Margit Zoltán: "Az én juhaim hallgatnak a hangomra." (János 10,27a)

2010. május 13., csütörtök

"Az én juhaim hallgatnak a hangomra." (János 10,27a)


Korhecz: A Magyar Összefogás listája a leghitelesebb
A LISTAVEZETŐ SZERINT NEM CSAK AZ A FONTOS, HOGY EGYESEK MIT MONDANAK, HANEM AZ IS FONTOS, HOGY KI MONDJA
Május 12-én Szabadkán a Vasutas helyi közösség épületében mutatkozott be a Magyar Összefogás listája. A június 6-án sorra kerülő nemzeti tanács választásokon a szavazólapon ez a lista az első helyen szerepel majd, vagyis azok, akik a Magyar Összefogásra szeretnének leadni voksukat azoknak az egyes számot kell bekeretezniük. A szerdai lakossági fórum vendége dr. Korhecz Tamás listavezető, Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens és Báló Tibor törökbecsei tanár volt.
- A Kárpát-medencében elsőként a vajdasági magyarok fogalmazták meg azt az igényt, hogy a magyarság önazonosságát érintő kérdésekben a közösség választott képviselőinek kell a döntéseket meghozniuk – kezdte beszámolóját dr. Korhecz Tamás. – Ez egy természetes igény, és azt gondoljuk, hogy nem egy belgrádi miniszternek kell eldöntenie azt, hogy milyen tankönyvből tanuljanak a magyar gyerekek, hol legyen iskola, milyen tantervek alapján tanítsanak, vagy mit írjon a Magyar Szó. Ma eljutottunk oda, hogy végre megteremtődtek az alkotmányos és törvényes feltételei annak, hogy a magyarság közvetlenül, többpárti választásokon megválaszthatja azt az autonómia testületét amely döntéseket hozhat az állam helyett, vagy éppen az állammal együtt a vajdasági magyarságot érintő kérdésekben. Ezeket az eredményeket nem a szél fújta be az utcáról és nem Belgrádban születtek meg, hanem egy eredeti magyar politikai érdekérvényesítési folyamat eredménye – mondta dr. Korhecz, majd hozzátette, hogy az elért eredmények mások számára modell értékűek, de sajnos akadnak többen is a vajdasági magyarság soraiból, akik ezt a szellemi terméket semmisnek tekintik. A listavezető szerint ez egyfajta szuicid magatartás, de az irigység is szerepet játszik egyesek megnyilvánulásaiban. Június 6-án kiderül az, hogy vajon a vajdasági magyarság élni tud-e autonómia esélyével.
- A választók olyan embereket juttathatnak a döntéshozatal közelébe, akik képesek lesznek élni az autonómia esélyével. Az eredmények kézzelfoghatóak lesznek. A siker azonban nem garantált. A választásokon nem mindig az nyer, aki a legtöbbet tett le az asztalra. Bismarck szavaival élve a férfiak a legtöbbet vadászat után, háborúban és a választások előtt hazudnak, éppen emiatt nem árt az, ha az ember a voksolásra úgy megy el, hogy egy kicsit a szavak mögé tekint. Nem csak az a fontos, hogy egyesek mit mondanak, hanem az is fontos, hogy ki mondja. A Magyar Összefogás listája a leghitelesebb. A Vajdasági Magyar Szövetség a pártérdek helyett a nemzet, a közösség érdekét tartotta szem előtt, akkor amikor a listát felállította – fogalmazott dr. Korhecz. A vajdasági kormány tagja szerint a VMSZ önmérsékletet gyakorolt akkor, amikor a listát összeállították, hiszen a párt számára az összefogás mindennél fontosabb volt. A Magyar Összefogás listáját többek között a program határozza meg, olyan vállalások, amelyek számonkérhetőek, lekövethetőek lesznek.
- Az ember olyan személyekkel találkozhat a Magyar Összefogás listáján, akik 10, 20 vagy éppen 30 éve folyamatosan bizonyítják azt, hogy mennyire fontos számukra a magyarság, és ezt tetteikkel igazolni is tudják.
Dr. Korhecz Tamás elmondása szerint nagy megtiszteltetés érte akkor, amikor felkérték listavezetőnek. A felkérést annak ellenére vállalta, hogy tudatában volt annak, hogy cserébe sok mindent el kell viselnie, még az övön aluli ütéseket is, és egyesek rágalmazásait, hazugságait.
Dolinszky Árpád evangélikus püspök kifejtette: a nemzetiség megőrzése nem politika, hanem a megmaradás kérdése.
- Történelmi egyházaink évszázadok óta a magyarság ügyének hordozói. Úgy gondolom, hogy a Délvidéken az egyházaknak nyíltan fel kell vállalniuk a hitoktatáson keresztül az anyanyelv ápolását. Az egyházaknak arra kell törekedniük hogy részt vállaljanak a nemzet megmaradásában – mondta Dolinszky.
Báló Tibor törökbecsei tanár elmondta, hogy VMSZ-es politikusként került fel a listára, azonban már 29 éve mint pedagógus, népművelő tevékenykedik. Báló fejlesztési menedzsmenttel 1998 óta foglakozik, mint a helyi és a regionális fejlesztési központok tanácsadója, és több mint 100 hazai és külföldi program sikeres szerzője és kivitelezője.
Az előadások végén a lakossági fórumon résztvevők kérdéseket tehettek fel a vendégeknek.
Tomek Viktor

http://www.vajdasagma.info/cikk.php?ar=vajdasag&id=10198

IDÉZET: Gyurcsány: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin