2014. április 26., szombat

Csókán 19 darumadár pusztult el az EU által tiltott karbamát peszticid végett!A teremtéspusztulás sokadik része:

A madarak védelmét és tanulmányozását végző szerbiai egyesület bejelentette, hogy április 24-én Csókától keletre Feketetó település felé 19 mérgezett darut találtak a szántókon. Az elpusztult madarak tetemeit lehetett látni a területen …Az egyik a madár mindkét lábán műanyag gyűrűzést viselt, két darut megcsonkítva találtak, és lehetséges, hogy más állatok is mérgezettek lettek ezáltal.

Szegény madarak „Furadan”-al kezelt vetőmaggal mérgeződtek le. E növényvédő szer hivatalosan nincs Szerbiában forgalomban (!?), mely fő hatóanyaga a karbofurán, akkor hogyan került ide? Tehetnénk fel a naiv kérdést, nos ugyan -úgy, ahogyan a bombákból a szegényített uránium* az 1999-es NATO bombázások alkalmával (*radioaktív sugárzása nem jelentős, azonban a többi nehézfémhez hasonlóan erősen mérgező. )...


Furadant (karbofurán) a felügyelőség ez év júniusában teljesen visszavonja a forgalomból (addig a raktárakat szépen kiürítik határon innen és túl...). A megjelölt időponton túli alkalmazása esetén a büntetés fizikai személynek akár börtön is lehet, jogi személynek 700.000 és 3.000.000 szerb dinár kártérítés róható ki! Szerbiát ismerve sógor, koma, jó barát és a szerető nem esik semmilyen jogi kategóriába, a többi fizetni fog..., ráfizetni fog!

A karbofurán az egyik legmérgezőbb karbamát peszticid. Szisztémikus inszekticid, azaz a növényekbe a gyökérzeten keresztül jut be, és innen jut el a növény különböző szerveibe, melyekben koncentrációja eléri a rovarok számára mérgező értéket. Férgekkel szemben kontaktméreg. Növényekre és talajba juttatott, nem perzisztens inszekticid, akaricid és nematocid szerként használták.

A karbofurán tartalmú növényvédő szerek felhasználását és forgalmazását az Európai Unióban 2008 decemberében betiltották. A karbofurán erősen mérgező a gerincesekre, LD50 értéke szájon át patkányoknál 5–13 mg/kg, kutyáknál 19 mg/kg.

A karbofuránról ismert, hogy különösen mérgező madarakra nézve. Granulátum formájában egyetlen szemcséje képes megölni egy madarat. A madarak gyakran megeszik a peszticidek szemcséit, mivel összetévesztik azokat a táplálékul szolgáló magvakkal. A méreg elfogyasztása után nem sokkal elhullanak.

Hatása az emberre:

A karbofurán a széles körben használt inszekticidek közül az emberre az egyik legmérgezőbb (csak az aldikarb és a paration mérgezőbb nála). Mérgező hatását kolinészteráz-gátlás révén fejti ki, így idegméregnek (neurotoxin) tekinthető.

A belső elválasztású mirigyek működését is károsan befolyásolja, már nagyon kis mennyiség hatására is számos hormon szintjében átmeneti változások léphetnek fel az állatokban és emberekben is, ami többszöri expozíció után akár komoly reprodukciós zavarokat is okozhat. Egy vizsgálat szerint patkányokban szubletális mennyiségű karbofurán hatására a tesztoszteronszint 88%-kal csökkent, miközben a progeszteron, a kortizol és az ösztradiol szintje jelentősen (rendre 1279%, 202% és 150%-kal) nőtt.
A halálosnál kisebb mennyiség a herék számára is mérgező lehet. Kimutatták, hogy 0,4 mg/kg mennyiség hatására csökken a spermiumok száma és mozgékonysága, miközben az abnormális hímivarsejtek aránya nő.

Minél szegényebb egy közösség,
 annál kiszolgáltatottabb élővilága is!

Egézségünkre!
Margit Zoltán

Forrás:

Životinje  ,  Wikipedia

Képek:

Јожеф ГергејNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék