2011. február 9., szerda

Aetas semper aportat aliquid novi.Cui prodest?*

Megszokhattuk már az év elejét mindenféle statisztikai adatokkal kezdjük, mérlegelünk, év értékeléseket tartunk, honnan hová jutottunk. A tehetségünket fényezzük illetve a tehetetlenségünket magyarázzuk, annak szellemében ki hogyan zárta az elmúlt évet.


Egyiptomi papirusz - Mérlegelési jelenet a Halottak könyvéből

A magyarság számára fontos mondat a következő volt: "2010 az összefogás éve volt, 2011-ben átszervezzük az országot, 2012 már az elrugaszkodás éve lesz, 2013 az emelkedésé, 2014 pedig a gyarapodásé, mikor megérezzük, erőfeszítéseinknek volt értelme."  Viszont a következő mondat is megfontolandó: "mert aki eddig a becsületes munkában hitt, az azt látta, hogy a spekulánsok a sikeresek." Orbán Viktor miniszterelnök úr szavai ezek, amint látjuk nagy fába vágta a fejszét, mi bízunk abban elég erős lesz a fejsze!
Kelet-Európai társadalmi gondokkal kell szembesülni lépten-nyomon. A rendszerváltás (módszer váltás) következményeivel kell szembemenni. Horn Gyula (ex miniszterelnök) szerint a magánosítás nem volt igazságos, de törvényszerűvé vált. A gond, hogy a sikertörténetekről lemaradó milliók hogyan élik meg ezt nap mint nap, mert jogállamban a törvény karja a mérce az igazság meg odaát maradt. E pozícióból kell a becsületes munkát szembeállítani a spekulációval. Egyértelmű a spekuláció lett a sikerpálya ezidáig. Kíváncsi vagyok Horn Gyuláék igazságtalan törvényes "spekulációit" hogyan lehet az igazság és becsület útjára terelni?A déli-végeken még  a "törvényszerű" és nem igazságos magánosítás zajlik. Az "ingyen" részvényektől az idősebb populáció rögtön megvált a "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok" elv alapján, független attól, hogy a pénzügyi tanácsadók az ellenkezőre szólították fel őket, de ők nem hisznek az állam "spekulációiban" ezért visszaadták a lehetőséget és ők már nem tőzsdéznek inkább monopolyznak az unokákkal, mert így többre jutnak! Az állam még "táncra" hívja még őket, ugyebár itt van a Telekom, az áramgazdaság... magánosítása, remélem újra nem kell nekik az állampolgárságukat bizonyítani egy darab részvény ellenértékéért! 
Szerbiában a több mérleget lehet felállítani és pediglen, ha kettőezres évet nézem, akkor tíz évre rá 3O% alul marad az ország gazdasági ereje, itt lehet a világ válság témát fényezni. A jelenlegi "politikai" rombolás a következő "eredményt" hozta le a társadalomban:


2.OOO.OOO szegény ember
1.8OO.OOO  dolgozó
1.OOO.OOO munkanélküli
3.OOO.OOO eltartott
    5OO.OOO szociális segélyből élő
    65O.OOO rendszertelenül jut a béréhez
    13O.OOO dolgozik és nem kap fizetést érte
A munkaadók 17% fizeti ki a bért rendszeresen, 29.84O az "ingyen népi" konyhán jut betévő falathoz. (Forrás: Blic)


Válságos a helyzet, mert a "törvényes" magánosító mogulok tartanak a kezükben mindent, élet és halál urai és nincs erő, amely ezt gátolná és igazságos mederbe terelné. Kinek van haszna ebből? A politikusoknak akiknek a vagyona évről évre gyarapszik. Az állam megy tönkre a politikusok gazdagodnak. A nép szenved. A választottak rendelkeznek minden földi jóval. A módszer a közbeszerzések mögé bújva a közvagyon átvándorol magán tulajdonba érintve vállalkozásokat, amelyek az adott szektor adott szakpolitikusa felügyel, illetve ernyőszervezetei alá esik. A "tenderek" a közbeszerzésnél megjátszott színjátékok a közpénz törvényesen szublimál, elillan, amennyiben eljárás indul a "kétes" ügyletek felgönygyölitésére az rövidesen zsákutcába kerül, amennyiben egy törvénytisztelő rendőrbe, bíróba, közvádlóba üköznek, az másnap a munkanélküliek milliomos listáját gazdagítja és felzárkózhatnak a hárommilliós eltartott mögé. A lehetséges konkurenciát hogyan kell likvidálni egy tisztességes állami tendertől? Értelmetlen kiírásokat kell közszemlére tenni, melyek a föld nevű bolygón megvalósithatatlanok, de a kiváltságos vállalkozás még azt is megtudja valósítani, e egyszerű trükkel eltávolították a konkurenciát még a tender gondolatának lehetőségétől is, ettől a pillanattól szabad az út és törvényes minden! Mekkora összegről is van szó? Négy milliárd euróról! A törvényes-korrupcióra egy milliárd euró megy el a gazdagodó politikusok jóvoltából, de e kiváltság törvényesen jár nekik, mert a népért mindent megtesznek és csakis a nép érdekében cselekszenek. (Forrás: Korrupció ellenes ügynökség) Az államszegénységét hogyan lehet csillapítani? Adókkal, sorolhatnám a honatyáink kreativitását, feleslegesen. A célról kell inkább szólni, amivel teljes káoszt hoznak létere, miért teszik? Az ősi logika a zavarosban való halászás elmélete működik itt is. A kérdés meddig tűr a nép? Megoldás van e, avagy őrlődünk évről évre? Az ellenzéknek sincs semmi célja a hatalomra jutáson kívül utána folytatódik minden tovább ahogy már itt bevett szokás. Lesznek választások, lesznek, mondá egy ex miniszterelnök, de északhoz képest a különbség az, hogy itt délen a rossz és rosszabb közül kell kiválasztani a jót !?  


Egyértelműen, választásoktól függetlenül, Szerbia nem képes a reformokat végrehajtani, bár nagyon szeretne változtatni, csak ne kelljen változni! Rögös és kanyargós az út az EU felé.
A makróközösségben zajló tendenciák értelemszerűen a mikróközösséget is befolyásolják így a kisebbségi létben tengődő vajdasági magyarságot. A módszer a fent említettek alapján működik, bár újabb kecsegtető kijelentésre kaptam fel a fejem amelyet idézem: "...nem dölyfös hatalomgyakorlásra, hanem törődő gondoskodásra kell számítani..." E kijelentés gyakorlati háttere egész más képet mutat, de "ember küzdj és bízva, bízzál"  tétel alapján legyünk optimisták és várjuk be az igazság-voltát e kijelentésnek. 
Egy dologban egyezünk "...közösségünknek nincsen vesztegetni való ideje. Néhány területen oly sok mindent mulasztottunk el, mulasztottak el azok, akik helyzetben voltak, hogy minden késlekedés még nehezebb helyzetbe sodorná közösségünket".
Tessék cselekedni és másképpen gondolkodóakat megbecsülni, nem pediglen tűzzel vassal irtani, ha már újfent egy a cél és az akarat!


Margit Zoltán

*Minden korszak hoz valami újat. Kinek van belőle haszna?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék