2013. augusztus 3., szombat

Rossz ómenről hozott hírt a feketóti varjú


Hallom a varjakat károgni, igen, lassan de biztosan közeleg a tél, bár még a nyár kellős közepén bandukolunk. Mi zavarta fel a varjakat? Miért jöttek be a faluba, milyen rossz hírt hoznak? Mi az ami az ő világukat is felbolydította és úgy gondolták, hogy a falusiak tudtára kell adniuk? A varjú igen tanulékony és a madarak között legbölcsebbike, -holló* testvérével.

E tulajdonsága végett az igazságos Mátyás királyunk az útóbbit czímerére es ráfestetett. Az vítéz harcba menetelő messzeföldön híres feketesereg es a pajzsán, zászlaján ékesedett, dícső ídők voltak azok vala, amikor még az magyarnak vót szava...

A varjú és a holló eszközöket tud készíteni és használni (!). A legfontosabb őrszeme a tájnak, figyel és figyelmeztet. Az ember legtöbbször nem érti meg őket és nem is figyel rájuk, esetleg egy káromkodást ejt ki a száját, -a téli hidegben történő károgásuk idegtépő zaja végett, bár annak is jelentősége van, hírűl adják, hogy a termő földjeink pihenőre tértek, sokunkat, ez nem is érdekel a műtáplálék világunkban...

A varjú már érzi, hogy a létét is biztosító víz végveszélybe került? A több száz évet megélt bölcs életében, ekkora természeti pusztítást még nem látott folyton villogó szemeivel? Vagy csak a fészke alatti fa vibrálása kavarta fel, annyira, hogy az ember felé szállt magyarázatért? Reng a föld kár, de mijen kár! A varjú tudja már, amit mi nem, nagy lesz a kár...

-„-

Alföld, 2013.07.24.
Margit Zoltán


*Sok történetben keveredik a varjú és a holló. Mindkettőt az istenek hírnökének tartják, és mindkét madárnak köze volt az időjáráshoz, a hosszú élethez, balszerencséhez és a halálhoz. A varjút mindezeken kívül az ómenek, előjelek madarának tartották. Ravasz intelligenciája miatt összekapcsolódott a varjúformát öltött tündérek képével, akik ilyen formában követnek el csínyeket.

  A görög (és római) mitológiában a fehér varjak a hírhozó szerepében voltak, egy ízben azonban, amikor rossz híreket közvetítettek, Athéné istennő féktelen haragjában feketére festette a tollaikat. Apolló isten máshogy büntette meg a varjút, miután elküldte vízért, de a madár elfeledte feladatát és fügét csemegézett vízhordás helyett. Apollóhoz késve érkezett egy kígyóval a csőrében, majd azt hazudta, hogy a kígyó késleltette útja során, de az isten nem hitt neki. A kígyót felhajította a levegőbe, a hátára tette a varjat és a vizes kupát, majd megparancsolta Hidrának, hogy ne engedje a varjat inni, majd megtiltotta a varjúnak, hogy énekeljen. Így csak károgni tudott.

  Az ír kelta mondakörben Morrigan háború istennő nevéhez kötődnek a varjak. Két nővérével együtt képesek voltak felvenni a varjak alakját és feltűnésükkel jelezték a háború kezdetét.


Bevezető gondolat: "Víz és vízhiány a tájban. Mit (NE) tegyünk. Tájvízfórum – hozzászólalás. Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány Szeged-alsóvárosi rendháza Szegedi Közéleti Kávéház, Szeged, 2013.07.26."

Hozzászólás teljes szövege 
letölthető Pdf formátumban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék