Margit Zoltán: Kihirdették a nemzetitanács-választások végeredményét

2010. június 10., csütörtök

Kihirdették a nemzetitanács-választások végeredményét

Történelmi kontextusban
2010. június 09. 19:06Virág Árpád


Nagy kihívást jelentettek Szerbia számára a június 6-i kisebbségi nemzeti tanácsi választások, hiszen az állam történetében először választották meg a nemzeti közösségek szerveit ilyen módon – fogalmazta meg tegnap Belgrádban a Köztársasági Palotában Svetozar Čiplić emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, a vasárnapi választások hivatalos eredményeinek kihirdetésén, melyen jelen voltak a kisebbségügyi minisztérium, a Központi Választási Bizottság képviselői, valamint magas rangú nemzetközi tisztségviselők.
– Összesen tizenhat közösség választhatta meg képviselőit közvetlen módon, további három esetben ún. elektori, vagyis közvetett szavazás volt – ami valamennyiükben közös, az az, hogy nagy politikai felelősséget vállaltak ily módon fel, mely ugyanakkor jelentős változásokat is hozhat az adott közösség politikai életében – hangsúlyozta Čiplić.
A képviselőket közvetlen úton választó 802 727 szavazásra jogosult polgár közül 436 344 iratkozott fel a megfelelő választói névjegyzékre, s ezáltal formált jogot a voksolásra.
A választások végeredményeit Tordé Rozália, a Központi Választási Bizottság elnöke ismertette. Ezek szerint a magyar nemzeti tanácsi választásokon a bejegyzett választópolgárok 55,46 százaléka vett részt. A Magyar Összefogás listája a szavazatok 77,21 százalékának megszerzésével 28 mandátumhoz jutott a 35 tagú nemzeti tanácsban. Négy mandátumot szerzett a Vajdasági Magyarként Európába – Dr. Csengeri Attila lista a szavazatok 13,34 százalékával, a Magyar Remény Mozgalom – László Bálint, a Magyar Liga – Dr. Murényi Tibor, illetve a Kézfogás a Magyarságért – Polgári Mozgalom – Bunyik Zoltán és Rácz Szabó László listák pedig egy-egy mandátumhoz jutottak.
Az ország teljes területét figyelembe véve, a választásra jogosultak 54,5 százaléka járult az urnákhoz, a legnagyobb arányú részvétel, 77,05 százalék, a görög kisebbség esetében volt. A horvátok, a szlovének és a macedónok közvetett úton történő voksolás révén állítják össze nemzeti tanácsaikat.
Dimitriosz Kipreosz, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerbiai missziójának vezetője felszólalásában a voksolást az előírásoknak megfelelőnek nevezte, és, mint mondta, a közben felmerült technikai jellegű gondok nem befolyásolták a szavazás végeredményeit, nem változtathatnak a voksolásról kialakult pozitív képen. Kiemelte, történelmi kontextusban kell tekinteni ezekre a választásokra, melyek kétségkívül hatalmas előrelépést jelentenek nemcsak Szerbia, hanem az egész délkelet-európai régió demokratikus fejlődését tekintve is. Konsztantin Jerokosztopulosz, az Európa Tanács főtitkárságának tanácsosa is úgy vélekedett, hogy a választások során tapasztalt gondok elsősorban az efféle tapasztalat hiányának a számlájára írhatók.
Az eredmények ismertetésén jelen volt Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete is, akit a június hatodikai választások értékelésére kértünk meg.
– A nemzeti kisebbségi tanácsok választásai azért jelentősek, mert először kerül sor Szerbiában a kollektív kisebbségi jogok elismerése mellett egy valós kulturális autonómiaszerv létrehozására. Az adott lehetőségeket mindig ki kell használni, jómagam úgy vélem, a magyar közösség most megfelelőképp élt is e jogával. A gyors szerveződés és a megfelelő nagyságú részvételi arány, úgy gondolom, legitimálja is a végeredményt – mondta.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen előrelépésre lehet számítani most a vajdasági magyar politikában, tekintettel arra, hogy egy ilyen horderejű demokratikus kapacitással a hátterében alakulhat meg az új nemzeti tanács, a nagykövet elmondta, bízik abban, hogy az új összetétel a korábbihoz képest plurálisabb, színesebb, sokrétűbb mivoltánál fogva, nagyobb kollektív bölcsességgel tud majd döntéseket hozni.
– A különböző, egymástól eltérő véleményeket ütköztetve egy sokkal megalapozottabb munkára teremtődtek most meg a lehetőségek. Tennivaló akad bőven, arra számítok, hogy gyorsan fel fog állni a nemzeti tanács, megalapítja munkaszerveit, s hozzáfog azoknak a stratégiai feladatoknak az elvégzéséhez, melyek jelenleg a magyar közösség előtt állnak – nyilatkozta lapunknak a nagykövet.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-06-10_Tortenelmi_kontextusban.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin