2012. július 22., vasárnap

A szabadkai városrombolás


Fél éves munka után a Váralja Szövetség elkészítette jelentését a szabadkai városrombolás néven elhíresült folyamatról. Mint ismeretes, néhány éve a délvidéki magyarlakta város még megmaradt épített öröksége veszélybe került azáltal, hogy a városvezetés hatalmas "fejlesztésekkel" átalakítaná a régi hangulatú történelmi belvárost.


A műemléki értékű belváros megmentéséért és az etnikai elözönlést eredményező lakópark-építés ellen a Váralja Szövetség 2011 őszén emelte fel hangját, a szervezet petícióját összesen 34 365-en támogatták - ügyünket még az Országgyűlésig is elvitték.


Kedves Olvasó! 

Nehéz szavakat találni akkor, amikor egy szervezet elnökeként egy olyan városrombolásról kell beszélnem, amely merénylet a magyar és az egyetemes kultúra ellen. S talán nem is ez a nehézsége a dolognak, hanem sokkal inkább a helytállás iránti őszinte és odaadó buzgalom, amely bennünket e nemes, de sokak által átkozott kezdeményezés során végigkísért. 

A szerb hatóságok fellépésénél is több nehézséget okozott számunkra a honi örökségvédő és építész szakma barátságtalan válaszlépése, amelyet egy ártatlan petíció váltott ki. 

Nehezen törtük át az örökségvédelem monopóliumait, mire végre saját magunk is kezünkbe vehettük a bontócsákány ellentettjét, az örökségvédelem nagy fegyverét, a fényképezőgépet…
Hányattatott, de hősiesen viselt küzdelem árán jutottunk el arra a pontra, hogy a magyar emberek tízezrei által reánk bízott feladatot teljesíthessük, a szabadkai városrombolásról a magyar érdekképviseletet kimerítően tájékoztathassuk. 

Szervezetünk jelen dokumentummal zárja e kétségkívül nagy ívű, nehézkes, embert próbáló kezdeményezését – ugyanakkor azzal a biztos tudattal, tiszta lelkiismerettel, hogy mi mindent megtettünk az ügyért legjobb tudásunk szerint. 

Már látszanak a jelei annak, hogy harmincnégyezer honfitársunk aláírása éppúgy nem volt hiábavaló, mint közel fél éves munkánk: a magyar érdekképviselet már tud a városrombolásról, jelen szakmai dokumentumunk eljuttatását követően pedig nem lesz többé kérdéses, hogy Budapest válaszút elé kerül. 

Ebben az elágazásban az egyik út a magyar érdekek feladását, míg a másik a közbenjárást jelenti. De ez már nem a mi felelősségünk. 

Ezekkel a személyes sorokkal ajánlom kiadványunkat! 

Hetzmann Róbert elnök
Váralja Szövetség 

HIVATALOS ÁLLÁSFOGLALÁSNAK MINŐSÜLŐ 
TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
A képre kattintva letölthető


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink