2013. február 16., szombat

Az "orosz" meteorit húsz hirosimai bombával ért fel


Foto: The Times UK

Legalább hússzor több energia szabadult fel az Oroszországban a pénteken Cseljabinszk körzetében becsapódott meteorit felrobbanásakor, mint a hirosimai atombomba felrobbanásakor - közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA számításai szerint a meteorit széthullásakor okozott robbanás ereje 300-500 kilotonnás atomtöltet robbanóerejének felelt meg. A meteorit mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A cseljabinszi megye vezetője közölte szombaton, hogy mintegy százezer háztartásban okozott károkat a meteorit becsapódása, összesen 524 ember sérült meg a meteorit becsapódásának következményeként, közülük 82-en gyerekek és két embert az intenzív osztályon ápolnak.  

A Russia Today orosz hírportál meg nem erősített forrásokra hivatkozva azt írja, a meteoritot egy légvédelmi egység megsemmisítette, a darabjai pedig 20 kilométeres körzetben szóródtak szét.

MTI - NASA- The Times - Russia Today
  
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink