2013. április 11., csütörtök

A költészet napja - József Attila születésnapja
1964-től minden évben április 11-én, 
József Attila születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját.

Ezen a napon minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt idehaza és a határokon túl is. Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeznek a költő szülőházánál, a IX. kerületi Gát utca 3. szám alatti József Attila Emlékhelyen.


A rendezvényeknek se szeri, se száma, szinte minden magyar településen, színházakban, könyvtárakban, művelődési házakban rendeznek irodalmi esteket, könyvvásárokat, változatos programokat.


Az elmúlt évek érdekessége volt, amikor 2010-ben a költészet napján Guinness-rekordot döntött 760, főként középiskolás diák Miskolc-Lillafüreden, akik egyszerre szavalták el József Attila Óda című versét. Új keletű hagyomány a több helyen megrendezett versmaraton, tavaly Budapesten a Thália Színházban immár második alkalommal a Magyar Napló Kiadó, az MTVA, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében valósult meg az ingyenesen látogatható Versmaraton, amelyen közel száz költő olvasta fel versét. 2012-ben Tatán 2012 magyar vers hangzott fel diákok előadásában, Hévízen József Attila összes versét olvasták fel,s Veszprémben is útnak indult a versbusz. 

MTVA – Sajtó- és fotóarchívumNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink