2010. május 14., péntek

SUperMAN 2. ?

Legényanya 
(fekete-fehér, magyar vígjáték, 80 perc, 1989., 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott)


Történetünk szálai a messzi múltba nyúlnak vissza. Azokba a daliás időkbe, mikor Rátóton kitört a "demokráció"...

rendező: Garas Dezső
író: Schwajda György
forgatókönyvíró: Garas Dezső
zeneszerző: Mártha István
operatőr: Kardos Sándor
vágó: Tímár Péter


szereplő(k):


Eperjes Károly...............(Józsi, legényanya)
Garas Dezső................. (Béla a Kisbíró, Józsi apja)
Kállai Ferenc.................(Béla a Tanácselnök)
Pogány Judit.................(Rozi a Józsi anyja)
Kibédi Ervin.................... (Béla az Igazgató)
Eszenyi Enikő................. (Ágika)
Tóth Barnabás............... (Józsi fia)
Horváth József............... (Béla a Pap)
Andorai Péter................  (Béla a Doktor)
Szilágyi István................ (Béla a patikus
Kovács Lajos.................. (Béla a rendőr)
Fekete András................ (Béla a téesz elnök)
Szirtes Ádám.................. (öregparaszt)
Bata János..................... (Béla)
Narrátor:........................ Koltai RóbertRendkívüli esemény történt Rátóton. Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit - a tanácselnök után - Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. Hosszú ideig nem érdeklik a lányok, majd mikor összejön Ágikával, csodálatos módon ő marad terhes. De vajon a falunak szüksége van-e csodára? 
Én többször is megnéztem Garas Dezső alkotását, aki görbe tükröt tett a "nagy" rendszer elé. A film sokkal több, mint, amit a képi világa tükröz. Aktualitását nem vesztette "Rátót a nemdohányzó falu" –sőt, örök-érvényű lett! Kérem így választások után és előtt, különös figyelmet fordítsanak a tanácselnök választás részre, talán az ő választási rendszerük pontosabb választói akaratot sejtet...Aki nem látta nézze meg, lehet, hogy valamelyik karakter ráillik, netalán szomszédjára és a többi elöl és utoljáróra...
ÍZELITŐ:


NARRÁTORTessenek csak idefigyelni! Történetünk szálai a messzi múltba nyúlnak vissza. Azokba a daliás időkbe, amikor Rátóton kitört a demokrácia. Hogy honnan jött, ki hurcolta be, azt mind a mai napig kutatják a járványügyi szakemberek, de történelmi tény, hogy egyszer csak ott sétált a rátóti főutcán. De a rátótiak nem azért rátótiak, hogy mindenféle jöttmentet maguk közé engedjenek! Elkapták a nyavalyás demokrácia grabancát és kirakták a szűrét! Ha nahát azt rakhatták! Kirakták az alvégen, visszajött a felvégen. Zsákba kötötték, folyóba dobták. Délután visszajött a csordával. Na kitolunk mi ezzel a göthös demokráciával, mondták, s elhatározták, hogy vezetőt fognak választani, de szigorúan a demokrácia talaján! Roppantul tetszett a rátótiaknak, tanítójuk javallata, amint meghallották minden férfi ki a határba, le a nadrággal, le a gatyával, aztán zsupsz, fejjel be a szalmakazalba! Mindenki választhat és mindenki választható! Ekkor jöhettek az asszonyok. Futottak is serényen, jöttek, mentek, jártak, lestek igen kigúvadt szemekkel, mert nem volt ám kicsi a tét. Akit erről a fertályáról felismer az asszonya, így szólt tanítójuk bölcs fortélya, az legyen a falu vezetője! Igen csak kapkodták magukat az asszonynépek! Volt aki háromszor-négyszer is végigment a nem éppen rövid soron! Már-már kudarccal fenyegetett a választási rendszer, mikor megkésve bár, de lihegve megérkezett Juliska, a kanász felesége. Jószerivel körül se nézett, máris ment egyenest az ura hátsójának. Béla, az anyád úristenit, húzd fel a gatyád! Nosza lett is nagy ünneplés erre! Végre meg van a falu vezetője! Méghozzá nem is akárhogyan, hanem szigorúan a demokrácia talaján került magas hivatalba a nép egyszerű fia. Most tört ki csak az igazi bélaság. E naptól kezdve nem keresztelt pap, nem anyakönyvezett tanács más névre fiúgyermeket csak Bélára. Béla lett mindenki, a kocsmárostól a juhászig, a sekrestyéstől a kisbíróig, sőt még a falu bikáját is Bélának hívták. Ha kitüntettek egy Bélát, minden Béla úgy érezte, ő kapta az elismerést. Ha megbüntettek egy Bélát, az sem okozott nagy gondot a Bélák között. Történt például, hogy a kovács egyszer rajtakapta az asszonyt, hogy a segéddel fújtat. Ritka higgadt ember volt a kovács, nem csinált az semmi hacacárét, csak felemelte mind a kettőt, be a műhelybe, ott előbb megizzította őket, majd olyan szép cifrakaput kovácsolt belőlük, hogy Fazola Henrik is megirigyelhette volna! Hanem hogy-hogy nem, egy hónap se telt el, jönnek a kovácsért, viszik akasztani. Megijedtek a rátótiak! Ez az egy kovácsuk van! Mi lesz velük, ha ezt is felkötik! Ismét csak az iskolaigazgató jött rá a megoldásra. Kovács igaz egy van, de szabóból van kettő! Ez is Béla, az is Béla! Adjuk oda az egyik szabót a kovács helyett, mindegy, hogy melyiket kötik fel, egy még így is marad! Bizony, ennyi szép előny származik abból, ha mindenki Béla. A boldogság és nyugalom kicsiny szigete lett Rátót, és lenne ma is, ha…Ha?
...
Béla, a rendőr: De hát hogyan fogjuk ki?
Béla, a tanácselnök: Na most. Mit csináljunk?
Béla, az igazgató: Gondolkodjunk.
Béla, a tanácselnök: Mondjad Bélám!
Béla, az igazgató: A dolog pofonegyszerű. ki kell merni a vizet, azt ott marad a béka!
...
Béla, a pap: Baj van Béláim, baj van! Hová merjük ezt rengeteg vizet?
Béla, a tanácselnök: Semmi pánik barátaim. Gondolkodjunk…Mondjad Bélám!
Béla, az igazgató: Ássunk egy akkora gödröt, mint a tó, oszt abba hordjuk bele a vizet!

- Álljunk meg Béláim! Hová tegyük ezt a rengeteg földet?
Béla, a tanácselnök: Mondjad Bélám!
Béla, az igazgató: Ássunk egy gödröt, amibe berakhatjuk azt a földet!

Béla, a tanácselnök: Álljunk meg Béláim! Nem jó lesz ez így! Menjünk odébb!
Béla, az igazgató: Minek?
- De akkor messzire kell hordani a kupacot!
Béla, a tanácselnök: Ejnye Bélám, hát nem látod, hogy útban van a kocsma? Nézz oda!
Gyerek: Ássunk egy akkora gödröt, amibe belefér ez a kocsma.
- Mi? Láttatok már ilyen buta kölyköt? Ugyan már! Eszeden vagy te? Te, hülyegyerek!
Béla, az igazgató: Béláim! Gondolkodjunk! Toljuk arrébb a kocsmát!

...
Béla, a téeszelnök (veri a zongorát, majd ránéz a kottára): Csak tudnám, mit jelentenek ezek a biszbaszok!
...
Béla, a pap: Megkérdeztem tőle, mondja meg, de őszintén, csoda ez vagy hiba?
Józsi: Mit mondott?
Béla, a pap: Azt mondta nékem az Úr, ritka nagy marha vagy te, Béla.
Józsi: Ezt mondta?
Béla, a pap: Ezt. És még hozzátette, hát azt hiszed te vén marha, hogyha nékem végre valahára eszembe jut egy valamire való csoda, akkor ezt pont ezeknél a kommunistáknál csinálnám meg? Hát azt hiszed, hogy olyan hülye vagyok? Hogy pont a szocializmusban csinálok csodát? Hogy azt mondhassák Isten nincs, ipi-apacs, kimondtuk! Ezt a csodát is mi csináltuk! Egy frászt nekik, de nem csodát! Mondta dühösen az Úr.

...
Béla, az igazgató: Itt már a rátóti ész kevés.
Béla, a tanácselnök: Béláim! Az a javaslatom, hogy menesszünk küldöttséget a megyéhez. És amíg a válasz meg nem érkezik, Tóth Józsefet függesszük fel.

...
Béla, a téeszelnök: B___a meg a kutya!
Béla, Józsi apja: És a kedves feleségét is!

...
Ezek is jól ÖSSZEFOGTAK úgy magyarosan!
-margitzoltan.blogspot.com nem vállal felelősséget a kiadói leírásban szereplő kijelentésekre. Minden felhasználó maga dönti el, hogy törvényes e az adott képek és film letöltése, használata, terjesztése!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink