2013. március 27., szerda

Kérdőív-botrány: A VMSZ iránti pártszimpátia után járna csak az oktatási támogatás?

Többen csak délvidéki "Kubatov-listáról" beszélnek, de vajon mi áll az eset hátterében? Elszigetelt kezdeményezésekről vagy tömeges visszaélésekről van szó?

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke, László Bálint tegnap este egy blogbejegyzésében számolt be egy, a párt tudomására jutott, dokumentummal bizonyítható visszaélésről.
Magyarország minden évben egyszeri oktatási-nevelési támogatásban részesíti a magyarul tanuló óvodásokat, általános- és középiskolás diákokat. A támogatás értéke átlagosan 75-85 euró. „Az idei pályázat március 1-én jelent meg a Bethlen Gábor Alap honlapján. Délvidéken a CMH irodák vannak felhatalmazva arra, hogy a pályázatot lebonyolítsák, segédkezzenek és átvegyék az anyagokat. A CMH irodákat pedig (nyílt titok) a fent említett párt káderei (VMSZ) vezetik mind a hat délvidéki településen, ahol jelen vannak” – írja László.

A beszámoló szerint Szenttamáson, ahol a magyarság aránya 20 százalék körül mozog, a VMSZ az 1848/1849 szabadságharcra való megemlékezésüket is kihasználva "kérdőíveztették meg" a szülőket, azt sugallva, hogy, aki nem támogatja a VMSZ-t, az nem jogosult a támogatási pénzekre sem. A lista László Bálint szerint "a már nyilván létező adatbázis bővítését és/vagy frissítését szolgálja". A blogbejegyzés szerint "az embereknek azt sugallják, hogy aki nem támogatja a VMSZ-t, akkor ezt a pártot favoritként kezelő kétharmados Fidesz-KDNP kormány sem fogja anyagilag segíteni. Így, az embereket megfélemlítve, egyfajta a választási fülkéig kísérő "Pavlov kutyája" reflexszel igyekeznek betanítani a VMSZ nevének bekarikázására. "


A VMSZ elítéli és kivizsgálja a szenttamási tagszervezet kérdőívezését

DélHír Portál megkereste az érintett szenttamási községi szervezetet és annak elnökasszonyát, Bergel Arankát, aki elzárkózott a beszélgetéstől, mint elmondta, a párt eltiltotta a nyilatkozatadástól és a központi VMSZ irodához irányított bennünket, ahol Pál Károly ügyvezető alelnöktől kaptunk tájékoztatást az ügyben. A DélHír Portálnak elmondta, hogy azért érezték szükségét a szenttamási hírzárlatnak, mivel fontosnak tartották, hogy egységes képet mutassanak annak kapcsán, hogy a párt egységesen ítéli el ezt a kezdeményezést. 

Kérdésünkre Pál elmondta, amint tudomást szereztek a szenttamási tagszervezetük kérdőívezéséről, azt azonnal leállíttatták, mivel a Vajdasági Magyar Szövetség elítél minden olyan kezdeményezést, amely azt sugallná, hogy a Bethlen Gábor Alaptól érkező oktatási-nevelési támogatás pártszimpátia alapján kerülne kiosztásra. A pénzre minden magyar gyermek egyenlő módon jogosult. Minden ezzel ellentétes kezdeményezés vagy megtévesztés etikátlan és elítélendő.A kérdésünkre válaszolva Pál Károly elmondta, hogy elszigetelt esetről van szó és a VMSZ sehol máshol nem készített hasonló kérdőíveket. (Valóban?)

Arról, hogy az eset milyen szankciókat von majd maga után a párton belül, arra az eset frissessége miatt még nem tudott választ adni. Mint elmondta, kivizsgálják az ügyet és a párt belső szabályzata szerint eljárva megteszik majd a szükséges intézkedéseket. Hozzátette, a párt eddig is készített olyan kérdőíveket, amelyek az emberek véleményét mérték fel, de ezt mindig is a hatályos szerbiai törvényekkel összhangban tették és ez a jövőben is így lesz.

A "lúzer" szenttamási tagszervezet

A rossz magyarsággal megírt pártszimpátiát és személyes adatokat begyűjtő, a VMSZ címerével ellátott kérdőívet a jelek szerint csak Szenttamáson emelték be a szükséges "csatolandó" dokumentumok közé a támogatás igényléséhez. Azonban a szenttamási tagszervezet részéről ez nem az első baklövés, amely súlyos következményeket vonhat maga után. A tavaly májusi önkormányzati választásokon minden VMSZ-re leadott szavazat a kukába került. Történt ugyanis, hogy a választásokon mint a többségi nemzethez tartozó párt indult el, nem pedig mint kisebbségi párt, mivel elfelejtették csatolni az erről szóló dokumentumot a választási bizottságnak. Így aztán, habár elég voksot kaptak a községi képviselő-testületbe való bejutáshoz, a mulasztásuk miatt mégsem vettek részt a mandátumleosztásban. Jelenleg így nincs kisebbségi pártlistáról bejutott magyar képviselője a szenttamási magyarságnak.

A mostani esetet súlyosbítja az is, hogy a VMSZ községi elnöke, Bergel Aranka gyakorló tanár, aki napi szinten a támogatást igénylő gyermekekkel foglalkozik. Sőt, a szenttamásiak elmondása szerint ez nem az első eset, amikor Bergel hasonló módszereket vesz igénybe a párt "népszerűsítéséhez". A szülők állítása szerint tavaly a május 6-ai választások előtt is figyelmeztette a szülőket, hogy a közelgő választásokon való voksukon múlik, hogy gyermekeik jogosulttá vállnak-e az anyaországi támogatásokra vagy sem.  

Nem az első listázási botrány

A Vajdasági Magyar Szövetség nem először keveredik listázási botrányba. Három esztendeje került nyilvánosságra Fremond Árpád a VMSZ akkori és jelenlegi szkupstinába delegált képviselőjének az elhíresült "öszödi beszéde". A párt zentagunarasi tagszervezeti gyűlésén rögzített beszélgetésen Fremond elmondja, hogy a párt komoly listát állított fel a délvidéki magyar szavazókról a kisebbségi magyar választói névjegyzék adatai alapján.

"Nekünk van egy nagyon komoly adatbázisunk, hogy ki hol él, kik hányan vannak, hány szavazó van stb, ez most mind megvan (...) Azért kell többséget szerezni, mert az MNT-be most is komoly pénzek jönnek be.”
Akkor ez az eset nagy felháborodást váltott ki a közéletben, de (meglepetésre) még nagyobbat a párt háza táján. Fremond Árpád az eset után elmondta, hogy a VMSZ az illegálisan készített hangfelvétel miatt megtette a bűnvádi feljelentést.

Pásztor István, a VMSZ elnöke felháborítónak és példátlannak nevezte az esetet (mármint a hangfelvétel elkészítését!). Szerinte sokkal fontosabb lenne azzal foglalkozni, hogy ki és hogyan készítette a hangfelvételt, mint azzal, hogy mi hangzott el a szóban forgó zártkörű ülésen.

A második percnél hallható az ominózus rész

Az eset azóta lecsengett és nem járt semmiféle szankcióval vagy büntetéssel sem. Sőt, a párt újabb mandátummal bízta meg, vagyis felfelé buktatta Fremondot.

Kérdés, hogy ebben az esetben miképpen jár majd el a Vajdasági Magyar Szövetség. Lesz-e következménye annak, ha valaki pártérdekekre akarja felhasználni a magyar érdekvédelmet, a szülőföldön való boldogulás lehetőségének megteremtésére szánt forrásokat. Hiszen olyanok, akik ezzel szántszándékkal kívánnak visszaélni, azok nem képviselhetik hitelesen a délvidéki magyarság érdekeit.

DélHír Hírportál - Sz. A.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink