2011. március 1., kedd

Revizíó a déli-végen?

Lassan olvad, de mégis zajlik, amit meglehetett tenni azt megtették, amit ellehetett vinni azt elvitték, de ne csüggedjünk még mindig van mit megtenni és elvinni.
Szerbia téli havát a szociális nyomor és a társadalmi pólusváltás jellemzi, az újgazdagok kényszeruralma és a szegény milliók rabigája. Hiszem,  senki sem erre a demokráciára várakozott. A demokráciák sem egyformák, ahogyan a diktatúrák sem. A "mi" demokráciánkban a Demokrata párt kemény baloldalivá vált, a Szerb Radikális Párt-ból kiválok által létrehozott Szerb Haladó párt meg jobb-közép irányt vett. A kisebbségi pártok meg szélkakasként figyelik a szerbiai viharos politikai szelek változását pörögve hol jobbra, hol balra, szerencséjükre Józsi bácsi  a király tévét nézi és fittyet hány a nándorfehérvári tévé előfizetésére.
A kormány alelnökének menesztésével,  megkezdődött annak lejaratása is, állítólagos -kormány revíziós szándékkal, mese a holdnak, egyszerűen nem felelt meg a néhai cári Oroszország demokráciájának mintájára felvett államirányításnak. A sejt elkezdett osztódni, jönnek a választások indul a pozíció biztosítása a húsosfazék körül. A leköszönt alelnök pontosan tudja, hogy a süllyedő hajóról időben menekülni kell mert magával visz az ár! Ő bár tudja három kormány hajóját vitte már zátonyra a negyediknek meg leeresztette az árbocát. 
Elhúzza még egyeseknek a nótáját a leköszönt alelnök
A tavaszi nagytakarítás alkalmával az ellenzékről sem szabad megfeledkezni mert ők is a húsos fazékot akarják megkaparintani. Ahogyan "mondottam" a politikai pólus váltás ellenzéki szemszögből Williem D. Montgomery egykori nándorfehérvári Egyesült Államokbeli nagykövet úr felügyelete alatt zajló folyamat. Ő csiszolja az ellenzéki tükröt, hogy fényesebben ragyogjon az USA és az EU közvéleménye és szakpolitikuma előtt.
Serbian Progressive Party - William D. Montgomery
U.S. Department of Justice - Registration statement 
A "Haladók" EU és NATO kompatibilissé válnak szépen lassan, készülve az április közepétől bejelentett mindennapos tiltakozásra a baloldali kormány menesztésének szándékával. A baloldali kormány meg Putyin orosz államelnököt várja némi tanáccsal, mi a teendő ilyen alkalmakkor, hogyan kell az ellenzéket kifüstölni az utcákról. Úgy néz ki felcserélték a térképet az unió stimmel csak a NATO ellenes szovjetekkel?

A "pólus váltással" a belső területi módosítási szándékok sem csitulnak. Egyes politikusuk megelégedtek egy pléh autó rendszertábla cseréjével az identitás visszanyerésének áll illúziójával, bár ugyanahhoz a körzethez tartoznak továbbra is. (Az üzemanyag drasztikus áralakulásáról ne is beszéljünk, meg a különböző járulékok, amelyek keserítik az autós társadalom mindennapjait.) Más politikusok térképet vettek a kezükbe és elgondolkodtak újra rajta, mint ahogyan Milosevits tette, igaz most nem kell kapkodniuk a fejüket a NATO kötelékében szolgáló "lopakodók"-tól.
A Sesej-féle demarkációs vonal
A "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica" nyugat-balkáni demarkációs vonal, amely a "Nagy-Szerbia" határmezsgyéje lett volna, ahogyan Sesely vajda megálmodta, -dugába dőlt, a "pót - vizsgát" a hágai börtöntévén lehet követni. A Szerb Radikális Párt vezérét ennek ellenére  haza várja és újra "jó" szokásukhoz híven beplakátolták az országot: Szerbia Sesejt várja!
A demokrácia imázsát gyakorlóknak is van "állítólagos" határrevíziós szándékuk és elméletük is. A Politika napilapban közzétett térkép borzolja a "fűtött buszhoz és egy-két szendvicshez" szokott vajdasági közvéleményt. Igaz az ötletgazdák a demokrácia eszközével: vonalzóval és ceruzával kicsit megvonalazzák Vajdaság "autonómnak" mondott tartományát, mert ha "baj" lesz, mint a déli tartományban legalább három község maradjon Szerbiában (Preševo, Međeda, Bujanovac). Tudjuk: "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok!"
A revíziós terv alapján Szerémség egy része, Versec és Pancsova el lesz csatolva Vajdaságtól? -Politika illusztrációja
A történet egyértelműen az Európai Unió által szorgalmazott decentralizáció és regionalizáció égisze alatt fog zajlani. Így Vajdaság nem egy régió lesz, mint ezidáig, hanem több pici megcsonkított régiócska? Itt lép be a jó öreg "Oszd meg és uralkodj!". Ettől a pillanattól lehet majd versengeni kinek csillog szebben a pléhe az autóján, meg ki fizet több adót, ki az okosabb és szebb!?

A "kiválasztottak" játszadoznak sorsunkkal, bár bölcs a mondás: "Minden nép a saját orcájának hasonlóságára választja meg elöljáróit!" e végett nincs min csodálkoznunk. Itt üres beszédekre, pléh táblára, munkanélküliségre, munkabeszüntetésekre (...) telik a folyamatos revízió alá tett déli-végeken.

Margit Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék