2012. szeptember 16., vasárnap

Ózonvédelmi világnap


Az ózonpajzs megőrzésének / Az ózon(réteg védelmének) világnapja / Ózonvédelmi világnap (nemzetközi nap)  International Day for the Preservation of the Ozone Layer

Az ENSZ Közgyűlése 1994. december 19-én (a 49/114-es számú határozatával) szeptember 16-át az ózonréteg védelmének nemzetközi napjává nyilvánította, arra emlékeztetve, hogy 1987. szeptember 16-án 46 ország aláírta a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreáli jegyzőkönyvet, amelyhez ma már több mint 180 ország csatlakozott. Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok megszüntették, vagy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klóros vegyületek gyártását, kereskedelmét, használatát.

2007 szeptemberében a montreali ózonkonferencián újabb megállapodás született az „ózongyilkos" anyagok korlátozásáról. Az ózonréteg, amely a Föld légkörét védi az ultraibolya-sugárzástól, az ózont lebontó klóros vegyületek (a legismertebbek a freonok, halonok) kibocsátása miatt súlyosan károsodott, de az elmúlt két évtized nagy előrelépést hozott az ózonréteg pusztulása ellen folytatott küzdelemben. Magyarországon a Montreali jegyzőkönyv előírásainak megfelelően 2002. január 1-jétől szigorúbb szabályok vonatkoznak a magas-légköri ózont károsító anyagok használatára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a megjegyzését!

Népszerű bejegyzések

Dr. Gundy Sarolta - Tárogató válogatás 2015.

Szabó Angéla - Holtszezon - Katonaáldozataink

Globális vidék