2012. szeptember 2., vasárnap

Urbit et Orbi


A katolikus egyház 200 éves lemaradásban van!

Carlo Maria Martini - Foto: Repubblica

Hívők ezrei vettek végső búcsút szombaton Carlo Maria Martinitől, Milánó néhai bíboros érsekétől, a római katolikus egyház egyik legtekintélyesebb főpapjától, aki előző nap hunyt el hosszú betegség után 85 éves korában. Martini élete utolsó, halála után egy nappal megjelent interjújában lesújtó véleményt mondott saját egyháza helyzetéről.

A BBC helyszíni tudósítása szerint Martini koporsóját a milánói dómban ravatalozták fel szombaton. Több ezren keresték fel a katedrálist, hogy leróják kegyeletüket a bíboros előtt, akit hétfőn helyeznek végső nyugalomra.

Carlo Maria Martini tekintélyes teológus, a Pápai Gergely Egyetem és a Pápai Biblikus Intézet rektora volt. Húsz éven át volt Milánó bíboros érseke, de 2002-ben nyugdíjba vonult, mert Parkinson-kórja miatt nem tudta ellátni egyházi hivatalával járó teendőit. Nagy tekintélynek örvendett az egyházi berkekben, sokan II. János Pál pápa lehetséges utódjának tartották őt.
A milánói érseket a római katolikus főpapság egyik legnyitottabb, legprogresszív tagjának tartották, nyilatkozataiban gyakran bírálta az egyházat. A Corriere della Sera című olasz lap halála után egy nappal, szombaton tette közzé az augusztusban készült utolsó interjút, amelyben a bíboros lesújtó véleményt mond a római katolikus egyház helyzetéről: szerinte az egyház "200 éves lemaradásban van", ki van merülve, az imaszobái pedig üresek.
"A kultúránk elöregedett, templomaink nagyok és üresek, az egyházi bürokrácia terebélyesedik, de vallási szertartásaink és reverendáink fényűzőek" – mondta interjújában a bíboros. Martini szerint az egyháznak el kell ismernie hibáit, és radikális változásokat kell véghezvinnie, a pápával és az érsekekkel kell kezdeni. A pedofil-botrányok szerinte átalakulásra kötelezik az egyházat.

Martini úgy foglalt állást, hogy az egyháznak elnézőbbnek kell lennie az elvált emberekkel szemben. "Egy nő, akit elhagyott a férje, új társat talál, aki gondoskodik róla és a gyerekeiről. A második szerelem boldogságot hoz. Ha ezt a családot hátrányosan megkülönböztetjük, akkor nemcsak az anyát, hanem a gyerekeit is eltaszítjuk" – mondta Martini, aki szerint ezzel az egyház elveszíti a jövő generációit.

A bíboros temetése hétfőn lesz, a milánói dóm temetőjében. Az érseket 1980-ban II. János Pál nevezte ki a templom élére.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék