait és jól kimérte rájuk a vászon csíkot, úgy pirosan - vastagon! Okoska a fő-gonosz töpörödött törp, mert ő csak írogat-írogat és mérni nem lehet, hogy mire pályázgat, de ne feledjük el Ügyifogyit sem! Ő keveri a nyusziport a kakaóban! No jöjjön csak közelebb, majd kimérek rá a lapátnyéllel úgy nyomban! Törpilla a kis-szende, tündi-bündi, csak a tükör előtt illeg-billeg, és más a szépészeten kívül nem érdekeli! Ne hadjuk ki Duli-fulit sem barátjával a reményteljes Törppicurral a kezében! E szóra Szijamijaú felkapja a fárkát és odanyávog Hókuszpóknak: Azok szóra sem érdemesek! Szóra sem, szóra sem,de engem förtelmesen idegesítenek! Mennydörgős krucifix !!! Grrrr!!! (itt fütyülni szoktak a filmben...).

Hókuszpók miért is sokallt be ennyire? Egyszerűen egyértelmű a válasz: -mert megijedt, hogy a töpörödött törp ördögök lenyúlják a vájlingot, amiben olyan finom, mézes-mázos ígéreteket főzött mind ezidáig! E csoda-vájling birtokában még az erdő villámgyorsan fogyatkozó népe is nekik kezd hinni és nem az ordas-farkast képviselő Hókuszpóknak!

Vészhelyzet van Hókuszpók háza táján, mert a törpikék okosodnak, találtak valami füvet, csodafüvet és szépen halkan suttogják a történeteiket, így veszélyben van Hókuszpók imázsa, pöre ám egy király gatyában! A legrosszabb (ezt suttogva és guggolva mondom) valami varázsszerkentyűt is használnak, amellyel a világba kiállatnak vagy írnak a rossz-seb tudja miféle ördögi szerkentyű jutott a kezükre! Mivel ördögi a szerkentyű a nagy fehér mágus áldása kell nékünk, talán azzal féken tartjuk a töpörödött törp ördögöket, imigyen morog a szája-sarkából a nagy Hókuszpók! Sebtiben követet küld áldás ügyében!

Így zajlik az élet a békés törpikék háza táján és mi lesz a folytatás, azt még nem árulom el ill. csak annyit valaki nagyon ordít valami olyat: Lessz nektek cenzúra töpörödött törp ördögök, ha addig  élek, csak érkezzen az áldás!!!

Jó éjszakatát gyerekek!

Margit Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin