2012. október 18., csütörtök

Az "oltár-ajtó" is becsapódott Vajdaság autonómiája előtt...
A Dveri kampányt indított Vajdaság autonómiájának megszüntetésére

A Dveri (Oltár-ajtó*) Mozgalom, egy csoport akadémikus támogatásával, szerdán kampányt indított Vajdaság autonómiájának megszüntetésére, mert megítélésük szerint „a szerbek szétválasztására” létrehozott adminisztratív egység „politikailag felesleges és gazdaságilag káros”.

Nincsenek történelmi okok Vajdaság autonómiájának meglétére, mert 1848-ban egy idegen országban jött létre a szerb identitás megőrzése érdekében, etnikai érvek sem szólnak mellette, mert a szerbek Vajdaságban abszolút többséget élveznek, és európai értékről sincs szó, mert nincsenek autonómiák Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Magyarországon és Horvátországban sem – jelentette ki Kosta Čavoški akadémikus a Dveri által megtartott sajtótájékoztatón. Szerinte az Európai Unió Vajdaság autonómiáját a szerb nemzeti egység szétverésére használja, és feltette a kérdést: miért lenne egy szerb többségű terület tartomány Szerbia keretében? Az akadémikus szerint a vajdasági autonómia fenntartásának legfontosabb célja, hogy a szerbekből – és nem a kisebbségiekből – vajdaságiakat teremtsenek.

Boško Obradović, a Dveri képviselője elmondta, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt vajdasági bizottsága „üzletet hoztak létre” Vajdaság autonómiájából, és tevékenységüket „károsnak és rejtett szeparatizmusnak” nevezte.

Vajdaság hatásköreinek kiszélesítése helyett a Dveri az autonómia megszüntetését javasolja. Felszólítjuk a kisebbségeket, magyarokat, románokat, ruszinokat és szlovákokat, hogy támogassák követelésünket, mert ők is nyilván nemzeti identitásukat szeretnék megőrizni, nem pedig vajdaságiakká válni. Javasoljuk, hogy az autonómia megszüntetését követően a vajdasági bürokráciára fordított pénzt osszák szét a szerbiai helyi önkormányzatoknak – mondta Obradović. 

Beta/Magyar Szó 2012-10-18, 4 oldal.*A bizánci kereszténységben az oltár előtt három ajtó van. A királyi oltár-ajtó, az északi és a déli oltár-ajtó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék