2013. április 11., csütörtök

Shotokan karate Made In: ChokaTeremtésszelet*


Szerbiát jellemzően az újabb történelmi korszaka  a testvér háborúkkal kezdődött, majdan végződik is egy nap...A viharos “déli- szél” egy ötdanos** karate-mestert röpített Csókára családjával Horvátországból menekülve elkerülve a legrosszabbakat.


Mit tegyen az ember fia, ha kitépik gyökereit, újabb tápláló talaj után néz és újból gyökeret próbál ereszteni, hogy ideig - óráig védekezzen a viharos szelek ellen, ez történt esetünkben is.

Hódegyházára került családjával az Isten hát mögé jobbra, majdan Csókán megállapodtak (az előzőtől balra) és építkezni kezdtek üres kézzel, ami a mestert jellemzi a tudománya a tenyerében van, hite meg a szívében, ebből baj nem lehet!


Kiről is van szó?


A karate filozófiáját véve alapul Mujidzsa Milán (Shihan) szó szerint „üres kézzel” elkezdte tanítani Csóka számára ismeretlen küzdő sportot, amely értelem szerint fegyver nélküli japán küzdő- mód, ahol a karatéka saját testét használja fegyvernek. A shotokan karate 松濤館流 a japán szabadkezes harcművészetek egyike. A XIX.-XX. század fordulóján alakult ki Okinava szigetén, alapítójának Funakoshi Gichin. A „Shotokan” elnevezés két szóból áll. A „Shoto” jelentése „a fenyves zúgása”, a „Kan” jelentése „épület, hely”. A „shotokan” tehát az a hely, ahol a fenyves zúgása hallható. A „Shoto” egyben Funakoshi költőneve is. Funakoshi dojojára is utal, aminek a neve a Hajladozó fenyő csarnoka. Csókán ez a hely az általános iskola, hideg, hajladozó, fenyő csarnoka egy igen érdekes gondnokkal a fenyő tetején...

Az ötdanos edzőnek vezérfonala a távol-kelet precizitása, munka-szeretete, kitartása, hite és lőn csoda megszületik az eredmény, még itt Csókán is a világ végétől balra ahol már minden házasság vég-veszélybe került, pediglen a család a társadalom alap sejtje...a gyermek akkor fejlődhet még a Shotokan karatéban is, ha harmonikus családban nevelkedik, ezt követően egészséges környezetben...
Itt nem “celebek” születnek a semmiből a semminek, hanem kőkemény munkával bölcs harcosokká válnak a gyermekek, akiknek még az iskolai előmenetelük is kíválló! Itt fordítottan érvényes a mondás: a shotokan karate az iskola javára válik nem rovására. Az edzések alatt az életről is szó van, mert az életre kell felkészülni, mindennapok nehézségeit leküzdeni, mert ugyebár mire ezek a gyermekek felcseperednek millió ellenségük veszik majd őket körül (Funakoshi Gichin 16. alapelve) ma már van pár-ezer irigyük...erre időben fel kell készülni!


A tanulás nem régi korok megidézése, hanem a világ értékéinek átmentése a pusztulástól és a pusztítóktól. A szellemisége a shotokan karaténak a tiszteletre épül, amely az igazi elveket szolgálja, önismeretet gazdagítja, ezáltal könnyen kiismerhetővé válik az ellenfél. A szellemi erő a technika fölött áll, erős jellemek formálódnak ezáltal. Amennyiben hiba  becsúszik az csak hanyagságból történhet meg. A küzdelem a shotokan karatéban a körülményekhez való alkalmazkodást rejti magában...e alapelveket az ötdanos edző folyamatosan sulykolja tanítványaiba.

A munka több pillérre van kiosztva, így a “mester” mellett ott vannak a tanítványok is a “hajladozó fenyők csarnokában”, neveztesen a két fiú gyermek Muidzsa Alekszandar - Aca 2.dan és Muidzsa Szanyin 2.dan, mellettük vállvetve Bugyi Edmond 2.dan és Bojadzsija Márkó 2.dan.

Érem hullás a javából!

Az erdmények 2011-ben: 23 tornán vett rész a csókai shotokan karaté klub, abból négy országos bajnokságon, 11 nemzetközi tornán és 7 bemutatón. A 23 megmérettetésen 365 érmet szereztek karatékáink! 190 aranyérmet, 100 ezüstérmet és 75 bronzérmet a 42 karatéka versenyző!


A klub hét versenyzője szerzett akkor válogatottsági jogot  Szerbia válogatotjába! Neveztesen: Bugyi Dávid, Szemerédi Rita, Kobrehel Viktor, Štrbac Petar, Ardala Nebojša, Vilovski Jovan i Kis Rihárd. A Székesfehérváron megrendezett európai bajnoságon Szemerédi Rita bronzérmet szerzett egyéniben - katában.


A 2012-es évben hasonló sikerekkel és (csak) tíz éremmel kevesebbel, mint 2011-ben, így is 355 érmet szereztek a csókai karatékák 187 aranyérmet, 82 ezüstérmet és 86 bronzérmet. Eredményes fellépése volt a csapatnak a romániai Bukarestben  a 2. SKDUN Shotokan Karate Európabajnokságon és a 2. SKDUN Kohai Európai Kupán,  2012.04.21. és 22. A csókai  Shotokan karate klub e megmérettetésen 6 versenyzővel szerepelt: Sretenović Milica, Basa Gábor, Kis Rihárd, Vilovski Jovan, Štrbac Petar és Kobrehel Viktor.  A csókai klub tagjait Muidža Aleksandar, a klub segédedzője kísérte.  Az eredmények sem maradtak el:  Sretenović Milica ezüstérmes lett katában, Kis Rihárd harcban ezüst érmet érdemelt ki, Štrbac Petar bronz érmes lett harcban. Kobrehel Viktor harcban bronzérmes és  a Szerbiai csapatban is fellépett a harcokban ahol ezüst érmet érő helyet ért el. A kupán 1500 karatéka vett részt 32 ország színeiben.


Jött a 2013-as év. A csókai Shotokan karate klub “fele” bekerült Szerbia Shotokan válogatottjába az ezidáig elért eredményeik alapján! Nevezetesen: Bakhit Marko, Basa Gabor, Kis Rihard, Kobrehel Viktor, Losonc Maya, Ifj. Margit Zoltán, Rajić Selma, Selymesi Endre, Sretenović Milica és Vilovski Jovan.


A szűkös anyagi helyzet végett (csak) tíz karatéka húzta magára a válogatott színeit és eljutott Egerbe a III. SKDUN shotokan karate Európa bajnokságra és a III. SKDUN Kohai utánpótlás Európa kupára, amelyet április 6-7-én az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban rendeztek meg  megközelítőleg 2000 résztvevő karatékával 27 országból!


A szülői anyagi hozzájárulás most is fontos volt, bár érdekes, hogy országot, községeket (Csóka-Zenta) és településeket  is képviseltek válogatottjaink, de az alap-támogatáson túl melyet a község és a helyi közösség “könyörgés után” biztosít és nagy hajbókolást vár el érte, mert a “ sajátjukat” osztogatják,  már nem futja! Nagyon át kell gondolni egyeseknek a támogatási politikát, hogy az eredményt támogatják, az országos, európai és világ hírnevet vagy továbbra is szavazat-vásárlási mechanizmusban szigorú párt-érdekek mentén osztják a közöst...


Eljött az idő, hogy támogatók után nézzünk másfelé, ha már helyben nem hajlandóak támogatni az atyók leányaink és fiaink! Főbűn lenne e tehetséges-sikeres gyermekek elvesznének a középszerűség süllyesztőjében! Számomra még továbbra sem érthető, hogy a világban a tehetségeket felkarolják, istápolják, tenyerükön hordozzák, itt meg a szárkúp mögé szeretnék dugni őket, hogy ne is látszanak. Amott meg folyamatosan sírnak a szegénységi bizonyítván végett...

Spártai körülmények között edző gyermekeink (fűtetlen tornaterem...) kítűnőre vizsgáztak Egerben ország világ színe előtt! Hét érem ékesíti a csókai Shotokan karate klub hírnevét. Három arany, egy ezüst és három bronz érem!

Menjünk sorjában:A pöttöm szöszke Losonc Maya 
aranyérmes lett egyéniben - katában! 

Sretenović Milica és Kis Rihárd szintén aranyérmes lett egyéniben - katában, mert tudjuk: A katának mindig pontosnak kell lennie, így volt!  Zenta dicső városát védte Egerben Bakhit Márkó, most ezüstre futotta, de ott volt az arany a levegőben, avagy az egri várban, de legközelebb meglesz! A bronz is érem, de még milyen: Basa Gábor harmadik lett harcban, no nem az egri várban a török szultán seregei ellen, hanem a tatamin úgy spontán azóta is a nyakát fájlalja! Kobrehel Viktor kétszer lett harmadik először egyéniben - harcban, másodszor meg véletlen, de nem utcai verekedésben, hanem csoport - harcban. Viktor már összepakolt felöltözött, amikor szaladtak utána, hogy Eger várát ismét rohamozzák, nos, mit volt mit tenni, a kimonót felhúzta és az ellenfeleket a harmadik helyre zúzta! Négy vítéz érem nélkül tért haza, -bántotta is őket rendesen, Egertől hazáig húzták az orrukat...,de nagy eredmény volt eljutni a válogatottig és kijutni Egerbe, meg a tapasztalat szerzés is fontos lépcsőfok a mesterré válás folyamatában, nos nem mindig hopp, néha kopp is van! Ők: Ifj. Margit Zoltán, Rajić Selma, Selymesi Endre és Vilovski Jovan. Az immáron messze-földön híres csókai Shotokan karate csapatot Muidzsa Alekszandar - Aca fekete-öves 2.danos elöljáró vezette (Senpai), lelket öntött bele és istápolta!

Gratulálok és további sikereket kívánok!

A Shotokan karate Csókán jelképpé vált, egy kiaknázatlan jelképpé, amely a leleményes világban nem maradna parlagon, hiszen az információ, reklám a mai világ mozgató-rugója. Versenyzőink járják a világot és egy-egy cég jó hírét - reklámját vihetnék magukkal, kimonójukon, ruházatukon...

Shotokan Karate Made In: Choka...poor made in...poor...

Margit Zoltán
*A teremtésszelet sorozat azon Csókaikat rendeltetett bemutatni, akik tehetségük végett nem tudtak itthon érvényesülni, akiknek az itteniek "hegyeket" gördítettek mindennapi tevékenységük elé, csak úgy irigység...stb. végett. A rátermettségüket bizonyítva ennek ellenére külhonban sikereket értek el. Alap tétel: "Senki sem lehet próféta saját hazájában", ez Csókára hatványozottan érvényes, de ezzel a teremtéspusztulás sorozatban foglalkozom!

Kellemes olvasást!** 1-2.dan, fekete öv = elöljáró = Senpai
3-4.dan, fekete öv = tanító = Sensei
5 -10.dan, fekete öv = mester = Shihan

A danokat speciális felvarrások jelzik az öv bal végén,mindegyik dannak megvan a maga neve és jele.

***A karate szó szerint „üres kéz”, értelem szerint fegyver nélküli küzdőmód, ahol a karatéka saját testét használja fegyvernek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék