Margit Zoltán: Negligentia*...Vörös az iszap...

2010. október 11., hétfő

Negligentia*...Vörös az iszap...

*Hanyag gondatlanság (negligentia): Az elkövető nem látja előre magatartása lehetséges következményeit, mert elmulasztotta a „tőle elvárható” figyelmet vagy körültekintést.
Ország-világ előtt tudatosodott Kolontár és Devecser települések "vörös" agóniája. Az október negyedikei tragédia emberek sorsát pecsételte meg. Ahogyan ilyenkor bevett szokás ujjmutogatások és mellébeszélések tömkelege csenget le a médiákban. A tározókban állítólag "nem-csak" vörös-iszap volt, hanem az ajkai ólomkristálygyár savas maradékát is oda hordták, talán lúg közömbösítési céllal?  Szakemberek szerint a "vörös-iszap" 13-14 pH értékű lúgos anyag (NaOH-nátronlúg), amelytől emberek haltak meg és embereket "mart" meg, akiket jelenleg is kórházakban gyógyítanak. 
A földi javak megsemmisültek. Egy szempillantás alatt váltak dolgos emberek hajléktalanokká. A léttér súlyosan szennyezett, bár a hatóság emberei mindent megtesznek a "környezeti katasztrófa" enyhítésére, ahogyan vélhetjük hosszadalmas folyamat lesz a szanálás.
A felelősség feltárására beindult az állami apparátus. Magyarország Nemzeti Nyomozó Irodája -halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja végett nyomoz. A helybeliek attól tartanak, hogy a felelősnek vélt MAL Zrt a jog útvesztőjében kibúvót talál és az őket ért kár nem lesz megtérítve. A MAL Zrt viszont elhárít minden vádat, miszerint ők a szabályok és az idevágó törvények szellemében jártak el és mégis kiszabadult a "vörös" szellem a palackból...A cég jogi védelmi rendszerének alappillére a következő állásponton van: "működési körén kívül eső, elháríthatatlan külső ok"A jog tudósai helyzet elemzést tettek és több lehetőséget láttak elő: 
a.) A cég peren kívüli egyezséget kínál fel (felelősség elismerésével jár). 
b.) A peren kívüli egyezséggel nem a cég felel, hanem az egyén. (cég vezetői mentesülnek a felelősség terhe alól, viszont valamelyik beosztott-alkalmazott lesz az áldozati bárány)
c.) Veszélyes üzem tényét bizonyítják a hatóságok, akkor a cég objektív felelőssége áll fenn, vagyis független attól, hogy a cég vétkes e vagy sem, kártérítési felelőssége van.
d.) Amennyiben nem bizonyítják a veszélyes üzem tényét, akkor a cégnek nem kell kártérítést fizetnie...
e.) Előkerültek júniusban készült fotók, amelyek a WWF-nek (World Wildlife Fund- http://www.worldwildlife.org ) is el lettek küldve amelyeken látszik a vörös-iszap szivárgása...
f.) A MAL Zrt. elnöke, Tolnay Lajos továbbra sem érzi magát felelősnek az iszapkatasztrófa miatt; figyelmeztetett, hogy Ajka térségében igen magas lehet a munkanélküliség aránya, ha nem indul hamarosan újra a termelés - a gyár bezárása ezreket érinthet...
Mindenképpen a legfontosabb tény a jelen esetben a hanyag gondatlanság (negligentia): Az elkövető nem látja előre magatartása lehetséges következményeit, mert elmulasztotta a „tőle elvárható” figyelmet vagy körültekintést! Erre kell fényt derítenie a "vörös-iszap" alatt  Magyarország Nemzeti Nyomozó Irodájának! 
Orbán Viktor a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kármentő alap létrehozását indítványozta, megtoldotta:"A felelősök büntetése a kárral arányos szintű lesz". Egy kérdés fogalmazódott meg bennem, szabotázs történhetett e Kolontáron, tartva a Fidesz elszámoltatási akciójának folytatásának gátolása végett? Szerbiában Zoran Đindić miniszterelnök is az elszámoltatás áldozata lett, amikor is nyíltan felakarta számolni a korrupciót és a bűnösöket méltóan meg akarta büntetni...A válasz várat magára, bízom benne nem sokáig!
Egyértelmű a kolontáriak nagyobb része nem térhet vissza lakhelyére nekik új lakhelyet kell biztosítani. A Devecseriek helyzete is válságos , segítségre szorulnak! Soros György és Georg Pataki komoly segítséget ajánlott fel e célra.
Kérem a tisztelt publikumot, amennyiben teheti, segítsen a bajba jutottakon!
A Magyar Kármentő Alap számlaszáma:
belföldi utalásnál:11794022-22222222
külföldi utalásnál: HU 28117940-2222222222-00000000
Margit Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin