Margit Zoltán: Elfogtunk egy kérdőívet avagy, hogyan készül a délvidéki ,,Kubatov-lista”?

2013. március 25., hétfő

Elfogtunk egy kérdőívet avagy, hogyan készül a délvidéki ,,Kubatov-lista”?




Mikortól visszatetsző és ártalmas a politika? Hol húzódik az a politikai Rubicon a délvidéki magyar politikai életben, amit már nem szabadna átlépni? És vajon mennyire hitelesek azok, akik még az elszórványosodó magyarság soraiban is pártalapon szűrik meg a magyarokat és a "magyarabbakat"?

Úgy gondolom, hogy amikor a helyi magyar érdekvédelmet a zászlajára tűző, magát egyedüli vezérpártként aposztrofáló Vajdasági Magyar Szövetség önös érdekből a gyermekek neveléséhez és boldogulásához kapcsolódó támogatásokat saját kénye-kedve szerint próbálja befolyásolni, az már minden jóízlésen túlmutat. Amikor a szórványban élő diákokat vagy szülőket, akik nem felelnek meg a pártszájíznek, egyszerűen kiszűrik és kizárják a támogatási rendszerből.

Nos, úgy látszik, hogy a legnagyobb délvidéki magyar pártnál ezeket az etikai és lelkiismereti gátakat nem építették fel, esetleg magasról tesznek azokra. Úgy gondolják, felhasználható minden eszköz a száraz pártcélok teljesülése érdekében. Lássuk azonban, hogy pontosan miről is van (ismét) szó.

Magyarország minden évben egyszeri oktatás-nevelési támogatásban részesíti a magyarul tanuló óvodásokat, általános iskolás és középiskolás diákokat. A támogatás értéke 75-85 euró környékén mozog. Az idei pályázat március 1-én jelent meg a Bethlen Gábor Alap honlapján. Délvidéken a CMH irodák vannak felhatalmazva arra, hogy a pályázatot lebonyolítsák, segédkezzenek és átvegyék az anyagokat. A CMH irodákat pedig (nyílt titok) a fent említett párt káderei vezetik mind a hat délvidéki településen, ahol jelen vannak. Ez még valójában nem is lenne botrányos, hiszen az e fajta kisajátítási rendszerhez hozzászoktatott már bennünket a VMSZ.

Azonban elfogtunk egy kérdőívet, illetve jelentettek egy esetet a dél-bácskai Szenttamásról, ahol a forradalom és szabadságharc megünneplése alkalmából rendezett esemény kapcsán kiosztották a szülőknek az oktatás-nevelési pályázat felhívását, a kapcsolódó űrlapot és még valamit. No, nem húsvéti tojást vagy kokárdát kaptak a szülők, hanem annak a pártnak az adat- és véleményfelmérő kérdőívét, akinek közvetlenül semmiféle köze a magyarországi támogatási pénzekhez. Így, a szabadságharc napja a ,,magyar politikai és támogatási rabság ünnepévé” vált.

A kérdőív fejlécben szerepel a párt logója, majd a némileg helytelen magyarsággal megírt szöveg (pontos idézet, lektorálás nélkül, ömlesztve): Szülő neve; Utca és házszám; Telefon; Mob.; Hány tagú a család?; Családtagok neve és születési ideje. Aztán következnek a kérdések (a kérdőíven így állnak): 1. Milyen a család anyagi helyzete? Jó, Közepes, Rossz  2. Tudja-e hogy a szülőföldön magyarul a pályázat a Bethlem Gábor Alapítványtól hogyan jut el a diákokhoz?  3. A VMSZ politikájának és a MNT-nak köszönhető a diáksegélyek, kettős állampolgárság, restitúciós törvény és még számos magyarokat érintő kérdés előbbrevitele. Mit hiányol még a VMSZ tevékenységében?  4. Szerinte melyik párt képviselheti a magyarok érdekeit? VMSZ , DS , SPS , SNS  5. Volt-e szavazni?  6. A későbbiekben támogatja-e a VMSZ munkáját? Igen , Nem …  (Idézet vége!)

Elolvastam a BGA honlapján a “Szülőföldön magyarul” délvidéki pályázati felhívását, és hát, hiszik vagy nem, sehol sem találtam olyan kitételt, hogy egy politikai kérdőívet is mellékelni kellene a benyújtandó pályázati anyaggal. Hogy mi célt szolgálnak ezek az egyébként rossz magyarsággal, helytelenül feltett, neveket és adatokat is kisajátítani akaró kérdőívek? Azon túlmenően, hogy egy már nyilván létező adatbázis bővítését és/vagy frissítését, kiváló eszköz arra is, hogy MEGKÜLÖNBÖZTESSEN. Igen, elválassza azokat, akiket ,,érdemesnek” és ,,érdemtelennek” találnak a támogatásra, a segítségnyújtásra. Persze, csak ha meg merjük kockáztatni, hogy az utolsó kérdésre nemmel válaszolunk! Azonban elég elhitetni az emberekkel azt, hogy az ilyen vérlázító mellékletek ki nem töltésével elesik az ember gyermeke attól, ami jár neki az anyaországától. Az embereknek azt sugallják, hogy aki nem támogatja a VMSZ-t, akkor azokat a pártot egyedüli favoritként támogató kétharmados Fidesz-KDNP kormány sem fogja anyagilag segíteni. Így, az embereket megfélemlítve, egyfajta a választási fülkéig kísérő "Pavlov kutyája" reflexszel igyekeznek betanítani a VMSZ nevének karikázására.

Szomorú és mélységesen felháborító, hogy képesek visszaélni az emberek rossz anyagi helyzetével, jóhiszeműségével és nyitottságával, éppen azok a csoportok, akik sokszor kaptak már tőlük bizalmat arra, hogy bizonyítsanak ott, ahol döntés születik a polgárokkal kapcsolatban. Ezek, a pártszimpátia alapján listákat gyártó emberek kívánják a magyarságot képviselni a jövőben is?!

László Bálint

Az a bizonyos kérdőív:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Follow on Bloglovin