Margit Zoltán: VUVUZELA...BRAND? -Yes!

2010. június 16., szerda

VUVUZELA...BRAND? -Yes!

Bár a mérkőzést még nem fújták le, és a küzdő felek nagy erőket mozgósítanak a győzelemért, jelen állás szerint a vuvuzela győzelemre áll a világ ellen.
Ha lenne valaki, aki nem tudná, miről van szó: arról az idegesítő, hangjával leginkább darázsraj zúgására emlékeztető hangszerről beszélek, amellyel a dél-afrikai labdarúgó-világbajnok ság hazai szurkolói szórakoztatják magukat. Ezzel az elmésnek nem, ám elmebetegnek annál inkább nevezhető szerkezettel az őrületbe kergetik az ellenfél játékosait, szurkolóit, és a tévékészülékek előtt ülők milliárdjait.

Utóbbiak miatt nem volt előre lefutott a mérkőzés. Mert kit érdekel, hogy a csatárokat, és főleg a kapusokat idegesíti a fülsiketítő zaj – ez csak keveset osztott és szorzott a pakliban. Hiába panaszkodtak a csapatok, hogy a futballisták nem tudnak a játékra koncentrálni – a vuvuzela miatt passzol rossz helyre a középpályás, pattan ki a kapus kezéből a labda.

A valaha fémből, mára inkább műanyagból készült vuvuzela használóit mindez a legkevésbé sem zavarta. Ráadásul a szervezők is kiálltak mellette, a fekete kontinens szokásaira, kulturális hagyományokra hivatkoztak.

A mérkőzés akkor vált szorossá, amikor a tévétársaságok is tiltakozni kezdtek. Mert hozzájuk is számtalan panasz érkezett, s nekik egyáltalán nem mindegy, hányan nézik az adást. Ennek alapján nyúlnak a zsebükbe a szponzorok, rendelik meg a reklámidőt a hirdetők. A műsor támogatóinak pénze pedig még a sokszor hivatkozott hagyományoknál is fontosabb. Így van ez akkor is, ha a szervezők a minap bejelentették: a vuvuzela marad, ez a hangszer ugyanis az
afrikai kultúra része, tessék erre tekintettel lenni.

Tekintettel azonban a hatalmas mennyiségű pénzre, én azt gondolom, ez a meccs még messze nincs lefutva. A világbajnokságnak csupán a legelején vagyunk, s bár az első gólt az idegesítő, a játékot és a nézők szórakozását tönkretevő vuvuzela szerezte, még minden megtörténhet. Még az is, hogy a sokat hivatkozott kultúránál és hagyományoknál a tévétársaságok érdekei mégiscsak fontosabbakká válnak. Majd meglátjuk, így lesz-e. Csupán pénz kérdése minden. És, ahogy mondani szokás: van az a pénz. Főleg egy focivébén.

Forás: http://www.metropol.hu/cimlap/cikk/585103

 Délafrikában élő ismerősöm jelenti:
"Kedves Mindannyian  -  Nézzétek, képzeljétek, hogy ilyen havazás volt tegnap az innen közeli hegyvidéken!  Itt most az europai decembernek megfelelő időjárás van  és a Futbal Világkupa egy-egy mérkőzése is hideg, esős időben játszodik le - mely persze megszokott az Északi Földtekéről jött csapatoknak, de itt bizony nem!"

Kedves délafrikai ismerősömet kérdeztem, hogyan viselik a VUVUZELA-t, válasza a következő volt:

Kedves Zoltán  -  A Vuvuzelával kapcsolatban annyit, hogy bár a Benszülöttek 'zajosak' , a Vuvuzela uj találmány  (nem tradicio - bár a Benszülöttek örömükben itt-ott 'trombitáltak' állat-szarvakon) csak egy 'szemfüles' (Kinai? Fehér?) üzletember ötlete, aki sejtette, hogy nagy keletje lesz ennek a trombita-szerü 'játékszernek' (amit a Világért sem vettünk volna gyermekeinknek Karácsonyra!!!) a Világ Kupa ünneplése körül!  És ime, igaza volt és 100,000 számra árusitja a Vuvuzelákat (Külföldi 'látogatoink is marokszámra veszik emlékkép!) és ilyen zajt még sosem hallottunk mostanáig!  Mintha egy Millionyi Méh-raj zugna szüntelenül!  Szerencsénk, hogy csak egy honapig tart a Kupa!
Attól tartok a VUVUZELA tovább fog zúgni délafrikában, mível a plasztika bomlásideje 100 év...remélem nem fog tömeges migrációt kiválltani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin